Đoković zaigrao kao „kralj šljake”

Izvor: Politika, 18.Maj.2012, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković zaigrao kao „kralj šljake”

Najbolji teniser sveta se plasirao u polufinale mastersa u Rimu pobedom nad Francuzem Congom 7:5, 6:1. – Za finale protiv Federera

Od izveštača „Žurnala”

Rim – Kao luda vožnja na rolerkosteru je delovao četvrtfinalni meč između Novaka Đokovića i Žoa-Vilfrida Conge u Rimu (šljaka, 5.116.875 evra). Najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << teniser sveta je savladao Francuza za ulazak u polufinale sa 7:5, 6:1. Za finale Rima boriće se sa Rodžerom Federerom koji je lako savladao Andreasa Sepija sa 6:1, 6:2.

Početak meča je delovao kao lak posao za Noleta, budući da je poveo sa 3:0. Ubrzo je Conga vratio brejk i izjednačio na 5:5, posle čega je Đoković opet oduzeo servis petom teniseru sveta i zatvorio prvi set u svoju korist.

Još boljim rezultatom Nole je startovao u drugom, 5:0 je pisalo na semaforu posle nepunih 30 minuta, kada je Francuz već odustao i počeo sve češće da šalje lopte u publiku. Baš tada se kralj okrenuo ka publici i svojoj loži, nasmejao i stegao pesnicu kao znak da niko ne može da ga zaustavi u pohodu ka odbrani titule.

Ova pobeda donela je i izjednačenje međusobnog skora sa Congom na 5:5, dozu samopouzdanja i zalet ka još jednom polufinalu.

-U drugom setu mislim da sam igrao najbolji tenis ove sezone. Sledi jedan od mojih najvećih izazova, Rolan Garos. Dobro je, jer se osećam sve bolje na terenu – optimističan je Novak.

Prepun stadion centralnog terena na Foro Italiku bodrio je Đokovića od početka do kraja, kao da je domaći teniser. To daje vetar u leđa pred današnji susret, verovatno sa Rodžerom Federerom koji je favorit u meču protiv Italijana Andreasa Sepija.

Đoković i Federer se odlično poznaju, igrali su do sada 24 puta, a Švajcarac vodi sa 14:10. Sa druge strane, u slučaju da Italijan pobedi, ne bi bilo ni najmanje brige jer Nole protiv njega vodi sa 7:0.

- Neće biti lako sigurno. Nema tajni između nas, veliki smo rivali, imali smo dobre mečeve poslednjih godina. On je napravio istoriju našeg sporta i svestran je teniser, jednako opasan na svim podlogama. To je veliki izazov i radujem mu se. Imaću pobednički duh na terenu pokušaću da pobedim protiv koga god budem igrao – istakao je najbolji teniser sveta aludirajući na to da očekuje da Federer trijumfuje. - Veliki izazov za mene i za njega. Imali smo veliko rivalstvo koje traje već godinama unazad. Po titulama je najtrofejniji u istoriji, nije prvi put da se srećemo. Znam kako da se postavim i normalno je da ću izaći sa namerom da pobedim, nijo bitno ko je preko puta mene, takav je mentalitet.

Evidentno je da Nole iz meča u meč diže formu, oseća se sigurnije i više rizikuje. Baš na vreme za susret sa nekim iz čuvene trojke, na vreme pred jedini grem slem koji nije osvojio, Rolan Garos. Prošle godine niko nije ni dovodio u pitanje popravljanje forme koja je sve vreme bila na najvišem nivou.

-Ne poredim se sa sezonom 2011. Ova godina je nova za mene, imam odlične rezultate do sada i ne žalim se. Podižem nivo igre i to je jako važna činjenica. Prošla godina je bila specifična jer sam igrao mnogo mečeva, doneo sam odluku da igram Dejvis kup posle Ju-Es opena, ali sam se povredio i to me je omelo na Turu. Svaki put naučite nešto novo, pokušavate da budete pametniji i bolji igrač, da bolje organizujete raspored što je veoma važno. Ceo tim tome mnogo razmišlja, a uvek dižem formu za gren slemove.

----------------------------------------------

Nagrada za eleganciju

Novak se začudio na konferenciji za medije kada je čuo da je dobio još jednu nagradu. Italijanski Magazin GK je dodelio priznanje za najelegantnijeg sportistu u 2012.

-Drago mi je, od sada ću morati da pazim šta nosim – rekao je Novak koji je istakao da nije navikao na ovakav tip nagrade. – Poštujem modu ali ne zavisim od nje. Verujem da osoba treba da se oblači lepo i da predstavlja sebe u javnosti na dobar način. Ali ne želim da zavisim od onoga što je trenutno u modi.

----------------------------------------------

Siniša Mihajlović na tribinama

Siniša Mihajlović je gledao četvrtfinalni meč Đokovića i Conge. Na tribinama je sedeo sa suprugom i decom.

-Videli smo se posle meča, upoznao samženu i decu – nasmejao se Nole. –Nisam znao da ima petoro dece, svaka mu čast. Siniša je jedan od naših najuspešnijih sportista i nekako je popularan u Italiji zbog uspeha koji je postigao sa klubovima.

Tanja Tanacković

objavljeno: 18.05.2012.
Pogledaj vesti o: Federer,   Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.