Beogradska Arena
Beogradska Arena

Beograd svojim geografskim položajem oduvek predstavlja središte svih sportskih i kulturnih dešavanja u ovom delu Evrope.
Kao takav idealan je za privlačenje publike iz svih okolnih zemalja, kao i izazov za vrhunske sportiste i umetnike da na jednom mestu okupe najveći broj svojih obožavatelja. Investitor sekretarijat za sport i omladinu je odredio strateško mesto da za Beogradsku Arenu dobije najbolje arhitektonsko rešenje i moderan izgled.

Izgradnja objekta i postavljanje najsavremenije opreme zahtevalo je iskusnog izvođača i to se i desilo. Prvi zadatak graditelja bio je da se sredi ogromna peščana parcela. Generalna postavka u konstruktivnom smislu je urađena po principu objekta u objektu ili izletničke čaše na sklapanje. Krovna konstrukcija i tribine čine potpuno nezavisne konstrukcije. Beogradska arena obuhvata tri segmenta: višenamensku dvoranu, malu salu, natkriven i otvoren parking.

Površina dvorane je 48.000 m raspoređenih u šest nivoa, visine 36 m, kapaciteta 18 000-25 000 posetilaca u zavisnosti od događaja. Namena velike dvorane su sportski programi, rok koncerti, razni muzički, pozorišni i scenski spektakli. U okviru sportskog programa predviđeni su borilački sportovi, odbojka, košarka, tenis, rukomet, mali fudbal, gimnastika, a postoje mogućnosti da se podijum objekta pretvori u atletsku stazu dužine 200 m, sa šest traka za takmičenje u konjičkom sportu i atletici. Kombank arena poznatija kao Beogradska arena je naziv za višenamensku dvoranu u Srbiji. Namenjena je za sve događaje, za razne sajmove, kongrese, koncerte, i slične manifestacije. Arena je građena od 1991. godine da bi upotrebnu dozvolu dobila tek 1. oktobra 2007. godine, ukupna cena izgradnje je iznosila sedamdeset miliona evra. Kompleks se sastoji iz više delova, a projekte je izgradio arhitekta Vlada Slavica.
U dvorani se nalaze 68 luksuznih loža koje mogu da prime 768 posetilaca, vip salon sa 38 mesta se može koristiti za konferencije za štampe. Kombank arena je najsavremenije veliko mesto za sport, kulturu, zabavu, izložbe, i druge manifestacije. Beograd je izgradnjom Arene dobio prestižnu građevinu evropskog ugleda, a prestonica markantan poslovni, urbani, likovni, kulturni i privredni simbol.

Beogradska arena je predviđena po nameni kao mnogostruko mesto na kome će se održavati mnogobrojni sportski događaji, od košarke rukometa tenisa i atletike, do velikih koncerata cirkusa i političke konvencije. Njene karakteristike su sledeće: dimenzije hale su 137,7 puta 102,7 metara, može da primi 20.000 gledalaca u četiri nivoa, samo gledalište ima 35.000 kvadratnih metara, borilište i poslovni prostor zauzimaju po 5.000 kvadrata, pres centar ima 800 mesta, u skladu sa detaljnim planom na severnoj strani sa prelazom na blok 26 trebalo bi da se izgradi još 55 do 60 hiljada kvadrata komercijalnog prostora, vrednost objekta je prilikom projektovanja procenjena na 55 miliona dolara.

Ono što je atipično za Arenu u odnosu na svetska iskustva jeste da su se izvođači Energoprojekt i Napred opredelili za veliki stepen montažnosti i davanje prednosti armiranom betonu. Stubovi, grede, tavanica i tribine urađeni su montažno a generalna postavka je urađena po smislu objekta kao izletničke čaše na sklapanje, tako da krovna konstrukcija čini potpuno nezavisnu i ima sedam nosača od kojih svaki ima dva pojasa.
Podizanje krovne konstrukcije toliko velikih raspona je bio jedinstven slučaj u svetskoj praksi, podizanje je bila avantura za sve, dok je samo podizanje radila vojska. Glavni nosači raspona od 132 i 102 metra su rađeni na licu mesta. Potom su formirani betonski delovi, podignuti su na pet metara od zemlje, gde su spojeni stubovi. Kablovi su provučeni, malo pritegnuti i na vrhovima stubova montirane su platforme. 56 presa je podizalo konstrukciju tešku 3,350 tona na visinu od 26,60 metara.

