Srbija se voli, za domovinu se navija svim srcem

Izvor: Blic, 11.Jun.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se voli, za domovinu se navija svim srcem

Parola „Beograd je svet“ u narednih 30 dana biće aktuelna kao retko kad, jer će se u glavnom gradu Srbije navijati za sve 32 selekcije koje učestvuju na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Japanski fotograf, australijski diplomata, južnokorejski profesor, alžirski službenik i drugi stranci koji žive u Beogradu spremni su da se raduju uspesima svojih timova. Na neuspeh gotovo niko od njih ni ne pomišlja, baš kao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su „naši".

- Očekujem da savladamo Grčku, kao i pobedu ili nerešeno protiv Nigerije i Argentine. Naš Park Ji-Sung iz Mančestera davaće golove – optimista je poput većine domaćih stranaca turistički radnik Kvon Če-Sun iz Južne Koreje.

Pesimistična pre­­­dviđanja su retka, a jedno od njih, možda neobično, dolazi od Francuza.

- Ne očekujem neki dobar plasman francuske reprezentacije ove godine. Loši su, pa ne mislim da će napraviti zapažen rezultat – rizikuje gnev svojih sunarodnika Solanž Bujan, profesorka francuskog u „Berlitz" školi stranih jezika.

Reprezentaci­ji Srbije velika većina „Blicovih" sagovornika predviđa „velike domete". Da li su naši stranci samo veliki džentlmeni ili i dobri prognozeri videćemo narednih nedelja, ali jedna je dobra stvar sigurna. Ko god osvojio Svetsko prvenstvo – neko će se u Beogradu radovati!

Još 13 razloga za „igru"

Ako na ulici ili u komšiluku čujete zvuke afričkog plesa u bojama zastave Kameruna, Gane, Nigerije ili Obale Slonovače ili Vas, pak, uznemiri zaglušujući ton južnoafričkih zurli vuvuzela, kao i ratnički poklič novozelandske Hake nemojte se prevariti jer je Beograd svetski grad, a Vi svetski čovek ukoliko prihvatite „igru". Da to i nije baš tako lako videćete ukoliko Vas pritom nateraju da u znak radosti skakanjem izazovete „čileanski" zemljotres ili Vas posle severno­korejskog gola zagrli nepoznati agent, a nešto pre i posle toga zaigra Vam pred očima narandžasto. Na sve to neki će Vam možda dosađivati rečima „Ko je bio prvi svetski šampion" ili drugi „Kada kažem Ronaldo, mislim Kristijano". Ako imate makar mali „fudbalski gen" razumećete i Honduražanina ili Paragvajca" To što nisu u ovom broju ne znači da ne prate igre svoje reprezentacije baš u Vašem komšiluku!

Frank Hofman

Fer plej u prvom planu

Veliki sam ljubitelj fudbala i uvek se trudim da gledam što više utakmica uživo, pa će tako biti i na Svetskom prvenstvu. Najveći broj utakmica gledaću kod kuće. Utakmicu Srbija - Nemačka planiram da gledam u Nemačkoj školi u Beogradu zajedno sa svojom decom. Nadam se da će mlada reprezentacija Nemačke uspeti da prođe prvi krug takmičenja i ostvari slično dobar rezultat kao 2006. kada su uspeli da stignu do trećeg mesta. Zaista mislim da srpska reprezentacija ima dobre šanse da se zajedno sa Nemačkom plasira u osminu finala. Od osmine finala je sve moguće i zavisiće najviše od dnevne forme. Čini mi se da Dejan Stanković može da ima veoma dobru ulogu u reprezentaciji Srbije. Pre svega želim da u svim utakmicama na ovom prvenstvu fer plej bude u prvom planu, da nas neki tim lepo iznenadi i da prvenstvo protekne bez incidenata.

