Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenis se igrao u fabrici i iz ljubavi

Povodom najvećeg sportskog događaja u istoriji Kraljeva organizuje se niz kulturnih i zabavnih zbivanja. Grad je ,,umiven” kao nikada ranije, a bilo je i podsećanja na to kako je ovde tenis stigao davno, i to avionima.

Kraljevo – U naselju Ribnici, na desnoj obali Ibra, a naspram užeg gradskog jezgra Kraljeva, nalazi se nova sportska hala u kojoj će se od 6. do 8.marta igrati mečevi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dejvis kupa između Srbije i Hrvatske. To jenajveći sportski događaj na ovom području i zato se grad priprema već odavno. Proglašeni su ,,Dani tenisa”, program je prepun kulturnih i zabavnih dešavanja, gradske ulice se kao nikada ranije svakog dana „umivaju”, sređuju se travnate površine, čak nije dozvoljeno na terasama zgrada, na vidnim mestima držati stari nameštaj, kace sa kupusom...Fasade i druga vidna mesta su očišćena od raznih plakata, oglasa, obaveštenja...Sve se čini, tvrde čelnici grada, da se Kraljevo predstavi kao dobar domaćin i da brojni gosti vide i zapamte ovaj grad kao pravo mesto za odmor ili biznis.

U ribničkoj ulici Mire Dragišića zatičemo ,,klince” koji su preko kolovoza nacrtali liniju i tamo, gde se do juče igrao mali fudbal, nadmeću se u bekhendima i forhendima...

–Nema više fudbala. Mi smo ovde u Ribnici, u Tenis sitiju – objašnjava nam jedan od njih i pokazuje novi reket, koji jeza nedavno obeleženi deseti rođendan dobio od roditelja.

Nije lokalna vlast baš planirala da će tenis pokrenuti „dremljivo” Kraljevo, pa su novu halu gradili za sve sportove, a za tenis ponajmanje. No, i to se dogodilo, a sudeći prema nedavnom skupu u kraljevačkoj biblioteci,čini se i da je ovo sled događaja započetih u davna vremena. Igrao se tenis u nerazvijenom Kraljevu još krajem dvadesetih godina prošlog veka. Stigao je avionima ,,Brege”, kada je ispostava te francuske fabrike otvorena na prostoru Divljeg polja krajem 1926.godine. Pošto varoš tada nije imala dovoljno inženjera, tehničara i metalskih radnika, došli su Francuzi. Bilo ih je oko dve stotine i za njih su u blizini fabrike podignuti moderni stanovi. Kraljevčani su to naselje nazvali francuska kolonija, a Francuzi su se brzo uklopili u tadašnji varoški život. Uostalom, sećanja na ratno savezništvo su bila još sveža, pa je ovde otvorena francuska škola, podignuta katolička crkva, a u blizini fabričke hale – tri teniska igrališta sa crvenom šljakom i visokom žičanom ogradom. Tenis su tu najpre igrali Francuzi, bilo je nekoliko egzibicionih mečeva...

Brzo jetaj sport zainteresovao i mlade Kraljevčane, posebno sinove i kćeri domaćih viđenijih i bogatijih ljudi. Prihvatali su se reketai mode belih, istina znatno dužih nego sada, suknji i kratkih pantalona, kao i,,Batinih” tenisica.Otome svedoče i fotografije koje je kraljevačkom muzeju poklonila Maja Keršić iz Beograda. Slika potiče iz 1930. godine,a na njoj je njena majka Jugoslava Ćirić Erdoglija, koja u Kraljevu sa drugaricom igra tenis.Mi smo se potrudili da identifikujemo i drugu teniserku iz tog doba. Pomogla nam je osamdesetpetogodišnja Kraljevčanka Malina Rajić:

–Ta druga je Nada Rajić, moja zaova, a tadašnja devojka francuskog inženjera Ramona Torija iz Nice, za koga se kasnije udala. Ona je uz ljubav prema tom momku zavolela i tenis, a družila se sa Jugoslavom, pa su tako njih dve odlazile na ,,Bregina” teniska igrališta – objasnila nam je Malina Rajić.

Pre nekoliko dana javio nam se Milutin Dugalić iz Beograda.Kaže da se u Kraljevu tenis igrao odmah posle Drugog svetskog rata. Poslao nam je i svoje fotografije iz 1947. godine sa jednog od dva tadašnja teniska igrališta, koja su bila na mestu gde je danas železnička ložionica i u samom centru grada, na lokaciji gde je posle podignuta zgrada gradske uprave.

– Igrali smo tu mi, gimnazijalci koji su diplomirali 1950.godine, najpre prakljačama i lopticama od parčeta sunđera uvijenog u krpu. Posle su nam roditelji u Beogradu kupovali prave rekete. Znam da je moja majka reket tamo platila šest dinara – objašnjava Dugalić i kaže da i danas, iako mu je 83, redovno igra tenis sa svoja tri drugara i predlaže da pred neki od ovih Dejvis mečeva odigraju egzibicioni u novoj kraljevačkoj hali.

Posle, šezdesetih godina prošlog veka, malo je splasnulo interesovanje za ovaj sport, ali je naredne decenije opet pokrenuto, pa stariji Kraljevčani pamte da je 1980. godine, na poluvremenu utakmice za ulazak u Prvu ligu između Sloge i Crvenke, održan jedan egzibicioni teniski meč. Tako se 1985.godine, kako je na skupu u kraljevačkoj biblioteci podsetio Ljubinko Nešović, tenis masovnije igrao na igralištima preduzeća ,,Autotransport”, gde je tada osnovan i klub. Tih nekoliko zaljubljenika u ovaj sport brzo su uz entuzijazam sagradili i pet terena pokraj Ibra, na kojima se i danas igra. Klub je na brojnim takmičenjima imao zapažene uspehe, a četiri igrača su dospela i na ITF listu...

Tako Kraljevo sada u pravoj teniskoj euforiji dočekuje tenisere Srbije i Hrvatske. Oni će trenirati u novoj hali na terenu „srednje brzine”, dok narod traži „kartu više” i nada se: ako je ranije ovde tenis stigao sa avionima i fabrikom, valjda će i neka nova fabrika sada stići sa tenisom...

M. Dugalić

objavljeno: 03.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.