NEZAUSTAVLJIVI Ni kiša nije sprečila srpske maturante da proslave kraj školovanja

Izvor: Blic, 22.Maj.2015, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZAUSTAVLJIVI Ni kiša nije sprečila srpske maturante da proslave kraj školovanja

Maturanti širom Srbije obeležili su poslednji dan škole uz pesmu, igru i zvuke trubača,uprkos lošem vremenu. Neki od svršenih srednjoškolaca su ovu priliku iskoristili i da požele srećan rođendan našem najboljem teniseru Novaku Đokoviću.

Maturanti plesali u Jagodini

U Jagodini i Ćupriji je preko 600 maturanata osnovnih i srednjih škola

plesalo kvadril >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u petak u 12 sati. Tradicija traje od 2005 godine, a u Srbiji je

plesalo 25 gradova.

- Malim i velikim maturantima želim da upišu željene škole i fakultete, a

posle toga sledi odlazak na more u organizaciji grada Jagodina. Do sada je preko

trideset hiljada učenika boravilo besplatno na moru, preko 2.000 studenata je

obišlo Beč, a tu su i bespaltne ualznice za akva park - kazala je zamenica

gradonačelnika Snežana Vukašinović u obraćanju maturantima.

Niški maturanti plesom proslavili kraj srednje škole

Oko hiljadu maturanata iz gotovo svih niških srednjih škola plesalo je danas kadril na centralnom gradskom trgu. Maturanti su bili jako veseli, i zaista su se potrudili da kao i njihovi vršnjaci iz zemlje i inostranstva, što bolje izvedu „ četvorke“, naklon, kao i ples sa kišobranima. Kao i svake godine obavezan rekvizit su bile

pištaljke.

Maturantkinja Jovana Milošević iz Gimnazije „ 9. maj“ oduševljena je što je sa svojim drugarima na ovakav način obeležila završetak srednje škole.

- Nismo mnogo vežbali, tek nekoliko časova. Ipak, baš smo bili dobri. Srećna sam što je mnogo Nišlija došlo da vidi nas maturantski ples - rekla je ona. Darko Živković maturant Medicinske škole „Dr Milenko Hadžić“ priča da će ove trenutke pamtiti ceo život jer „ samo se jednom u životu slavi kraj mature.

Niški maturanti specijalnom pesmom i porukom na video-bimu poželeli su teniseru Novaku Đokoviću, našem najboljem rođendanu, srećan rođendan.

Kraljevo: Maturanti plesali kadril na Trgu

Hiljadu maturanata iz devet srednjih škola iz Kraljeva, svrstanih u „četvorke“, 11 put zaredom, na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva, plesalo svoj matuski kadril, odnosno popularni valcer „četvorki“, po taktovima muzike Johana Štrausa.

Na kraju maturskog plesa izvedenog u četiri slike, kraljevački maturanti zaigrali su najpre „Ples jorgovana“ kao najavu tradicionalne manifestacije „Dani jorgovana“, zatim i kolo, da bi na Trgu nastavili da se zabavljaju uz hitove zabavne i narodne muzike.

Istovremeno, tačno u podne, plesali su i njihovi vršnjaci iz 44 evropska grada u sedam država.

Uz evropske i kraljevačke, za obaranje Ginisovog rekorda u simultanom plesu, plesali i maturanti iz još 12 srpskih gradova. Kada se saberu podaci o učesnicima iz svih gradova, znaće se i da li je rekord oboren.

Maturanti iz Kraljeva su se kupovinom improvizovanih kruna, po simboličnoj ceni od po 100 dinara, priključili humanitarnoj akciji za pomoć petnaestogodišnjoj Jovani Radenković iz Lađevaca, koja se sa majkom i dedom sama brine o porodici i poljoprivrednom imanju, o čemu je Blic ranije pisao.

Maturanti gimnazije u Loznici proslavili kraj škosle godine

Maturanti lozničke Gimnazije „Vuk Karadžić“ završili su danas (22.maj) nastavu, a slavlje u čast završetka četvorogodišnjeg obrazovanja proslavili su uz trubače u dvorištu škole i srednjoškolskom parku na Trgu Jovana Cvijića. Učenici trećeg razreda trogodišnjeg i četvrtog razreda četvorogodišnjeg obrazovanja u stručnim školama đačke klupe napustiće 29. maja, a za učenike od prvog do trećeg razreda školska godina završava se 19. juna. Letnji raspust srednjoškolce traje od 22. juna do 31. avgusta.

U Užžicu višše od 800 maturanata plesalo sa Evropom

Više od 800 maturanata užičkih srednjih škola plesalo je danas na gradskom trgu u okviru tradicionalne Maturantske parade.

Maturantska parada je održana po šesti put u Užicu, a simultani ples kadril igralo je 837 maturanata, što je do sada najveći broj.

Maturanti Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici – pesma za kraj

Oko 17 maturanata Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici završilo je danas srednjoškolsko obrazovanje što su proslavili uz pesmu, igru i zvuke trubača.

Maturanti su prošetali do glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici a kolo se igralo na centranoj gradskoj ulici.

Većina maturanata nosila je majice na kojima je pisalo FBI -“Fala Bogu idemo”, a mogla se videti i srpska trobojka.

Saobraćaj, koji su regulisali pripadnici Kosovske policije, za vreme slavlja za kratko je bio obustavljen.

Maturanti mitrovičke Gimnazije 26. maja u Zvečanu proslaviće matursko veče.

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici počela je radom 1. decembra 1919. godine a danas ima preko 250 učenika rasporedjenih u 12 odeljenja.

Maturantska parada u Gornjem Milanovcu

Nakon priprema koje su trajale nekoliko meseci, maturanti iz tri gornjomilanovačke srednje škole priključili su se danas izvodjenju najvećeg sinhronizovanog plesa na planeti, na sportskim terenima Gimnazije „Takovski ustanak“.

Kako je saopšteno iz gornjomilanovačke lokalne samouprave, ovogodišnju, sedmu maturantsku paradu po redu u tom gradu, otvorio je predsednik opštine Milisav Mirković.

On je u ime opštine pozdravio maturante i istakao da će lokalna samouprava uvek biti uz mlade jer "mladost je vrednost od najveće važnosti koju ovaj grad ima".

Takodje, Mirković je učesnicima parade poželeo da ostvare sve svoje ciljeve i postanu uspešni i zadovoljni mladi ljudi.

U ovom velikom evropskom projektu od 2009. godine plešu i učenici završnih razreda milanovačkih srednjih škola zajedno sa maturantima iz zemalja Evropske unije i Jugoistočne Evrope, pokušavajući da preko satelitskog radija obore Ginisov rekord.

Inače, manifestacija je zamišljena tako da u istom trenutku, tačno u podne, oko 40.000 mladih srednjoškolaca u jednobojnim majcama i kišobranima uz Štrausovu kompoziciju „Slepi miš“ na hiljade kilometara udaljenosti plešu istim plesnim koracima. Parada ostaje verna promovisanju tolerancije, mira, prijateljstva i povezivanju mladih kroz ples.

Pored opštine kao organizatora i pokrovitelja, u realizaciji ovogodišnje maturantske parade učestvovao je i Plesni klub „Domingo“ iz Čačka.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.