Markus Vidmer

Vidić je dobar u odbrani kao ja

Volim fudbal naročito kad nacionalna reprezentacija igra međunarodne utakmice, svetska ili evropska prvenstva. To je najbolji period za gledanje fudbala. Gledaću Svetsko prvenstvo, naravno, kad god budem imao vremena, ali neću zbog toga uzimati odmor. Neke utakmice ću gledati kod kuće, neke kod kolega, u njihovim domovima, jer pojedine kolege organizuju zabave na kojima se prate utakmice kad njihov tim igra, kao moj nemački kolega, na primer. Utakmice Švajcarske reprezentacije ću pratiti sa švajcarskim kolegama, našim konzulom a druge sa kolegama iz drugih zemalja kada njihovi timovi igraju. Oni su u veoma jakoj grupi, pa očekujem prve tri utakmice, nadam se i nastavku, ali će biti veoma teško kvalifikovati se za dalje. Međutim, nadam se, bio bi veliki uspeh kvalifikovati se u narednu fazu takmičenja. Nadam se da će se kapiten našeg tima, Aleksandar Fraj, oporaviti od povrede koju je zadobio pre dva dana. Srbija ima potencijal, sjajnog trenera kao i Švajcarska. To nam je zajedničko. Veoma dobro igraju. Osim Švajcarske, naravno, najviše uspeha želim Srbiji. Znam neka poznata imena. Uz pomoć lokalnog osoblja, setio sam se Nemanje Vidića, Dejana Stankovića, Nikole Žigića.

Dejvid O Rajli

Idemo u finale, ako izbegnemo penale

Naravno da ću gledati i to uglavnom sa prijateljima iz Beograda negde po kafićima u gradu. Očekujem da će se Englezi kvalifikovati u finale, ali da će po običaju, biti eliminisani putem penala. Što se tiče igrača, dopada mi se kako igra Stiven Žerard. Od Srbije očekujem dobar plasman, želim im da igraju što bolje, mada mislim da će biti eliminisani pre četvrt finala. Volim vaše igrače, Nemanja Vidić je dobar. Imate dobru odbranu, mada vam napad nije dobar. Bilo bi interesantno da Srbija zaigra sa Engleskom. Mislim da će prvenstvo osvojiti ili Španija ili Brazil, a od igrača, verujem da će Runi biti zapažen.

Stiv Kaufman

Jedva čekam utakmicu protiv Engleske

Jedva čekam 12. jun i utakmicu sa Engleskom. Po svoj prilici gledaću je u Beogradu jer sam ovde poslovno. Gledaću utakmice u krugu prijatelja, najverovatnije u kućnoj atmosferi uz čips i pivo. Ako izvučemo bod protiv Gordog Albiona možemo da se nadamo dobrom. Očekujem i pobedu, što da ne. Englezi imaju strašnu ekipu ali ne igraju dobro na velikim takmičenjima. Srpski tim slabo poznajem. Čuo sam da vam je najbolji igrač Vidić, koji valjda igra za Mančester junajted. Pročitao sam neke prognoze, solidno ste kotirani, pa nije isključeno da iznenadite.

Alberto Galindo

Ako bude finale Meksiko - Srbija, gledaću „Farmu"

Svetsko prvenstvo je jedan od najvećih događaja pa ću sigurno biti uz male ekrane narednih mesec dana. Prvu utakmicu protiv Južne Afrike gledaću sa svim Meksikancima u kafiću Smokvice koji drži naš zemljak. Ostale utakmice gledaću kod kuće i to sam, pošto u porodici nisu mnogo zainteresovani za fudbal. Navijaću podjednako i za Meksiko i Srbiju. Ako Bog da da se nađemo u finalu, a onda ću mirne duše da gledam „Farmu" jer ne znam za koga bih navijao. Od mojih zemljaka najviše volim kako igra Markes iz Barselone. Nadam se da ćemo proći u drugi krug, a za Srbiju sam siguran. Imam trenutno majstore u stanu koje uveravam da ćete sigurno proći prvu fazu.

