Svetska senzacija: Maroko šokirao Portugalce za istorijsko polufinale Mundijala (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2022, 10:38

Svetska senzacija: Maroko "šokirao" Portugalce za istorijsko polufinale Mundijala (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Maroka ispisala je istoriju kao prva afrička selekcija u polufinalu Mundijala, pošto je danas u četvrtfinalu savladala Portugal 1:0 (1:0). Jedini gol postigao je Jusuf En Nesiri u 42. minutu.

Čitav arapski i afrkčki svet bodrio je Maroko u proboju do antologijskog tirjumfa nad jednim od najjačih sastava na svetu.

Izabranici selektora Regragija pobedili su Portugaliju istim receptom kao protiv Španije. Črvsta odbrana, odlična defanzivna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << taktika, čekanje greške i brzi kontranapadi. Nisu naseli na ponovnu odluku Fernanda Santosa da ostavi Kristijana Ronalda na klupi. Igrali su strpljivo, koncentrisano i čekali svoje šanse.

Takva jedna je i došla u 42. minutu, kad je En Nesiri "nebeskim skokom" centaršut Alaha glavom pretvorio u gol. Marokanski navijači na tribinama stadiona El Tumama upali su u stanje ekstaze.

Santos je u drugom poluvremenu ubacio Ronalda, Leaa, Kansela, Vitinju i Ortu kako bi nešto promenio i došao do izjednačenja. Na drugoj strani, Marokanci su ušli u sve ozbiljnije probleme, povredili su se kapiten Romejn Sais u 57. i prva zvezda Hakim Ziješ u 82. minutu, te su morali da napuste teren ranije od željenog. Na sve to Čedira u sudijskoj nadoknadi dobija dva žuta kartona za dva minuta i ostavlja desetoricu saigrača na terenu.

Ipak, "Lavovi sa Atlasa" su odoleli. Portugalija je nadirala, ali ništa od pogotka. Jasin Bunu je pokazao da je ako ne najbolji, onda među najboljim golmanima Mundijala u Kataru.

Poslednji sudijski zvižduk označio je momenat istorije za Maroko i tuge i razočaranja Portugalije.Ronaldo napušta teren u suzama.



Ronaldo u suzama posle poraza, a izjednačio je svetski rekord

Nekada najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo izjednačio je danas svetski rekord po broju utakmica za nacionalni tim, a obeležio ga je suzama jer je Portugal u četvrtfinalu Mundijala šokantno eliminisan od Maroka (1:0).

Ronaldo je opet bio rezerva, šansu je dobio sa klupe, što je bio njegov 196. meč za reprezentaciju i izjednačio je rekord Badera El Mutavija iz Kuvajta.

Ronaldo je za reprezentaciju debitovao 2003. godine, a postigao je rekordnih 118 golova.

Regragui: Afrika je opet na fudbalskoj karti sveta

Istorijski uspeh, borili smo se i uspeli, Afrika je opet na fudbalskoj mapi sveta, izjavio je selektor Maroka Valid Regragui.

"Imali smo dosta povreda pre takmičenja, ali uspeli smo da izgradimo timski duh i ostvarili fantastičan rezultat. Presrećan sam", izjavio je mladi trener koji je uoči Mundijala preuzeo tim nakon otkaza Vahidu Halilhodžiću.

Bunu: Buduće generacije će znati da Maroko može da čini čuda

Golman Maroka Jasin Bunu rekao je da njegova ekipa može protiv svakoga da igra i da će buduće generacije znati da Maroko može da čini čuda.

"U istom sam stanju kao i vi. Uštinite me, sanjam. Moramo da promenimo mentalitet, da se oslobodimo osećaja inferiornosti. U stanju smo da se suočimo sa bilo kim, bez obzira na nivo konkurencije. Buduće generacije će znati da Maroko može da pravi čuda",rekao je Bunu na konferenciji za novinare.

"Teško je pronaći reči kojima bih mogao da opišem ovaj trenutak. Zahvalan sam svim igračima, ali i navijačima koji su nas podržali. Sada moramo da se odmorimo i pripremimo za ono što nas čeka. Imali smo povrede u ekipi, ali svi koji su igrali, dali su sve od sebe",naveo je marokanski golman.

Santos: Nedostajalo nam je sreće

Selektor Portugalije Fernando Santos ističe posle poraza od Maroka u četvrtfinalu Mudnijala da je nedostajao faktor sreće.

Selektor Fernando Santos je posle meča izjavio da će se sresti sa predsednikom fudbalskog saveza oko svog daljeg angažmana.

"Sutra se vraćam u Lisabon. Posle toga, razgovaraću sa predsednikom Fernandom Gomesom, tako smo uvek radili. Videćemo šta je najbolje za ovaj tim Portugala", rekao je Santos nakon meča.

Glavni cilj Portugalije bilo je finale i titula.

"Rekao bih da je ovo bio uspešan turnir, iako bi za nas bio uspeh da smo otišli do finala i osvojili ga. Tim je u drugim mečevima pokazao svoje mogućnosti. Malo nam je sreće nedostajalo. Imate mečeve u kojima možda ne možete da pokažete sve što umete, ali tada vam je potrebno i malo sreće", ističe Santos.

Brojne šanse nisu iskorišćene, prema Santosovom mišljenju je tu odlučio nedostatak sreće.

"Od prvih momenata meča, imali smo dobre napade, prilike, prvu Feliks. Onda je Bruno pogodio prečku. U finišu, Pepe je imao sjajnu priliku, možda i bolju od one protiv Švajcarske. Nije je iskoristio. Timu je nedostajalo malo sreće", zaključio je selektor Portugalije.

Bruno: Ne diraj me, psovaću!

Poraz od Maroka očigledno je teško pao igračima Portugala. Posle eliminacije u porazu od 1:0, mnogi su okrivili sudiju iz Argentine Fakunda Telja da je navijao za Marokance.

"Ne diraj me, reći ću ono što moram da kažem. Reč sa slovom J", odbrusio je Bruno Fernandeš portparolu tima Portugala u miks zoni, koji je pokušao da ga smiri i urazumi.

Onda je vezista Mančester junajteda izneo šta mu je na srcu.

"Jako je čudno da imate i dalje sudiju na turniru iako je njegov tim prošao dalje. A mi iz Portugala nismo imali svog. Naše sudije su dobre da sude u Ligi šampiona, imaju kvalitet da budu tamo. Ali neko smatra da nemaju kvalitet za Svetski kup, ne koriste ih u ovakvim mečevima, nemaju snage i ritma za ovako nešto", ironičan je Bruno.

Požalio se i da Argentinac nije dosudio penal posle prekršaja nad njim.

"U prvom poluvremenu bio je čist penal kada su me faulirali. Bio sam sam i nikad u životu ne bih sebi dozvolio da padnem kada sam oči u oči sa golmanom i mogu da šutiram iz te situacije", dodao je Bruno.

Žao mu je što Portugal mora da napusti takmičenje.

"Bila je to teška utakmica, nismo uspeli da damo gol. Bili su jači od nas u tom smislu. Nisu imali mnogo šansi, možda koju više u drugom delu, kada smo bacili sve karte na napad. Imali smo mnogo šansi, ali nije nas hteo gol. Oni su ekipa koja ume da se brani. Mislim da smo mogli dalje, imali smo kvalitet, mislim da je ovaj tim zaslužio više", zaključio je Fernandeš.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.