Beogradska Arena
Beogradska Arena

Beograd svojim geografskim položajem oduvek predstavlja središte svih sportskih i kulturnih dešavanja u ovom delu Evrope.
Kao takav idealan je za privlačenje publike iz svih okolnih zemalja, kao i izazov za vrhunske sportiste i umetnike da na jednom mestu okupe najveći broj svojih obožavatelja. Investitor sekretarijat za sport i omladinu je odredio strateško mesto da za Beogradsku Arenu dobije najbolje arhitektonsko rešenje i moderan izgled.

Izgradnja objekta i postavljanje najsavremenije opreme zahtevalo je iskusnog izvođača i to se i desilo. Prvi zadatak graditelja bio je da se sredi ogromna peščana parcela. Generalna postavka u konstruktivnom smislu je urađena po principu objekta u objektu ili izletničke čaše na sklapanje. Krovna konstrukcija i tribine čine potpuno nezavisne konstrukcije. Beogradska arena obuhvata tri segmenta: višenamensku dvoranu, malu salu, natkriven i otvoren parking.

Površina dvorane je 48.000 m raspoređenih u šest nivoa, visine 36 m, kapaciteta 18 000-25 000 posetilaca u zavisnosti od događaja. Namena velike dvorane su sportski programi, rok koncerti, razni muzički, pozorišni i scenski spektakli. U okviru sportskog programa predviđeni su borilački sportovi, odbojka, košarka, tenis, rukomet, mali fudbal, gimnastika, a postoje mogućnosti da se podijum objekta pretvori u atletsku stazu dužine 200 m, sa šest traka za takmičenje u konjičkom sportu i atletici. Kombank arena poznatija kao Beogradska arena je naziv za višenamensku dvoranu u Srbiji. Namenjena je za sve događaje, za razne sajmove, kongrese, koncerte, i slične manifestacije. Arena je građena od 1991. godine da bi upotrebnu dozvolu dobila tek 1. oktobra 2007. godine, ukupna cena izgradnje je iznosila sedamdeset miliona evra. Kompleks se sastoji iz više delova, a projekte je izgradio arhitekta Vlada Slavica.
U dvorani se nalaze 68 luksuznih loža koje mogu da prime 768 posetilaca, vip salon sa 38 mesta se može koristiti za konferencije za štampe. Kombank arena je najsavremenije veliko mesto za sport, kulturu, zabavu, izložbe, i druge manifestacije. Beograd je izgradnjom Arene dobio prestižnu građevinu evropskog ugleda, a prestonica markantan poslovni, urbani, likovni, kulturni i privredni simbol.

Beogradska arena je predviđena po nameni kao mnogostruko mesto na kome će se održavati mnogobrojni sportski događaji, od košarke rukometa tenisa i atletike, do velikih koncerata cirkusa i političke konvencije. Njene karakteristike su sledeće: dimenzije hale su 137,7 puta 102,7 metara, može da primi 20.000 gledalaca u četiri nivoa, samo gledalište ima 35.000 kvadratnih metara, borilište i poslovni prostor zauzimaju po 5.000 kvadrata, pres centar ima 800 mesta, u skladu sa detaljnim planom na severnoj strani sa prelazom na blok 26 trebalo bi da se izgradi još 55 do 60 hiljada kvadrata komercijalnog prostora, vrednost objekta je prilikom projektovanja procenjena na 55 miliona dolara.

Ono što je atipično za Arenu u odnosu na svetska iskustva jeste da su se izvođači Energoprojekt i Napred opredelili za veliki stepen montažnosti i davanje prednosti armiranom betonu. Stubovi, grede, tavanica i tribine urađeni su montažno a generalna postavka je urađena po smislu objekta kao izletničke čaše na sklapanje, tako da krovna konstrukcija čini potpuno nezavisnu i ima sedam nosača od kojih svaki ima dva pojasa.
Podizanje krovne konstrukcije toliko velikih raspona je bio jedinstven slučaj u svetskoj praksi, podizanje je bila avantura za sve, dok je samo podizanje radila vojska. Glavni nosači raspona od 132 i 102 metra su rađeni na licu mesta. Potom su formirani betonski delovi, podignuti su na pet metara od zemlje, gde su spojeni stubovi. Kablovi su provučeni, malo pritegnuti i na vrhovima stubova montirane su platforme. 56 presa je podizalo konstrukciju tešku 3,350 tona na visinu od 26,60 metara.

