Izvor: Politika, 05.Avg.2013, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokoviću prija Kanada

Turnir u Montrealu, naš teniser osvajao tri puta, a tu je prvi put, i to u finalu, savladao Rodžera Federera

U dva kanadska grada počeo je Rodžers kup, za koji se u Montrealu bore teniseri a u Torontu teniserke. Novak Đoković se uvek rado vraća na ovaj turnir, jer ga je osvajao tri puta (2007 i 2011. u Montrealu, 2012. u Torontu) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a sada mu se pruža prilika za treću uzastopnu titulu. Rodžers kup je i jedna od prvih njegovih važnih titula i na njemu je prvi put savladao Rodžera Federera, u finalu 2007.

Montreal će uvek pamtiti i po tome što mu je ovde pre dve godine uručen pehar za proboj na čelo ATP liste. U eri profesionalnog tenisa (od 1968) niko ovaj turnir nije osvajao tri puta u nizu osim Ivana Lendla (1987-89), šestostrukog pobednika, današnjeg trenera Endija Mareja. Posle Andrea Agasija (1992, 1994, 1995) Đoković je prvi trostruki šampion. Sva trojica najvećih Đokovićevih rivala – Federer (ne učestvuje), Nadal i Marej – po dva puta su ovde podizali pehar.

Đoković, koji je slobodan u prvom kolu, i sada bi mogao da počne turnir protiv Australijanca Tomića (u prvom kolu rival mu je Nemac Majer) koga je lane, u drugom kolu, lako savladao – 6:2, 6:3. Kao i prošle godine, smeše mu se susreti sa Tipsarevićem, koga je izbacio u polufinalu (6:4, 6:1), i Gaskeom s kojim se prošlog leta borio u finalu (6:3, 6:2). Tipsarević je kasno sinoć igrao protiv Istomina. Pobednik tog meča bi se sreo s boljim iz duela Nijeminen – Pelvo, a onda dolazi Đoković.

Ukoliko ne bude iznenađenja, prvi nosilac bi u četvrtfinalu igrao protiv Gaskea, a u polufinalu s Nadalom. U drugoj polovini žreba „projektovano” polufinale je Marej – Ferer. Organizatori priželjkuju da se u drugom kolu sretnu novi šampion Vimbldona Marej i sve bolji Bugarin Dimitrov (u prvom kolu igra sa Granoljersom).

U ženskoj konkurenciji učestvuje devet od deset prvoplasiranih na VTA listi. Izostaje samo Marija Šarapova koja se nije oporavila od povrede na Vimbldonu. Favorit je, bez sumnje, Serena Vilijams, iako titulu brani Petra Kvitova koja je lane u finalu savladala Na Li. Ova kineska igračica, četvrti nosilac, mogla bi da se sretne s Anom Ivanović (šampionka 2006) u trećem kolu, ali naša teniserka, za početak, treba da savlada Hsijeh Su-Vei iz Kineskog Tajpeha.

Jelena Janković, finalistkinja iz 2007, naizgled ima lak put do trećeg kola i susreta s Karolinom Voznjacki. Prva prepreka joj je Gruzijka Ana Tatašvili (probila se preko kvalifikacija) a pobednica u drugom kolu ide na jednu od dve kanadske igračice koje su dobile specijalnu pozivnicu (Fičmen ili Diboa).

A. M.

objavljeno: 05.08.2013.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale,   Federer

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.