Nole: Sve je u  profesionalizmu

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2015, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nole: Sve je u profesionalizmu

Prvi teniser svijeta Novak Đoković nastavio je sa sigurnim igrama na Australijen openu, a istakao je da je profesionalni život zaslužan za njegovu fizičku spremnost.

Nole (prvi nosilac) juče je u drugom kolu grend slema pobijedio Rusa Andreja Kuznjecova rezultatom 6:0, 6:1, 6:4, a novinare u Melburnu je zanimalo koja je tajna njegove spremnosti s obzirom na to da se mnogi teniseri muče sa povredama i vrućinom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
"Trening, i ne govorim samo o treningu na terenu, već i o profesionalnom pristupu van njega. Ali, i povrede su deo sporta, one se nekada dese i kada se brineš o svakom aspektu karijere, kada pokušavaš da budeš disciplinovan i da imaš holistički pristup svemu. Profesionalni tenis danas zahteva posvećenost na terenu i van njega. Ponavljam, povrede se dešavaju, pogotovo u individualnom sportu kao što je tenis - mnogo je izazova za telo i um, putovanja, promena vremenskih zona, podloga, uslova igranja... Sve to uzima danak", rekao je srpski as, a prenio B92.

O duelu sa ruskim teniserom Nole je rekao:

"Prva dva seta bila su odlična, sve što sam nameravao da uradim, skoro 100 odsto sam i uspeo. Servis je bio na visokom nivou, igra sa osnovne linije, agresivni udarci, agresivni riterni. Imao je slab procenat prvog servisa u drugom setu, što mi je omogućilo dosta prilika."

Đokovića u subotu očekuje duel sa Špancem Fernandom Verdaskom (31), koji je savladao Japanca Goa Soedu sa 6:3, 6:2, 7:6 (3). Oni su se sastali 10 puta, a šest puta je slavio srpski teniser.

U Melburnu nije prošlo bez pitanja o Đokovićevom prijatelju Viktoru Troickom, koji odlično igra nakon jednogodišnje suspenzije.

"Viktor je napravio sjajnu stvar ulaskom među prvih 50 igrača na svetu, on može i više od toga. Veoma sam ponosan na njega i srećan što pobeđuje. On je potpuno drugi teniser, iskustvo koje je imao pomoglo mu je da postane jači, promeni pristup i radi na terenu neke stvari koje ranije nije radio", rekao je Đoković.

Poljak Jerži Janovič je izbacio Francuza Geala Monfisa (17) pobjedom od 6:4, 1:6, 6:7 (3), 6:3, 6:3, Bjeloruskinja Viktorija Azarenka je eliminisala Dankinju Karolinu Voznijacki (8) sa 6:4, 6:2, a slavile su i sestre Serena i Venus Vilijams.

Važniji rezultati drugog kola:

teniseri:

Stanislas Vavrinka (Šva, 4) - Mariuš Kopil (Rum) 7:6 (4), 7:6 (4), 6:3, Kei Nišikori (Jap, 5) - Ivan Dodig (Hrv) 4:6, 7:5, 6:2, 7:6 (0), David Ferer (Špa, 9) - Sergej Stahovski (Ukr) 5:7, 6:3, 6:4, 6:2, Felisijano Lopez (Špa, 12) - Adrijan Manarino (Fra) 4:6, 4:6, 7:6 (3), 4:0 (predaja), Stiv Džonson (SAD) - Santijago Hiraldo (Kol, 30) 6:3, 6:4, 6:2, Žil Miler (Luk) - Roberto Bautista Agut (Špa, 13) 7:6 (5), 1:6, 7:5, 6:1; Teniserke: Agnješka Radvanska (Polj, 6) - Johana Larson (Šve) 6:0, 6:1, Serena Vilijams (SAD, 1) - Vera Zvonareva (Rus) 7:5, 6:0, Venus Vilijams (SAD, 18) - Loren Dejvis (SAD) 6:2, 6:3, Medison Kiz (SAD) - Kejsi Delakva (Aus, 29) 2:6, 6:1, 6:1, Dominika Cibulkova (Svk, 11) - Cvetana Pironkova (Bug) 6:2, 6:0, Petra Kvitova (Češ, 4) - Mona Bartel (Njem) 6:2, 6:4, Varvara Lepčenko (SAD, 30) - Ajla Tomljanović (Aus) 6:1, 7:6 (1). (Agencije)

Od 2007. godine Đoković je u prve dvije runde turnira u Melburnu izgubio dva seta, pa ne čudi što uživa na Australijen openu.

"Ovo je grend slem turnir na kojem sam najuspešniji. Uživam u uslovima u kojima se igra, uprkos tome što su tereni znatno brži u poslednje dve godine. Atmosfera je sportska, opuštena, pozitivna, ljudi čine da se osećam dobro. Takođe, ovo je i prvi veliki turnir, svi su sveži i motivisani", rekao je Nole.

Statistika

Novak Đoković vs. Andrej Kuznjecov

8          As poeni           2

2          Dvostruke greške         3

28        Direktni porni   10

19        Neiznuđene greške       34

89        Poeni    48

608. pobjedu Đoković je ostvario u karijeri.

Ima i 141 poraz.

Legendarna teniserka Martina Navratilova ocijenila je da su vrata širom otvorena za žene trenere. Osvajačica 18 grend slem titula odnedavno je trener Agnješke Radvanske, a prva koja je "probila led" i postala trener tenisera bila je Ameli Morezmo, koja vodi stručni štab Endija Marija.

"Vrata su širom otvorena i ostaće takva. Žene podjednako kvalitetno mogu da rade sa teniserima. Trenerski posao nema veze sa polom. Sigurno je da teniska loptica ne zna kojeg je pola trener", rekla je Navratilova, a prenio Tanjug.

Endi Mari, britanski teniser

Kada sam se mučio sa grčevima i slavio na US openu, bio sam "neko ko voli da drami, nespreman, treba da idem kod psihijatra, folirant". Čudno.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.