Teniserke Srbije ispale iz A grupe Fedkupa

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teniserke Srbije ispale iz A grupe Fedkupa

Srbija – Slovačka 2:3 u doigravanju za Svetsku grupu Kupa federacije za teniserke. – Gorčinu neuspeha nadjačava pobeda 18-godišnje Bojane Jovanovski protiv Magdalene Ribarikove sa 6:1, 7:6 (7:4). – Hantuhova bolja od Jankovićeve sa 7:6 (7:2), 7:5, a naš par izgubio u odlučujućem meču sa 6:4, 6:3

Meč u doigravanju za Svetsku grupu Kupa federacije završen je porazom našeg ženskog teniskog tima protiv slovačkog s 3:2 na šljaci u Beogradskoj areni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Gošće su se izborile da posle sedam godina budu među najboljim reprezentacijama na svetu, a mi Jovo nanovo. Vraćamo se u niži stepen ovog ekipnog takmičenja Međunarodne teniske federacije da dogodine preko dva duela opet tražimo put u elitu.

To je realni domet naše selekcije kada nam obe teniserke od klase nisu u punoj formi. Utisak, međutim, nije nepovoljan uprkos još jednom koraku unazad. Gorčinu poraza nadjačava jučerašnja sjajna igra 18-godišnje Bojane Jovanovski. Kad je naš tim bio otpisan posle poraza Jelene Janković protiv Danijele Hantuhove – 7:6 (7:2), 7:5 – ona mu je neočekivano vratila nadu.

Beskompromisnim držanjem, čak zrelošću kao da je preturila preko glave desetine važnih mečeva, savladala je Magdalenu Ribarikovu sa 6:1, 7:6 (7:4). Uzdigla se tako iznad sudbine našeg tima koja je zapečaćena u potonjoj igri parova i njegov je junak iako neuspeh neminovno peče. Njena pobeda je vrednija samim tim što je u reprezentaciji prvi put igrala prekjuče protiv Hantuhove.

Kao i nedavno protiv Ruskinja, na istom mestu, na debiju Srbije u Svetskoj grupi, odluka je pala u dublu, a tu su naše šanse na tankom ledu. Iz improvizacije, para sastavljenog silom prilika, pre može da se očekuje poraz nego da se igrom slučaja izrodi podvig. Jankovićeva i Jovanovski su stale jedna uz drugu da krenu na put u nepoznato, a Hantuhova i Ribarikova su ga preprečile sa 6:4, 6:3.

S prvim poenima Jovanovski (117. na svetskoj listi) protiv Ribarikove (53) moglo je da se nasluti da bitka sa Slovačkom nije izgubljena. Na megdan je izašla ne da bi skupo prodala kožu kao u duelu s najboljom gostujućom teniserkom, nego da pobedi.

Oduševila je oko tri-četiri hiljade neposrednih svedoka koji su sjedinjeni s njenom ambicijom gledali kako s mnogo samopozdanja, želje i vere u sebe grabi ka prvom uspehu u državnom timu. Njeni snažni udarci, odvažani forhend koji joj je omiljen i vrlo pouzdan servis kojim dolazi do prednosti u polju, a sveukupno neodoljivo podseća na stil Ane Ivanović, stavili su protivnicu na velike muke.

Ribarikova je i u porazu protiv Jankovićeve pokazala da ima kvalitet, ali nije moglo a da se ne povije pred snažnom voljom naše igračice da joj poklonici sporta priznaju da je stvarna nova nada našeg tenisa. Sada nema nazad. Jovanovski je stupila na pozornicu i njeni dalji koraci pratiće se s povećanom pažnjom.

Eh sad, da se Jankovićeva uzdigla iznad svojih trenutnih mogućnosti, uslovljenih povredom zgloba leve ruke. Hantuhova je možda i u najboljoj formi u poslednje vreme i nije propustila priliku da je savlada i drugi put za kratki period, s obzirom da je uspešnija bila i nedavno na zelenoj šljaci u četvrtfinalu u Čarlstonu (SAD) s 1:6, 6:3, 6:3. Ali, imala je naša najveća uzdanica svoje šanse i mogla je da učini da razvoj događaja bude drukčiji. Opet, mogla je prvi set da izgubi i ubedljivo, ali kakav bi to njen meč bio bez dramatike.

Hantuhova je prva načinila brejk i povela s 3:2 pa i s 4:2, a onda je na servis Jankovićeve stekla dve uzastopne gem-lopte. Bila je koncentrisanija na pobedu od naše teniserke koja je zapala u podređeni položaj.

I onda buđenje Jankovićeve za uzbudljivu završnicu prvog seta. Izjednačila je na 4:4, ali se Hantuhova nije pokolebala. S nekoliko sjajnih servisa je uspela da se izbavi iz onih teških situacija u kojima je Jankovićeva imala šansu da je dotuče. Sledeća dva gema su bili brejkovi (5:5). Onda je naša teniserka na svoj servis povela sa 6:5, a zatim je došla i do set-lopte. Međutim, Hantuhova je baša tada odservirala hladna kao led. To joj je ojačalo samopouzdanje za taj-brek u kojem je povela s 5:1. Hladnokrvnost je sačuvala i u odsudnim trenucima drugog seta.

– Nisam igrala potrebnom nivou, a Hantuhova je igrala dobro. Od mene više nije moglo da se očekuje jer nisam trenirala nekoliko dana. Zbog toga se i nisam kretala na terenu kako bi trebalo i zato sam načinila veliki broj neuobičajenih grešaka što je na mene delovalo frustrirajuće. Grešila sam u ključnim trenucima. Hantuhova je imala i mnogo sreće, a nisu mi bile jasne pojedine odluke linijskih sudija. Kao nismo igrali na domaćem terenu. Njihovi propusti su se događali i protiv Ruskinja – kazala je Jankovićeva posle meča.

Evo šta je izjavila Hantuhova:

– Meč je bio težak, ali kvalitetan, a tako je uvek kada se igra s Jankovićevom. Odlično sam servirala baš kada je trebalo. S obzirom na to kakva je bila situacija s mojim ramenom uoči dolaska u Beograd, smatram da su naši lekari i maseri sjajno obavili posao

----------------------------------------------

I Nemice u Drugoj svetskoj grupi

U Drugoj svetskoj grupi dogodine pored naše reprezentacije igraće i ostali poraženi timovi u doigravanju kao i pobednici plej-ofa za taj stepen takmičenja. Srbija će biti nosilac u žrebu.

Doigravanje za Svetsku grupu: Belgija – Estonija 3:2, Ukrajina – Australija 0:5, Nemačka – Francuska 2:3, Srbija – Slovačka 2:3.

Plej-of za Drugu svetsku grupu: Poljska – Španija 1:4, Kanada – Argentina 4:0, Slovenija – Japan 4:1, Švedska – Kina 2:0.

----------------------------------------------

Italija u finalu

Pobedom u polufinalu Kupa federacije protiv Češke u Rimu s 5:0 Italija, koja brani titulu, domogla se finala četvrti put u poslednjih pet godina. Protivnik 6. i 7. novembra biće joj uspešniji tim iz okršaja SAD i Rusije (posle prvog dana bilo je 1:1).

G. Anđelić

[objavljeno: 25/04/2010]
Pogledaj vesti o: Beogradska Arena

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.