Srbija na skeneru B92.net: Kvalitet za medalju postoji, ali treba još da se radi

Izvor: B92, 26.Avg.2022, 10:37

Srbija na skeneru B92.net: Kvalitet za medalju postoji, ali treba još da se radi

Reprezentacija Srbije startovala je drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo pobedom protiv Grčke – 100:94.

Košarkaškom spektaklu u Štark areni prisustvovalo je 19.150 navijača, čime je postavljen novi rekokord FIBA kvalifikacija za Mundobasket.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ko god da je gledao meč između Srbije i Grčke, definitivno se nije pokajao. Spektakularna košarka u prestonici naše zemlje bila je praćena širom Starog kontinenta, a posebnu pažnju privukao je direktni duel dve NBA zvezde, Nikole Jokića i Janisa Adetokumba.

Popularni “Džoker“ je meč završio sa 29 poena, dok je Janis zabeležio neverovatnih 40. Ipak, srpski centar imao je mnogo više razloga za slavlje na kraju utakmice.

Ma koliko sa ove distance čudno zvučalo, stiče se utisak da je tok duela odredila prva deonica. Obe selekcije su igrale u petoj brzini, koja je, ruku na srce, više pristajala izabranicima Dimitrisa Itudisa.

Grci su mnogo puta imali situacije da iz tranzicije napadnu nepostavljenu odbranu “orlova“, što bi se obično završavalo atraktivnim zakucavanjima. Čak 25 primljenih (mahom lakih) poena za četvrtinu, bili su jasan znak da se u nastavku mora pristupiti drugačije.

Neshvatljivo je da Srbija lepršavu i atraktivnu igru rivala nije “sekla“ faulovima, što govori i činjenica da je prvi napravljen tek na dva i po minuta pre kraja deonice.

Ogroman napadački potencijal našeg sastava nam je omogućio da u “NBA četvrtini" pružimo otpor sa 31 poenom, pa smo u drugi kvartal mogli da uđemo mirnije glave.

Pozicioni napadi u nastavku su odmah urodili plodom. “Orlovi“ su posle samo dva minuta igre stekli prednost od devet poena, čime su pokazali da nije neophodno da se “jurimo“ sa Grcima i prilagođavamo njihovom stilu igre kako bismo bili u egalu.

Nije mnogo trebalo protivniku da se vrati u meč i preokrene rezultat. Srbija je u više navrata pokazala da joj fali “to nešto“ kako bi stekla osetniju razliku i praktično "zatvorila" meč.

Ma koliko rezultat na kraju bio dobar, jasno je da će Pešić u narednim danima imati segmente na kojima treba još da se radi.

Neverovatna energija Vladimira Lučića i (vraćeno) samopouzdanje Ognjena Jaramaza doneli su prednost našem nacionalnom timu, koji je do kraja meča prolazio kroz još “rolerkoster“ trenutaka.

Svaki put kada nismo povećali stečenu prednost, stigla bi nas kazna. Iako nam je sve išlo na ruku, počevši od pune dvorane, sjajnog momentuma, bonusa protivnika... Uvek bismo donosili ishitrene odluke u situacijama kada je to bilo potpuno bespotrebno.

Kada se podvuče crta, utakmicu su prelomili centri našeg tima. Pored maestralnog Nikole Jokića, koji je sa 29 poena pokazao zašto je drugu godinu zaredom MVP NBA lige, sjajno izdanje pružio je i Nikola Milutinov.

Centar CSKA već duže vreme kuburi sa povredama, ali sudeći po njegovom poslednjem izdanju, deluje da se vratio u prepoznatljivu formu. On je za 14 minuta na terenu postigao 12 poena (procenat šuta preko 57%) i uhvatio 4 skoka.

Shodno tome da smo tokom čitavog meča Grcima zadavali glavobolje u reketu, automatski se otvaralo i dosta prostora za šut spolja.

Nezaustavljivi “Džoker“ predstavio se domaćim navijačima kao pravi lider ove generacije, što je pokazao u gotovo svakom trenutku kada je trebalo da se preuzme odgovornost.

Njegova trojka iz okreta preko Janisa potvrda je da takvog igrača Evropa nije imala još od Dirka Novickog.

Energije, entuzijazma i igračkog kvaliteta ne manjka.

Ovakva Srbija je bez dileme konkurent za medalju na Evrobasketu, uprkos svim pehovima koji su nas zadesili.

Na pojedinim segmentima u igri može i mora da se radi, ali taj deo ostaje na selektoru.

Ukoliko Micićev zdravstveni izveštaj bude pozitivan, Kari će imati odličnu poziciju da 18. septembra ponovi uspeh iz 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pokuševski o reprezentaciji Srbije: Naježio sam se

Izvor: B92, 26.Avg.2022

Srpski košarkaš Aleksej Pokuševski govorio je o svom saigraču, reprezentaciji Srbije i Evrobasketu...Aleksej Pokuševski ovog leta nije uz reprezentaciju Srbije pošto nije dobio dozvolu za to od Oklahoma Siti Tandera...On je rekao da je ispratio meč Srbije i Grčke i posebno ga je oduševio duel...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.