Beogradska Kombank arena je izabrana za treću najbolju dvoranu i ove sezone u Evroligi u anketi u kojoj su učestvovali treneri 24 ekipe učesnice elitnog takmičenja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 15.Jan.2018, 15:08

VELIKI RAZDOR Evo zašto Mile Kitić i Dragana Mirković NE KOMUNICIRAJU devet godina

Dragana Mirković i Mile Kitić godinama su bili u dobrim odnosima dok su bili članovi "Južnog vetra", ali je onda problem nastao kada je on napravio koncert i od tada se ne druže. Naime, pevač je 2009. godine napravio koncert u beogradskoj Areni, na koji ona nije došla, što joj je Kitić zamerio.. Dragana je tada poslala javno saopštenje u kom je navela da je Kitić na koncert jeste zvao, ali ne kao gosta na bini već kao gosta u publici. Mile i devet godina kasnije...

Detaljnije >>


Izvor: Svet, 15.Jan.2018

Mile Kitić progovorio: Evo zašto sa Draganom Mirković ne pričam 9 godina!

Mile Kitić progovorio: Evo zašto sa Draganom Mirković ne pričam 9 godina!

Mile Kitić 2009. godine napravio je solistički koncert u beogradskoj Areni, i baš od tada prekinuo je svaki kontakt sa koleginicom Draganom Mirković. Mile je tada rekao da je razlog zbog kog ne pričaju taj što je Dragana eskivirala dolazak na koncert, dok je, sa druge strane, Mirkovićeva poslala javno saopštenje u kojem je tada navela da je Kitić na koncert jeste zvao, ali ne kao gosta na bini već kao gosta u publici. Međutim, i 9 godina kasnije Mile stoji iza svojih reči,...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 12.Jan.2018, 14:18

OBOJE ZAVRŠILI NA INFUZIJI: Seka i Veljko noć proveli u bolnici! (FOTO)

Fanovi su se zabrinuli za njih. Pevačici Seki Aleksić 2018. godina počela je burno, jer je došlo do rasprave sa njenom najboljom rpijateljicom sa estrade, Darom Bubamarom, kojoj smeta što će Seka u beogradskoj Areni održati koncert samo nedelju dana pre nje. Osim toga, nju nije uspela da zaobiđe ni prehlada, pa je sa...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 11.Jan.2018, 21:29

Oprez na "Gazeli", putari čiste most

Radovi na čišćenju i pranju mosta "Gazela", na delu puta od Hitne pomoći do Beogradske arene u oba smera, biće obavljani večeras od 22 sata do sutra u šest ujutru, najavljeno je iz "Puteva Srbije"..

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2018

OPREZ! Od 22 časa radovi u oba smera na Gazeli

OPREZ! Od 22 časa radovi u oba smera na Gazeli

Radovi će biti završeni sutra u 06.00 ujutro. Radovi na čišćenju i pranju mosta "Gazela" od Hitne pomoći do Beogradske Arene u oba smera počeće večeras u 22.00, najavili su Putevi Srbije. Prema najavi...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2018

Beograd: Od 22.00 do sutra u 06.00 čišćenje mosta Gazela

Radovi na čišćenju i pranju mosta "Gazela" od Hitne pomoći do Beogradske Arene u oba smera počeće večeras u 22.00, najavili su Putevi Srbije.. Prema najavi iz tog preduzeća, radovi u...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 11.Jan.2018

Ako idete večeras preko Gazele

Ako idete večeras preko Gazele

Radovi na čišćenju i pranju mosta "Gazela" od Hitne pomoći do Beogradske Arene u oba smera počeće večeras u 22.00, najavili su Putevi Srbije.. Foto: Mondo/ Stefan Stojanović. Prema najavi iz tog...

Detaljnije >>