Beogradska Kombank arena je izabrana za treću najbolju dvoranu i ove sezone u Evroligi u anketi u kojoj su učestvovali treneri 24 ekipe učesnice elitnog takmičenja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Sportske.net, 18.Nov.2017, 11:14

Alimpijević zna šta je KLJUČNI razlog novog Zvezdinog poraza

Alimpijević zna šta je KLJUČNI razlog novog Zvezdinog poraza

Izneo je i jednu konkretnu prognozu posle meča.. U samo tri dana, Crvena zvezda je u Evroligi pretrpela dva ubedljiva poraza, identičnim rezultatom - 85:59.. Najpre su ''Armejci'' protutnjali beogradskom ''Arenom'', a sinoć je i Olimpijakos potvrdio kvalitet protiv šampiona Srbije i ABA lige. Iako su i Moskovljani i Atinjani bili u ulozi favorita protiv Crvene zvezde mts, ovako ubedljivi porazi svakako ostavljaju traga na ekipi. Posle meča...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 17.Nov.2017, 18:14

DARA BUBAMARA UŽIVA U DUBAIJU: Tretiraju me kao kraljicu!

DARA BUBAMARA UŽIVA U DUBAIJU: Tretiraju me kao kraljicu!

Osećam se fantastično i sigurno ću se vratiti ponovo da napunim baterije pred koncert u Beogradskoj areni, koji sam zakazala za april, kaže Dara za Kurir

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 17.Nov.2017

Sjaj Zlatne rukavice ne jenjava

Sjaj Zlatne rukavice ne jenjava

Srpski bokseri su veoma motivisani pred tradicionalni turnir, koji ove godine proslavlja jubilej.. Trener boks reprezentacije Srbije Tomislav Antelj rekao je danas da je njegova ekipa spremna za medjunarodni turnir "Zlatna rukavica", koji će se održati od 23. do 25. novembra u Beogradskoj areni.. . . . "Naš tim je spreman. Iako imamo još pet dana priprema na Zlatiboru koje ćemo maksimalno iskoristiti za rad, već sada...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 17.Nov.2017

MEĐUNARODNI TURNIR: Bokseri Srbije spremni za Zlatnu rukavicu

MEĐUNARODNI TURNIR: Bokseri Srbije spremni za Zlatnu rukavicu

Trener boks reprezentacije Srbije Tomislav Antelj rekao je danas da je njegova ekipa spremna za međunarodni turnir "Zlatna rukavica", koji će se održati od 23. do 25. novembra u Beogradskoj areni.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Nov.2017

Vatutin: Teodosić zatvoren tip, a Rodrigez veseo…

Vatutin: Teodosić zatvoren tip, a Rodrigez veseo…

Španski košarkaš Serhio Rodrigez na pravi način zamenjuje Miloša Teodosića u moskovskom CSKA, izjavio je predsednik "armejaca" Andrej Vatutin. Teodosić je letos posle šest godina napustio CSKA i potpisao...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 16.Nov.2017, 17:42

ŠAMPIONI U ARENI: Mladi košarkaši iz Užica gosti Zvezde na meču sa CSKA

ŠAMPIONI U ARENI: Mladi košarkaši iz Užica gosti Zvezde na meču sa CSKA

KK Crvena zvezda ugostio je istinske šampione na utakmici sa CSKA u Beogradskoj areni.

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 16.Nov.2017

Krajinović objasnio - Da li je ovo razlog što ''Delije'' nisu napunile ''Arenu''?

Krajinović objasnio - Da li je ovo razlog što Delije nisu napunile Arenu?

Ali, i pored toga, Zvezda je OPET bila najgledanija! Iako su mnogi sinoć bili razočarani što navijači Crvene zvezde nisu napunili tribine beogradske ''Arene'', brojke posle sedmog kola govore nešto drugo. Naime, Crvena zvezda mts je u sedmom kolu Evrolige imala najbrojniju podršku, a evo i kompletnog pregleda broja navijača na svih osam utakmica ovog kola:. Crvena zvezda mts - CSKA: 13.467 gledalaca. Panatinaikos - Himki: 10.500.

Detaljnije >>