Beogradska Arena
Beogradska Arena

Beograd svojim geografskim položajem oduvek predstavlja središte svih sportskih i kulturnih dešavanja u ovom delu Evrope.
Kao takav idealan je za privlačenje publike iz svih okolnih zemalja, kao i izazov za vrhunske sportiste i umetnike da na jednom mestu okupe najveći broj svojih obožavatelja. Investitor sekretarijat za sport i omladinu je odredio strateško mesto da za Beogradsku Arenu dobije najbolje arhitektonsko rešenje i moderan izgled.

Izgradnja objekta i postavljanje najsavremenije opreme zahtevalo je iskusnog izvođača i to se i desilo. Prvi zadatak graditelja bio je da se sredi ogromna peščana parcela. Generalna postavka u konstruktivnom smislu je urađena po principu objekta u objektu ili izletničke čaše na sklapanje. Krovna konstrukcija i tribine čine potpuno nezavisne konstrukcije. Beogradska arena obuhvata tri segmenta: višenamensku dvoranu, malu salu, natkriven i otvoren parking.

Površina dvorane je 48.000 m raspoređenih u šest nivoa, visine 36 m, kapaciteta 18 000-25 000 posetilaca u zavisnosti od događaja. Namena velike dvorane su sportski programi, rok koncerti, razni muzički, pozorišni i scenski spektakli. U okviru sportskog programa predviđeni su borilački sportovi, odbojka, košarka, tenis, rukomet, mali fudbal, gimnastika, a postoje mogućnosti da se podijum objekta pretvori u atletsku stazu dužine 200 m, sa šest traka za takmičenje u konjičkom sportu i atletici. Kombank arena poznatija kao Beogradska arena je naziv za višenamensku dvoranu u Srbiji. Namenjena je za sve događaje, za razne sajmove, kongrese, koncerte, i slične manifestacije. Arena je građena od 1991. godine da bi upotrebnu dozvolu dobila tek 1. oktobra 2007. godine, ukupna cena izgradnje je iznosila sedamdeset miliona evra. Kompleks se sastoji iz više delova, a projekte je izgradio arhitekta Vlada Slavica.
U dvorani se nalaze 68 luksuznih loža koje mogu da prime 768 posetilaca, vip salon sa 38 mesta se može koristiti za konferencije za štampe. Kombank arena je najsavremenije veliko mesto za sport, kulturu, zabavu, izložbe, i druge manifestacije. Beograd je izgradnjom Arene dobio prestižnu građevinu evropskog ugleda, a prestonica markantan poslovni, urbani, likovni, kulturni i privredni simbol.

Beogradska arena je predviđena po nameni kao mnogostruko mesto na kome će se održavati mnogobrojni sportski događaji, od košarke rukometa tenisa i atletike, do velikih koncerata cirkusa i političke konvencije. Njene karakteristike su sledeće: dimenzije hale su 137,7 puta 102,7 metara, može da primi 20.000 gledalaca u četiri nivoa, samo gledalište ima 35.000 kvadratnih metara, borilište i poslovni prostor zauzimaju po 5.000 kvadrata, pres centar ima 800 mesta, u skladu sa detaljnim planom na severnoj strani sa prelazom na blok 26 trebalo bi da se izgradi još 55 do 60 hiljada kvadrata komercijalnog prostora, vrednost objekta je prilikom projektovanja procenjena na 55 miliona dolara.

