Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruske snage ušle na teritoriju Azovstalja, lansirane rakete Kalibar sa podmornice u Crnom moru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2022, 06:12

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruske snage ušle na teritoriju Azovstalja, lansirane rakete Kalibar sa podmornice u Crnom moru

Sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Nastavlja se bitka oko čeličane "Azovstalj" u Marijupolju. Crveni krst saopštio da je, nakon evakuacije 100 osoba, i dalje nepoznat broj civila koji je zarobljen u tom gradu. Ruske snage izvršile vazdušni udar u Lavovu, saopštili regionalni zvaničnici. EU najavljuje šesti paket sankcija, na meti su ruska nafta i banke.

Nastavljaju se borbe u regionu Donbasa. Nakon jučerašnje evakuacije civila iz oblasti oko "Azovstalja" u Marijupolju, ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snage su obnovile vatru na položaje pripadnika ukrajinske vojske i puka Azov, koji su, kako se tvrdi, stacionirani u čeličani.

Zvaničnici u Kijevu saopštili su da je na teritoriji fabrike najmanje 40 teško ranjenih vojnika i traže od Rusije da se omogući njihovo spasavanje kako bi im se, kako navode, po Ženevskoj konvenciji pružila pomoć.

Iako je evakuisano oko 100 ljudi - žena, muškaraca, dece i starijih, i dalje nije poznato koliko je još civila ostalo u toj oblasti, naveo je Crveni krst.

Eksplozije i na zapadu zemlje. Regionalni zvaničnici su saopštili da je ruska vojska izvršila vazdušne udare u regionu Lavova, pri čemu su najmanje dve trafo-stanice oštećene, a deo grada je ostao bez struje i vode.

19.40 - Ruske snage ušle na teritoriju Azovstalja

Ruske snage ušle su na teritoriju čeličane Azostalj, saopštio je ukrajinski zvaničnik.

18.07 - Bajden: Razgovaraću sa liderima G7 o dodatnim sankcijama

Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da će razgovarati sa ostalim liderima grupe G7 o potencijalnim dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

17.57 - Ukrajina: Rusija planira vojnu paradu u Marijupolju 9. maja

Ukrajina tvrdi da Rusija planira da u Marijupolju održi vojnu paradu za Dan pobede, 9. maja, kojim se proslavlja pobeda nad nacistima u Drugom svetskom ratu.

14.56 - Zelenski: Kijev ne pristaje na zamrznuti konflikt s Rusijom

Ukrajina neće pristati na zamrznuti sukob sa Ruskom Federacijom, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

14.41 - Susret Putina i pape Franje nije neophodan, nema dogovora o susretu

Nije postignut dogovor o susretu između predsednik Rusije Vladimir Putin i pape Franje, potvrdio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da ovaj susret nije neophodan.

14.25 - Šolc o zahlađenju odnosa sa Kijevom: Ukrajina mora da odigra svoju ulogu

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je danas da postoji problem u odnosima Berlina i Kijeva, nakon što je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u aprilu ove godine sprečen da poseti Kijev.

13.42 - Gradonačelnik Marijupolja: Žestoke borbe oko Azovstalja

Gradonačelnik Mraijupolja Vadim Bojčenko rekao je danas da su u toku žestoke borbe u zoni čeličane Azovstalj u tom gradu.

13.40 - Peskov negirao spekulacije o opštoj mobilizaciji u Rusiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas kao besmislene i netačne spekulacije da Rusija planira da na Dan pobede 9. maja objavi rat Ukrajini i opštu mobilizaciju.

13.01 - Peskov: Zapad će platiti veliku cenu za antiruske sankcije

Portparol Kremlja Dmitroj Peskov izjavio je danas da građani zapadnih zemalja već plaćaju veliku cenu zbog antiruskih sankcija koje su uvele njihove države i upozorio da će ta cena rasti svakom danom.

12.43 - Moldavija se priprema za moguće vanredne situacije

Uprkos provokacijama proruskih separatista poslednjih dana Moldavija ne vidi neposrednu pretnju od prelivanja nemira iz Ukrajine, ali pravi planove za vanredne situacije i pesimistične scenarije, izjavila je danas predsednica te zemlje Maja Sandu.

11.44 - Rusija lansirala rakete Kalibar sa podmornice u Crnom moru

Ruska podmornica u sastavu Crnomorske ratne flote ispalila je dve krstareće rakete tipa Kalibar i pogodila kopnene ciljeve u Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

11.31 - Šojgu: Ruska vojska kontroliše Marijupolj

Ruska vojska kontroliše Mariupolj, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

09.20 - Evropska unija obustavlja uvoz ruske nafte u roku od 6 meseci

Šesti paket sankcija podrazumeva potpuni zabranu uvoza sve ruske nafte, pomorskim i konpenim cevovodima, i sirovu naftu i rafinisanu, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

09.22 - Novi konvoj autobusa napustio Marijupolj

Konvoj civilnih autobusa napustio je Marijupolj uz pomoć ukrajinskih vlasti, Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, rekao je danas regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

9.00 - Duda: Samo brutalna sila i moć može da zaustavi Rusiju

Poljski predsednik Andžej Duda smatra da SAD i njihovi saveznici treba da nastave da dostavljaju oružje i pomoć Ukrajini i da ne smeju da se plaše pretnji Rusije nuklearnom ili drugom odmazdom.

08.25 - EU danas objavljuje šesti paket sankcija Rusiji

Očekuje se da će Evropska unija danas predstaviti šesti paket sankcija Rusiji koji bi prvo razmatrali ambasadori 27 zemalja članica, a zatim i Evropski parlament, a kako se najavljuje, odnosio bi se na rusku naftu kao i na banke.

08.16 - Volodin: NATO pripremao Ukrajinu za napad na Rusiju, Putin sprečio

NATO je pripremao napad Ukrajine na Rusiju, ali je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da sprovede specijalnu vojnu operaciju na ukrajinskoj teritoriji uspela da spreči ogromnu tragediju, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

07.46 - Belorusija iznenada počela oružane vežbe

Oružane snage Belorusija iznenada su počele vojne vežbe kako bi se testirala borbena gotovost, prenela je danas belorusko novinska agencija Belta.

06.55 - Ukrajina: Cilj raketnih napada Rusije uništenje transportne infrastrukture

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage izvele raketne udare na ciljeve u mnogim regionima Ukrajine, sa ciljem da unište transportnu infrastrukturu.

06.18 - Rusija: Ukrajina drži strane državljane i brodove kao taoce

Ukrajinske snage i dalje drže kao taoce 90 stranih državljana iz pet zemalja, a 75 brodova iz 17 zemalja i dalje je zarobljeno u ukrajinskih sedam luka, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.