Uskoro odluka o zabrani srpskih paralelnih sportskih aktivnosti

Izvor: B92, 25.Okt.2021, 17:57

Uskoro odluka o zabrani srpskih "paralelnih sportskih aktivnosti"

Hajrulah Čeku najavio je da će se ove sedmice odlučivati o zabrani razvoja srpskih "paralelnih sportskih aktivnosti" na tzv. Kosova.

Ovaj potez je usledio nakon što je Srbija onemogućila učešće kosovskim bokserima na Svetskom prvenstvu u boksu koje je u toku u Beogradu, zbog državnih obeležja.

Ministar kulture, omladine i sporta tzv. Kosova, Hajrulah Čeku je kazao da će o preporukama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a na osnovu kojih će vlasti poduzeti mere, odlučiti Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu. Podsetio je da na Kosovu funkcionišu mnoge paralelne strukture srpskih federacija, u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Čeku je tokom pres-konferencije sa kosovskom reprezentacijom boksa u ime Vlade Kosova oštro osudio onemogućavanje učešća kosovskih sportista na takmičenju u Beogradu. On je dodao da je takva odluka kršenje svih međunarodnih, sportskih pravila.

"Smatramo da je ovakva odluka organizatora Svetskog takmičenja u Beogradu doneta po direktivama Vlade Srbije", kazao je Čeku. On je dodao da je u nedelju zatraženo od stranih ambasada na Kosovu da reaguju i omoguće odlazak kosovskih sportista, ali da i pored mnogih zahteva, kako na institucionalnom tako na nivou sportskih organizacija, kosovskim sportistima nije omogućen odlazak na takmičenje.

Dodao je da je "pristup Srbije prevazišao svet sporta, pretvarajući ga u političko pitanje".

"Tražili smo reakciju i EU, koji je u drugim slučajevima bio veoma pažljiv prilikom reakcija, ali za čudo do sada od EU nema ni jedne reakcije čistog kršenja osnovnih prava sportista", istakao je Čeku.

On je pozvao Međunarodnu boksersku federaciju i Međunarodni olimpijski komitet da poduzmu adekvatne mere nad organizatorom, u suprotnom, "bićemo primorani da primenimo sve zakonske puteve protiv kažnjavanja naših sportista i države Kosova".

Svetsko prvenstvo u boksu, koje se ove godine održava u Beogradu, počelo je u nedelju 24. oktobra i trajaće do 6. novembra, međutim Kosovo neće učestvovati u takmičenju jer srpske vlasti nisu dozvolile kosovskim sportistima da uđu na teritoriju Srbije.

Bokserska federacija Kosova je 2014. godine postala punopravni član Svetske bokserske federacije.

Iz Svetske bokserske federacije su 23. oktobra za RSE naveli kako je Kosovo njihov punopravni član, te da očekuju da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu za muškarce.

"AIBA očekuje da delegacija Kosovskog bokserskog saveza neće biti tretirana drugačije nego bilo koja druga delegacija, članica AIBA", naveli su. Na Svetskom prvenstvu u Beogradu učestvuje 500 sportista iz preko 88 zemalja a takmičiće se u 13 kategorija.

Kosovo je trebalo da predstavljaju tri boksera – Baškim Bajoku, Špetim Bajoku i Patriot Behrami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.