Ono što je atipično za Arenu u odnosu na svetska iskustva jeste da su se izvođači Energoprojekt i Napred opredelili za veliki stepen montažnosti i davanje prednosti armiranom betonu. Stubovi, grede, tavanica i tribine urađeni su montažno a generalna postavka je urađena po smislu objekta kao izletničke čaše na sklapanje, tako da krovna konstrukcija čini potpuno nezavisnu i ima sedam nosača od kojih svaki ima dva pojasa.
Podizanje krovne konstrukcije toliko velikih raspona je bio jedinstven slučaj u svetskoj praksi, podizanje je bila avantura za sve, dok je samo podizanje radila vojska. Glavni nosači raspona od 132 i 102 metra su rađeni na licu mesta. Potom su formirani betonski delovi, podignuti su na pet metara od zemlje, gde su spojeni stubovi. Kablovi su provučeni, malo pritegnuti i na vrhovima stubova montirane su platforme. 56 presa je podizalo konstrukciju tešku 3,350 tona na visinu od 26,60 metara.

Beogradska Kombank arena je izabrana za treću najbolju dvoranu i ove sezone u Evroligi u anketi u kojoj su učestvovali treneri 24 ekipe učesnice elitnog takmičenja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Beta, 13.Maj.2022, 22:30

Beograd domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu 2026.

Beograd domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu 2026.

Beograd će biti domaćin Evropskog prvenstva u vatrepolu 2026, odlučio je danas LEN biro na sastanku u Kaškaišu.LEN je danas odredio i da će domaćin Evropskog prvenstva 2024. biti Tel Aviv.LEN je naglasio da je prethodno Evropsko prvenstvo u Beogradu 2016. "bilo veoma uspešno" i da...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 13.Maj.2022

Atlantic grupa će graditi novu Smoki fabriku u Beogradu

Atlantic grupa će graditi novu Smoki fabriku u Beogradu

ZAGREB – Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe najavio je izgradnju nove fabrike Štarkovog brenda Smoki u Srbiji. Foto: Agencije “Smoki će dobiti i novu fabriku u Ulici Peka Dapčevića. Štark je brend koji se jako dobro razvija i širi na njemačko, austrijsko i švicarsko tržište i vjerujem da ćemo uz ovakvu podršku Grada Beograda i Republike Srbije završiti ovu urgentnu investiciju“, kazao je Tedeschi na svečenosti potpisivanja novog ugovora između Atlantic Štarka...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 12.Maj.2022, 09:36

Atlantic grupa će graditi novu Smoki fabriku u Beogradu

Atlantic grupa će graditi novu Smoki fabriku u Beogradu

BEOGRAD – Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tadeski najavio je izgradnju nove fabrike Štarkovog brenda Smoki u Srbiji. Foto: Agencije “Smoki će dobiti i novu fabriku u Ulici Peka Dapčevića. Štark je brend koji se jako dobro razvija i širi na njemačko, austrijsko i švajcarsko tržište i vjerujem da ćemo uz ovakvu podršku Grada Beograda i Republike Srbije završiti ovu urgentnu investiciju”, rekao je Tedeski na svečenosti potpisivanja novog ugovora između Atlantic Štarka...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 11.Maj.2022, 17:32

Nastavak saradnje Arene i Štarka

Kompanija Atlantik Štark potpisala je danas ugovor o produžetku saradnje sa Beogradskom arenom, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 11.Maj.2022

Vesić najavio gradnju nove fabrike "smokija"

Vesić najavio gradnju nove fabrike smokija

Beogradska arena i preduzeće "Atlantik Štark" Atlantik grupe potpisali su danas u Skupštini Beograda ugovor o produžetku saradnje,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 09.Maj.2022, 12:52

Beogradski sindikat najavio spektakl posle 10 godina: Najbeogradskiji beogradski koncert na Tašu

Nakon 10 godina od velikog spektakla pred prepunom beogradskom Arenom "Beogradski sindikat" će odžati veliki solistički koncert na stadionu Tašmajdan u subotu, 11. juna 2022.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 28.Apr.2022, 11:10

Alimpijević: Ovo je jedan od najlepših snova evropske košarke

Prvo su eliminisali Partizan u Beogradskoj areni na čisto košarkaški način, a onda su sinoć u Ljubljani priredili još jedno veliko iznenađenje. Košarkaši Bursespora u prepunim...

Detaljnije >>