Srbija izgubila svoju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu

Izvor: Southeast European Times, 14.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija izgubila svoju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu

Posle razočarenja zbog nedeljnog poraza od Gane, srpski selektor obećava novi pristup.

14/06/2010

Georgi Mitev-Šantek za Southeast European Times iz Beograda -- 14/06/10

Srpska fudbalska reprezentacija izgubila je od Gane 0-1 u nedelju (13. juna), na svojoj prvoj utakmici u Grupi D na Svetskom prvenstvu, čime je znatno otežala svoj prolazak u drugu fazu takmičenja.

"Momci >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << su obećali da će dati sve od sebe na terenu, ali veći deo vremena gledali smo gomilu uplašenih lica, bez jasne ideje kako da napadnu. Gana nije igrala utakmicu mnogo bolje, ali je igrala snažnije i držala svoju poziciju", izjavio je za SETimes razočarani navijač Nebojša Kilibarda.

Taktika selektora Radomira Antića možda je zvučala dobro u teoriji -- da pobedi Ganu brzim kontranapadima, oslanjajući se na krilne igrače -- ali tim je u Pretoriji iskusio drugačiju realnost. Srednji red srpske reprezentacije neuspešno je pokušavao da postigne gol preko dugih pasova prema napadačima, dok je Gana ugrožavala Srbe kontranapadima.

Krilni igrači Milos Krasić i Nenad Milijaš imali su problema da kontrolišu loptu ispred jake odbrane Gane i nisu napravili nijednu značajnu šansu u prvih 20 minuta utakmice. Odbrana Gane ostavila je srpskim napadačima Nikoli Žigiću i Marku Panteliću malo ili nimalo prostora za manevre.

Žigić, koji je visok 202 cm, efektno je bio odsečen iz igre, dok je njegov kolega Pantelić dobio loptu samo u nekoliko prilika. Tek kada je Žigića zamenio napadač Danko Lazović u 69. minutu utakmice, srpski napad počeo je da pronalazi svoj ritam.

U međuvremenu, odbrambeni igrači Srbije odbijali su napade Gane po krilu. Iako je izgledalo da je meč na mrtvoj tački, greške i penali konačno su napravili razliku. Aleksandar Luković dobio je žuti karton zbog klizećeg starta u 54. minutu, a 20 minuta kasnije isključen je zbog držanja protivničkog igrača.

Sa igračem manje, srpska reprezentacija uhvatila je tempo. Ali vetar u njenim jedrima nestao je u 83. minutu, kada je Zdravko Kuzmanović koristio ruku da bi zaustavio pas Gane u kazneni prostor Srbije.

To je Gani omogućilo izvođenje penala i Asamoah Gijan tu je završio posao, dovodeći Ganu u vođstvo 1-0, nekoliko minuta pre kraja utakmice. Devastirani Kuzmanović javno se izvinio zbog pravljenja nepromišljene greške.

Pred Srbijom je sada naporna bitka, ako želi da se izbori za mesto u Grupi D. Reprezentacija u petak igra protiv velikog favorita Nemačke -- koja je pokazala svoju eksplozivnu snagu u nedelju, pobedivši Australiju 4-0.

Antić je pokušao da unese pozitivnu notu, rekavši da je utakmica protiv Gane "već iza nas" i da se reprezentacija sprema da se suoči sa Nemačkom. Objasnio je da poraz "prisiljava na usvajanje drugačijeg stava, jer u ostalim utakmicama moramo da osvojimo bodove".

"Obećavam da ništa nije gotovo", rekao je Antić.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.