Giljerme Sera

Pantelić će davati golove

Mnogo volim fudbal, ali nisam baš zaluđenik kao što neki Brazilci jesu. Gledaću utakmice sa mešovitom ekipom drugara iz Srbije i Brazila. Najverovatnije ćemo iči u neke kafiće po gradu. Što se tiče našeg plasmana, kao i uvek očekujem da osvojimo šampionat. Moji favoriti u našoj ekipi su Kaka i Robinjo, ali mislim da imamo i fantastičnog golmana Žulia Cezara. Gledao sam nedavno utakmicu Srbije protiv Kameruna i bilo je interesantno. Imate dobre igrače sa iskustvom i mislim da biste mogli da četvrtfinala. Glavni aduti su vam sigurno Vidić i Stanković, a Pantelić će davati golove. Glavni konkurenti Brazilu za krunu mogu biti Španci, ali nisam ih baš mnogo gledao pa nisam upućen u njihove mogućnosti. Osim Brazilaca, od igrača bi mogli da se istaknu Mesi i Kristijano Ronaldo, mada mislim da Portugal i neme neke šanse.

Huan Fransisko Garsia Ruiz

Imamo pobednički mentalitet

Veliki sam fan fudbala i pratiću Svetsko prvenstvo. Živim ovde tri godine i imam puno prijatelja. Tako ćemo neke utakmice gledati kod nekoga u stanu, a neke u pabovima.

Mi smo jedni od favorita i nadam se da možemo da osvojimo šampionat. Španija ima veoma dobar tim, ali to je bio slučaj i ranije. Sada imamo i pobednički mentalitet i to može doneti prevagu. Fan sam Barselone, pa mislim da će se istaći Ćavi, Iniesta, Pike i Vilja. Veoma volim i Srbiju. Gledao sam kvalifikacije i mislim da ste lepo odigrali protiv Rumunije. Imate dobre igrače, ali nemate pravi mentalitet. Omiljeni igrač mi je Kačar, a veoma su opasni Krasić, Jovanović i Tošić. Imate dosta igrača koji dobro šutiraju i mislim da možete da prođete grupu.

Đuzepe Kastiljo

Afrikanci bi mogli da iznenade

Svetsko prvenstvo ću gledati kod kuće, malo sa prijateljima iz Italije, malo sa prijateljima iz Srbije. Što se tiče reprezentacije Italije, kao i svaki Italijan, nadam se da će proći, mada se bojim da će to biti jako teško ove godine. Eventualno uz težak napor dođu do četvrtfinala. Volim Bufona, on je sjajan golman. Što se tiče Srbije, nadam se da će stići u finale, iako sam, kao i kad su Italijani u pitanju, mnogo skeptičan po tom pitanju. Imate dobru ekipu, odlični su Stanković, Vidić, tako da ako Italijani budu ispali, sigurno ću navijati za Srbiju. Bilo bi lepo da Kup ove godine dobije neka reprezentacija iz Afrike, na primer Obala Slonovače, ali ipak mislim da bi realnije bilo da pobeda na kraju pripadne Argentini.

Emilliano Bazaes

Vodi nas živa legenda

Iako nisam veliki zaljubljenik u fudbal, Svetsko prvenstvo neću propustiti. Ceo argentinski narod je uz reprezentaciju. Utakmice ću gledati uglavnom u krugu prijatelja iz Beograda, jer ne poznajem nijednog Argentinca koji trenutno živi ovde. Teško je prognozirati. Argentina je jedva prošla kvalifikacije a tim uvek ima uspone i padove. Ipak, na čelu naše reprezentacije je živa legenda Dijego Armando Maradona i moramo mu verovati. Reprezentaciju Srbije ne poznajem dovoljno ali se sećam kada je vaš tim na prošlom Mundijalu izgubio od nas 6:0. Nadam se da će sada biti mnogo bolje.

