Beogradska Arena
Beogradska Arena

Beograd svojim geografskim položajem oduvek predstavlja središte svih sportskih i kulturnih dešavanja u ovom delu Evrope.
Kao takav idealan je za privlačenje publike iz svih okolnih zemalja, kao i izazov za vrhunske sportiste i umetnike da na jednom mestu okupe najveći broj svojih obožavatelja. Investitor sekretarijat za sport i omladinu je odredio strateško mesto da za Beogradsku Arenu dobije najbolje arhitektonsko rešenje i moderan izgled.

Izgradnja objekta i postavljanje najsavremenije opreme zahtevalo je iskusnog izvođača i to se i desilo. Prvi zadatak graditelja bio je da se sredi ogromna peščana parcela. Generalna postavka u konstruktivnom smislu je urađena po principu objekta u objektu ili izletničke čaše na sklapanje. Krovna konstrukcija i tribine čine potpuno nezavisne konstrukcije. Beogradska arena obuhvata tri segmenta: višenamensku dvoranu, malu salu, natkriven i otvoren parking.

Površina dvorane je 48.000 m raspoređenih u šest nivoa, visine 36 m, kapaciteta 18 000-25 000 posetilaca u zavisnosti od događaja. Namena velike dvorane su sportski programi, rok koncerti, razni muzički, pozorišni i scenski spektakli. U okviru sportskog programa predviđeni su borilački sportovi, odbojka, košarka, tenis, rukomet, mali fudbal, gimnastika, a postoje mogućnosti da se podijum objekta pretvori u atletsku stazu dužine 200 m, sa šest traka za takmičenje u konjičkom sportu i atletici. Kombank arena poznatija kao Beogradska arena je naziv za višenamensku dvoranu u Srbiji. Namenjena je za sve događaje, za razne sajmove, kongrese, koncerte, i slične manifestacije. Arena je građena od 1991. godine da bi upotrebnu dozvolu dobila tek 1. oktobra 2007. godine, ukupna cena izgradnje je iznosila sedamdeset miliona evra. Kompleks se sastoji iz više delova, a projekte je izgradio arhitekta Vlada Slavica.
U dvorani se nalaze 68 luksuznih loža koje mogu da prime 768 posetilaca, vip salon sa 38 mesta se može koristiti za konferencije za štampe. Kombank arena je najsavremenije veliko mesto za sport, kulturu, zabavu, izložbe, i druge manifestacije. Beograd je izgradnjom Arene dobio prestižnu građevinu evropskog ugleda, a prestonica markantan poslovni, urbani, likovni, kulturni i privredni simbol.

Beogradska arena je predviđena po nameni kao mnogostruko mesto na kome će se održavati mnogobrojni sportski događaji, od košarke rukometa tenisa i atletike, do velikih koncerata cirkusa i političke konvencije. Njene karakteristike su sledeće: dimenzije hale su 137,7 puta 102,7 metara, može da primi 20.000 gledalaca u četiri nivoa, samo gledalište ima 35.000 kvadratnih metara, borilište i poslovni prostor zauzimaju po 5.000 kvadrata, pres centar ima 800 mesta, u skladu sa detaljnim planom na severnoj strani sa prelazom na blok 26 trebalo bi da se izgradi još 55 do 60 hiljada kvadrata komercijalnog prostora, vrednost objekta je prilikom projektovanja procenjena na 55 miliona dolara.

Ono što je atipično za Arenu u odnosu na svetska iskustva jeste da su se izvođači Energoprojekt i Napred opredelili za veliki stepen montažnosti i davanje prednosti armiranom betonu. Stubovi, grede, tavanica i tribine urađeni su montažno a generalna postavka je urađena po smislu objekta kao izletničke čaše na sklapanje, tako da krovna konstrukcija čini potpuno nezavisnu i ima sedam nosača od kojih svaki ima dva pojasa.
Podizanje krovne konstrukcije toliko velikih raspona je bio jedinstven slučaj u svetskoj praksi, podizanje je bila avantura za sve, dok je samo podizanje radila vojska. Glavni nosači raspona od 132 i 102 metra su rađeni na licu mesta. Potom su formirani betonski delovi, podignuti su na pet metara od zemlje, gde su spojeni stubovi. Kablovi su provučeni, malo pritegnuti i na vrhovima stubova montirane su platforme. 56 presa je podizalo konstrukciju tešku 3,350 tona na visinu od 26,60 metara.

Beogradska Kombank arena je izabrana za treću najbolju dvoranu i ove sezone u Evroligi u anketi u kojoj su učestvovali treneri 24 ekipe učesnice elitnog takmičenja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTV Pink, 25.Maj.2018, 17:26

PROSLAVLJA GODIŠNJICU BRAKA NA KONCERTU! Marko Bulat: Mariju mnogo volim i poznajem je godinama! (FOTO)

PROSLAVLJA GODIŠNJICU BRAKA NA KONCERTU! Marko Bulat: Mariju mnogo volim i poznajem je godinama! (FOTO)

Poznati polako pristižu u beogradsku "Štark arenu".

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 24.Maj.2018, 20:29

Poznati došli da podrže Mariju Šerifović u "Štark areni", a iznenadiće vas ČIME je Saša Popović došao!

Pop pevačica večeras održava koncert u beogradskoj "Areni", a pre nekoliko dana saopšteno je da je Marija rasprodala sve karte, dok je veliki broj poznatih ličnosti došao da uživa u spektaklu.

Detaljnije >>

Izvor: Prva.rs, 24.Maj.2018

Exkluziv specijal - Koncert Marije Šerifović, večeras u 20h na Prvoj!

Dakle, budite uz Prvu, večeras u 20h!

Detaljnije >>

Izvor: Press, 24.Maj.2018

OVO JE SLIKA IZ BEOGRADA KOJA JE OBIŠLA SVET! Finalni meč Final Four Evrvolige održan je u nedelju, a strasti se još ne smiruju!

Ipak, najveću pažnju turskih navijača izazvala je fotografija njihovog vođe, nastala na splavu svega nekoliko sati nakon što je u suzama, uz jecaje zbog poraza, napustio beogradsku Štark arenu. Turski tviteraši i blogeri bukvalno su razapeli svog sunarodnika. Jedan od istaknutih navijačkih "lidera" turskog Fenerbahčea, isticao se po navijanju u areni, ali i po suzama, ipak svega sat vremena kasnije,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Maj.2018, 15:30

Marija nas je ugostila u svojoj sobi za odmor, a onda je NOKAUTIRALA našeg novinara i to kod OVOG pitanja (VIDEO)

Pevačica Marija Šerifović sutra uveče održaće veliki koncert u beogradskoj Štark Areni, a "Blic" je ekskluzivno zavirio u sobu u kojoj se odmara i priprema za nastup.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Maj.2018

Džejson Derulo u "Štark areni"

Mladi "kralj popa", Džejson Derulo, nastupiće 28. oktobra u beogradskoj "Štark areni".

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 23.Maj.2018

PROĐE FAJNAL-FOR, A ŠTA ĆEMO SAD? Povratak srpske košarke u surovu realnost

PROĐE FAJNAL-FOR, A ŠTA ĆEMO SAD? Povratak srpske košarke u surovu realnost

Spektakularni fajnal-for Evrolige u beogradskoj Štark areni već je prošlost, a pošto su laseri ugašeni i zvučnici...

Detaljnije >>