Ima testise, ali ne mora da zarađuje više...

Izvor: B92, 28.Mar.2016, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ima testise, ali ne mora da zarađuje više..."

Ameli Morezmo, trener Endija Marija, smatra da njen pulen na savršen način razume raspravu o jednakosti polova u tenisu.

Morezmo je izjavila da Britanac veruje da slabije rangirani teniseri ne bi smeli da zarađuju više od igračica samo zato što su muškarci, odnosno kako kaže, imaju testise.

Mari je jedan od prvih koji je javno kritikovao Novaka Đokovića posle konferencije o jednakim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novčanim nagradama u muškom i ženskom tenisu.

"Vrlo dobro sam znala šta će reći pred novinarima, razgovarali smo o tome pre. Pitala sam ga pre konferencije za medije koje je njegovo mišljenje i imali smo razgovor. Nisam mu ništa diktirala, on ima snažna uverenja o svemu ovome. Njegovi argumenti su posebno zanimljivi – ima veoma široku, anglosaksonsku sliku o ovoj temi. Prema njegovom mišljenju, 100. igračica na svetu bi trebalo da ima iste mogućnosti kao 100. igrač. On misli: ’Zašto bi 70. teniser na ATP listi, kada ne ’prodaje’ nijednu uzlaznicu, zarađivao više od Serene Vilijams samo zato što ima testise i rođen je iste godine kao Đoković, Nadal ili Federer?’. Debata nije o tome da li je muški tenis atraktivniji, već o jednakosti prilika. Endi to razume perfektno", rekla je Morezmo.

Ona je priznala da je muški trenis trenutno mnogo interesantniji, ali da nije uvek bio takav slučaj.

"U ovom trenutku, muški tenis je atraktivniji od ženskog, u to nema dileme. Trenutno su aktivna trojica od možda šestorice najboljih tenisera svih vremena. Ženski tenis je takav period imao pre otprilike 10 godina. Ono što ne razumem jeste to što novac koji žene zarađuju nije na štetu muškaraca, šta je onda problem? Očigledno, Rodžer, Rafa i Novak nose tenis, uključujući i ženski, koji nije na istom nivou. Ali zašto ne bi svi profitirali od toga?", dodala je Ameli.

Francuskinja smatra da bi u nekim slučajevima, muškarci i žene mogli da budu jednaki i u sportskom smislu.

"Smatram da bi žene mogle da igraju u pet dobijenih setova u završnicama turnira. Dodavanje trećeg seta moglo bi da polufinala i finala učini interesantnijim", zaključila je Morezmo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.