Torben Hansen

Španija je favorit

Gledaću sve utakmice koje budem bio u prilici da propratim kad ne budem na poslu. Dogovorio sam se sa prijateljem, Srbinom inače, da kod njega kući gledamo kup. Što se tiče Danske, mislim da imamo jako slabu ekipu i da će biti veliki uspeh ako se plasiramo u drugi krug. Najveće zvezde su nam sigurno Bendtner iz Arsenala i Poulsen iz Juventusa. Vaš tim uopšte ne poznajem i stvarno ne mogu da predvidim dokle biste mogli da dođete. Mislim da je najveći favorit da osvoji prvenstvo Španija, ali i Brazil i Nemačka bi mogli da se umešaju u trku za prvo mesto. Od igrača bi mogli da se istaknu Ronaldo i Mesi.

Jorgos Papanikolau

Srbija ide u finale

Sve utakmice ću pratiti u restoranu Kalispera sa mešovito srpsko-grčkim društvom. Voleo bih da Grčka napravi iznenađenje kao na evropskom prvenstvu 2004. godine kad smo postali prvaci Evrope. Međutim, ne verujem da ćemo proći grupu jer je ekipa promenjena, dosta je mladih igrača koji nemaju iskustvo, a fali im i kvalitet. Srbija ima fenomenalnu ekipu i mislim da će stići do finala. Najbolji su vam Stanković i Vidić, mada imate jako dobru odbranu. Golman je malo lošiji ali kad je dobra odbrana nema brige. Srbija će biti iznenađenje šampionata.

Mahmud Harz

Antić je najveća snaga Srbije

Imam prijatelje Beograđane, ali ću utakmice gledati sa mojim Alžircima jer je to jedinstvena prilika da se okupimo. Ima nas malo u Beogradu, svega tridesetak, to su uglavnom ljudi koji su ovde studirali pa su ostali i da žive u Beogradu. Utakmice ću gledati na poslu i u kafićima u kojima se prati fudbal, uz pivo naravno. Očekujem da Alžir prođe grupu, pobede protiv Slovenije i Amerike su realnost, a dalje ćemo videti. Mnogo očekujemo od Karima Zijanija. Što se tiče Srbije, pratio sam sve njene utakmice u kvalifikacijama. Uvek ste imali dobre igrače ali je trener bio problem. Sada je Antić najveća snaga Srbije, čovek zna kako se igra na rezultat i mislim da Srbija može daleko na šampionatu. Želim vam svu sreću.

Dominik TijeriFrancuska nije tim

Oko 45 odsto Francuza ne podržava reprezentaciju, a glavni razlog je trener. Rejmond Domenek izaziva najveći nivo mržnje u našoj zemlji. Ponaša se veoma agresivno prema novinarima i svi mediji su protiv njega. Ne postojimo kao tim, igrači su razmaženi a okruženi smo i skandalima. Državna sekretarka za sport je rekla da je smeštaj naše reprezentacije u Južnoj Africi previše luksuzan, tako da je cela atmosfera oko našeg tima problematična. Srbija je jaka reprezentacija i zemlja koja je navikla na čuda. Ko zna dokle ćete dogurati.

Mihal Đurčik

I Slovaci i Srbi su moji

Na Svetskom prvenstvu navijaću i za Srbiju i za Slovačku pošto su i jedni i drugi moji. Prijatelji me često pitaju koga ću bodriti ukoliko se desi da Srbija igra protiv Slovačke, a ne znaju da bi to bila najlepša utakmica za mene pošto bi u svakom slučaju pobedili moji. Pošto nisam baš neki sportski tip pratiću najviše mečeve Srbije i Slovačke za koju mi je posebno drago što se prvi put plasirala na Svetsko prvenstvo. Možda zbog toga i ne znam mnogo slovačkih igrača. Jedino sam čuo za Hamšika iz Napolija. Iz srpske reprezentacije najviše mi se dopada kako igra Pantelić. Igra srcem i mnogo je borben.

