Staša Gejo tešku sezonu završila sa dve svetske medalje

Izvor: JužneVesti.com, 26.Sep.2021, 18:53

Staša Gejo tešku sezonu završila sa dve svetske medalje

Bronzane medalje sa Svetskog prvenstva koje je nedavno održano u Moskvi i Svetskog kupa u Austriji, daju za pravo Staši Gejo, članici Planinarsko-alpinisitčko-ekspedicijskog kluba Niš, da bude zadovoljna. Sezona je, prema njenim rečima, donela nikad težu konkurenciju, ali i ponavljanje najvećeg uspeha u dosadašnjoj karijeri - treće mesto na svetu. Takmičenja u ovoj godini više nema, ali treninga, priprema i volje nikad ne manjka za ovu mladu Nišlijku.

Staša >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sa roditeljima koji su sa njom na svakom takmičenju; foto: Staša Gejo, privatna arhiva

Sportsko penjanje nikada nije bilo popularno u ostatku Srbije kao što je u Nišu. Mnogo Nišlija zna pravila, prati velika takmičenja i za njih ovaj sport nije bio otkrovenje kada se letos pojavio na Olimpijskim igrama u Tokiju. Za to je zaslužna jedna osoba – 23-godišnja Nišlijka Staša Gejo, najuspešnija srpska takmičarka u sportskom penjanju.

Ona, u pratnji svojih roditelja i trenera Vesne i Slobodana, godinama sa različitih takmičenja donosi medalje, uspehe i radost.

Poslednji razlog za slavlje Staša je imala prošlog vikenda u Moskvi gde je održano Svetsko prvenstvo. Sa planetarne smotre donela je bronzanu medalju u disciplini bolder po kojoj je najpoznatija i koja joj najbolje “leži”.

Ponovila sam svoj najbolji uspeh na seniorskom svetskom prvenstvu iz 2018, tako da mogu reći da sam zaista zadovoljna. Kako god, jesam ciljala na zlato, zaista se vatreno pripremala, ali je u finalu došlo do raznolikih preokreta. Konkurencija je ove godine jača nego ikada. Pojavilo se dosta novih lica, dve mlade Amerikanke, a Italijanka je u usponu već par godina, Francuskinje su već cele sezone bile jako uspešne, kao i mnoge druge – počinje Staša svoju rusku priču.

Motiva nikad ne nedostaje; foto: IFSC, YouTube, screenshot

Svetski šampionat doneo je mnogo uzbuđenja i neizvesnosti. U kvalifikacijama srpska takmičarka je zauzela treće mesto u svojoj grupi, šesto u ukupnom plasmanu, a potom u polufinalu je do samog kraja vodila borbu za šesto, poslednje mesto koje vodi u finale.

Ovo takmičenje je već u prvom krugu odradilo ozbiljnu selekciju u smislu fizičke i psihičke spreme. Pojedine favoritkinje za finale su ispale još tada. Polufinalni krug je bio zaista težak, popela sam dva bolder problema, a sa druga dva sam pala sa vrha, što je bilo za dlaku dovoljno za finale. Sreća je zaista bila na mojoj strani. Svesna sam grešaka koje sam pravila, ali me nekim čudom nisu koštale plasmana – kaže Staša.

Dve bronzane medalje u 2021. godini; foto: IFSC, YouTube, screenshot

Usledilo je finale i borba sa još pet najboljih na svetu u ovom trenutku. Amerikanka Natalija Grosman i Italijanka Kamila Moroni su odmah pokazale da su u odličnoj formi i da će se boriti za zlato. Njih dve su jedine koje su u finalu osvojile sva četiri vrha, pa je Staši ostala borba za bronzanu medalju i to neizvesna do kraja. Srpska takmičarka vodila je žestoku borbu sa Amerikankom Bruk Rabutu i Ruskinjom Elenom Krasovskajom, a posle dve staze Staša je bila četvrta. Mlada Nišlijka je uspela da na svakoj stazi dođe do zone što joj je, uz dva vrha, pomoglo da se popne na postolje.

Finale je bilo jako naporno, sve takmičarke su se borile do samog kraja za svaki pokret. Tako da je bronza zaista bila dobrodošla nakon svega – priča Staša.

Osim osvajanja medalja i pravljenja uspeha na terenu, Staša je tri puta ponela laskavo prizanje najbolje sportiskinje Niša, a poslednji put prošle godine kada je sa Evropskog prvenstva u Moskvi donela srebrnu medalju u kombinaciji tri discilipne (bolder, brzinsko i težinsko penjanje) i bronzanu medalju u bolderu.

Moskva mi je jako prijala novembra prošle godine, ali je sada nekako bila konfuznija, puna gužvi i kašnjenja, reklo bi se da metropola ponovo živi – kaže mlada takmičarka iz Niša.

Otac Slobodan joj je i trener; foto: IFSC, YouTube, screenshot

Od prošle godine na takmičenjima Internacionalne federacije sportskog penjanja važe stroga pravila zbog sprečavanja širenja korona virusa. Takmičari su se, prema rečima Staše Gejo, već navikli.

Nova pravila zbog pandemije su ostala ista. Tu su maske, peškiri, distanca, samostalno čišćenje hvatova, testiranje i druge stvari. Već smo svi navikli u zadnjih godinu dana – kaže Staša.

Neizvesno do samog kraja na Svetskom prvenstvu; foto: IFSC, YouTube, screenshot

Uspešnu godinu je mlada Nišlijka trebalo da završi na Svetskom kupu u Seulu u Južnoj Koreji, međutim, zbog pandemije korona virusa, ovo takmičenje je otkazano.

Broj zaraženih je naglo porastao, pooštrene su mere i nije bilo moguće organizovati takav događaj, iako smo svi učesnici već prošli stresnu proceduru dobijanja viza zbog kovida, zatim izuzeće od karantina za vakcinisane, kupili karte, itd. Tako da je internacionalna sezona zvanično završena, pa mogu da se posvetim prirodnoj steni i studijama, a zatim i početku priprema za sledeću sezonu – rekla je Staša na kraju.

Osim bronze sa Svetskog prvenstva, Staša Gejo je ove godine bila treća i na Svetskom kupu u Insbruku u Austriji. Sada joj sledi povratak u Nemačku gde je na master studijama na Tehničkom univezitetu u Minhenu, a tu su i naporni treninzi, pripreme i veliki rad jer njeno vreme tek predstoji.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo,   Moskva

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.