Beogradska Arena
Beogradska Arena

Beograd svojim geografskim položajem oduvek predstavlja središte svih sportskih i kulturnih dešavanja u ovom delu Evrope.
Kao takav idealan je za privlačenje publike iz svih okolnih zemalja, kao i izazov za vrhunske sportiste i umetnike da na jednom mestu okupe najveći broj svojih obožavatelja. Investitor sekretarijat za sport i omladinu je odredio strateško mesto da za Beogradsku Arenu dobije najbolje arhitektonsko rešenje i moderan izgled.

Izgradnja objekta i postavljanje najsavremenije opreme zahtevalo je iskusnog izvođača i to se i desilo. Prvi zadatak graditelja bio je da se sredi ogromna peščana parcela. Generalna postavka u konstruktivnom smislu je urađena po principu objekta u objektu ili izletničke čaše na sklapanje. Krovna konstrukcija i tribine čine potpuno nezavisne konstrukcije. Beogradska arena obuhvata tri segmenta: višenamensku dvoranu, malu salu, natkriven i otvoren parking.

Površina dvorane je 48.000 m raspoređenih u šest nivoa, visine 36 m, kapaciteta 18 000-25 000 posetilaca u zavisnosti od događaja. Namena velike dvorane su sportski programi, rok koncerti, razni muzički, pozorišni i scenski spektakli. U okviru sportskog programa predviđeni su borilački sportovi, odbojka, košarka, tenis, rukomet, mali fudbal, gimnastika, a postoje mogućnosti da se podijum objekta pretvori u atletsku stazu dužine 200 m, sa šest traka za takmičenje u konjičkom sportu i atletici. Kombank arena poznatija kao Beogradska arena je naziv za višenamensku dvoranu u Srbiji. Namenjena je za sve događaje, za razne sajmove, kongrese, koncerte, i slične manifestacije. Arena je građena od 1991. godine da bi upotrebnu dozvolu dobila tek 1. oktobra 2007. godine, ukupna cena izgradnje je iznosila sedamdeset miliona evra. Kompleks se sastoji iz više delova, a projekte je izgradio arhitekta Vlada Slavica.
U dvorani se nalaze 68 luksuznih loža koje mogu da prime 768 posetilaca, vip salon sa 38 mesta se može koristiti za konferencije za štampe. Kombank arena je najsavremenije veliko mesto za sport, kulturu, zabavu, izložbe, i druge manifestacije. Beograd je izgradnjom Arene dobio prestižnu građevinu evropskog ugleda, a prestonica markantan poslovni, urbani, likovni, kulturni i privredni simbol.

Beogradska arena je predviđena po nameni kao mnogostruko mesto na kome će se održavati mnogobrojni sportski događaji, od košarke rukometa tenisa i atletike, do velikih koncerata cirkusa i političke konvencije. Njene karakteristike su sledeće: dimenzije hale su 137,7 puta 102,7 metara, može da primi 20.000 gledalaca u četiri nivoa, samo gledalište ima 35.000 kvadratnih metara, borilište i poslovni prostor zauzimaju po 5.000 kvadrata, pres centar ima 800 mesta, u skladu sa detaljnim planom na severnoj strani sa prelazom na blok 26 trebalo bi da se izgradi još 55 do 60 hiljada kvadrata komercijalnog prostora, vrednost objekta je prilikom projektovanja procenjena na 55 miliona dolara.

Ono što je atipično za Arenu u odnosu na svetska iskustva jeste da su se izvođači Energoprojekt i Napred opredelili za veliki stepen montažnosti i davanje prednosti armiranom betonu. Stubovi, grede, tavanica i tribine urađeni su montažno a generalna postavka je urađena po smislu objekta kao izletničke čaše na sklapanje, tako da krovna konstrukcija čini potpuno nezavisnu i ima sedam nosača od kojih svaki ima dva pojasa.
Podizanje krovne konstrukcije toliko velikih raspona je bio jedinstven slučaj u svetskoj praksi, podizanje je bila avantura za sve, dok je samo podizanje radila vojska. Glavni nosači raspona od 132 i 102 metra su rađeni na licu mesta. Potom su formirani betonski delovi, podignuti su na pet metara od zemlje, gde su spojeni stubovi. Kablovi su provučeni, malo pritegnuti i na vrhovima stubova montirane su platforme. 56 presa je podizalo konstrukciju tešku 3,350 tona na visinu od 26,60 metara.

Beogradska Kombank arena je izabrana za treću najbolju dvoranu i ove sezone u Evroligi u anketi u kojoj su učestvovali treneri 24 ekipe učesnice elitnog takmičenja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 14.Maj.2021, 16:44

Arena uskoro izlazi iz kovid sistema, vraća se svojoj nameni

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da se planira relativno brzo da beogradska Arena izađe iz kovid sistema i da počne da se bavi onim što je njena namena.

Detaljnije >>

Izvor: DANuBeogradu.rs, 06.Maj.2021, 16:39

Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani – Beograd 22: Prijave za volontere – otvorene

Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani – Beograd 22 biće održano od 18. do 20. marta sledeće godine u Beogradskoj areni. Srpski atletski savez (SAS) tim povodom poziva volontere da se prijave za rad na organizaciji najvećeg atletskog takmičenja...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 02.Maj.2021, 11:59

Vesić: U Beogradskoj areni sve manje pacijenata

Vesić: U Beogradskoj areni sve manje pacijenata

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštio je danas da se u privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni sinoć nalazilo samo 137 pacijenata.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2021

Vesić: Sve manje pacijenata u privremenoj bolnici u Areni

Vesić: Sve manje pacijenata u privremenoj bolnici u Areni

U privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni sinoć se nalazilo samo 137 pacijenata, a juče ujutru su bila 162 pacijenta, saopštio je sinoć zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić..

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 01.Maj.2021, 23:54

Epidemiološka situacija ZNATNO BOLJA: Sve manje pacijenata u privremenoj bolnici u Areni, mere daju REZULTATE

U privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni večeras se nalazi samo 137 pacijenata, a jutros su tu bila 162 pacijenta, saopštio je večeras zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2021

KORONAVIRUS POPUŠTA! Stigle sjajne vesti iz kovid bolnice u Areni!

KORONAVIRUS POPUŠTA! Stigle sjajne vesti iz kovid bolnice u Areni!

Privremena bolnica u Areni može da primi 560 pacijenata. U privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni večeras se nalazi samo 137 pacijenata, a jutros su tu bila 162 pacijenta, saopštio je večeras zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Podsetio je da ta privremena bolnica može da primi 560 pacijenata. - Ovo je još jedan dokaz da...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 01.Maj.2021

Vesić: U Beogradskoj areni večeras 25 pacijenata manje nego jutros

Vesić: U Beogradskoj areni večeras 25 pacijenata manje nego jutros

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da se večeras u privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni nalazi 137 pacijenata, 25 manje nego jutros.

Detaljnije >>