Rok Skele

Napred Slovenija, srećno Srbija

Slovenci žive za fudbal, ipak smo Balkanci, ali volimo i skijanje i košarku. Iako nisam neki ljubitelj fudbala, pošto se Slovenija plasirala na Svetsko prvenstvo sigurno ću gledati utakmice sa drugarima. To će verovatno biti neki kafić u Beogradu gde se prati fudbal. Slovenija po prvi put ima ovako jaku ekipu. Uz malo sreće možemo da prođemo grupu. Gledao sam baraž protiv Rusije i mogu reći da smo imali mnogo sreće da prođemo dalje. Sreća će nam trebati i na Mundijalu. Što se tiče Srbije znam da u ekipi imate velike zvezde ali to sve treba uklopiti u dobar tim. Najbolji igrač vam je Nemanja Vidić, koji igra za Mančester, ali on je samo jedan fudbaler. Pobeđuje tim. Navijam za Sloveniju, a želim sreću Srbiji.

Tod Hepvort

Uzdamo se u odbranu

Pratiću Svetsko prvenstvo koliko god budem mogao. Moram da kažem kako je mnogo veće uživanje gledati fudbal u Evropi nego u Australiji. Utakmicu protiv Nemačke gledaću u nemačkoj ambasadi, a za meč protiv Srbije ambasada Australije organizuje zabavu u „Sport kafeu". U teškoj smo grupi, ali verujem da ćemo se plasirati u nokaut fazu, a tada je sve moguće. Mislim da ćemo igrati nerešeno sa Srbijom i Nemačkom i pobediti Ganu. Naš najveći adut su veoma iskusan golman Fulama Mark Švarcer, veznjak Tim Kejhil iz Evertona, kao i zadnja četvorka. Zahvaljujući dobroj odbrani Australija može da igra sve utakmice na 0-0 i 1-0. Nevolja je što nam nedostaju jaki napadači. Kjuel je povređen i veliko je pitanje da li ćemo imati dovoljno „municije". Srbija ima jak sastav, igrače u najjačim ligama, poput engleske i italijanske. Nadam se da će i Srbija i Australija proći dalje, ali bojim se da bi naš meč mogao da bude presudan za to ko će ići dalje. Ako Australija ne prođe grupu, navijaću za Srbiju. Biću na strani Srbije protiv Gane i Nemačke.

Masonori Jošida

Srbija pre Japana

Ne pratim mnogo fudbal, ali znam da se Japan plasirao na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Ipak, pošto već devet godina živim u Srbiju, za nju ću navijati pre Japana. Ne verujem da ću gledati utakmice u grupama, ali sigurno ću pratiti zanimljive duele u drugoj fazi. U snagu reprezetacije Japana nisam mnogo upućen i iskreno ne očekujem da ćemo napraviti neki zapažen rezultat. Međutim, s druge strane Srbiju poznajem bolje i mislim da može postigne dobre rezultate. Najviše očekujem od Žigića, pa mislim da bi on mogao da bude prvi strelac ekipe.

Dr. Keun Jae Čung

Idemo u drugu fazu

Obožavam fudbal, kao i većina ljudi u mojoj zemlji. Naši navijači, koji se inače zovu "crveni đavoli”, očekuju siguran plasman u drugu fazu takmičenja. Utakmice u grupi ću gledati kod kuće, ali za ostatak takmičenja sa svojim zemljacima u nekom kafiću da zajedno navijamo. Najviše očekujem od Parka, on nam je kapiten i igra u Mančester junajtedu zajedno sa vašim Vidićem. Srbija je u kvalifikacijama bila ispred Francuske i mislim da ćete i na prvenstvu proći grupu i doći bar do četvrtfinala, možda i polufinala. Sviđa mi se kako igra Krasić, dobri su vam i Vidić i kapiten Stanković. Siguran sam da će moji sunarodnici navijati i za Srbiju, pošto ima dosta vaših igrača i trenera kod nas. Što se tiče favorita za tron, mislim da prvi biti neko u trouglu Argentina, Španija i Brazil. Od igrača bi mogao da se istakne Mesi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.