Odlazak na Svetsko prvenstvo ujedinjuje fudbalske navijače u BiH

Izvor: Southeast European Times, 04.Jun.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak na Svetsko prvenstvo ujedinjuje fudbalske navijače u BiH

Nakon dve teške posleratne decenije, nastup Zmajeva u Brazilu razbija barijere između etničkih zajednica.

04/06/2014

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Tuzle -- 4.6.2014.

Napomena uredništva: Ovo je prvi u seriji tekstova uoči Svetskog prvenstva 2014. o prvenstvu i timovima iz Grčke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH).

Kada reprezentacija Bosne i Hercegovine izađe na teren u Rio de Žaneiru na svom prvom Svetskom prvenstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u meču protiv Argentine 15. juna, to će biti, kako kažu mnogi u BiH, najveći uspeh zemlje od kada je stekla nezavisnost.

Tim mladih igrača -- od kojih su mnogi bili predškolskog uzrasta kada je rat završen -- neopterećen je pitanjima koja su dovela do raspada zemlje pre dve decenije. Oni su kod mnogih navijača podstakli osećaj jedinstva.

„Naša reprezentacija je motivisana da pokaže svetu da nije slučajno sve ovo što smo mi napravili“, rekao je selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić za SETimes. „Ljudi vole ovu reprezentaciju i to ne samo u Sarajevu i Zenici, gde mi igramo utakmice, nego svuda u našoj zemlji.“

Zmajevi, kako ih zovu njihovi navijači, oduševili su zemlju kada su se kvalifikovali za Svetsko prvenstvo. Nakon što su ga više puta za dlaku propustili, ovo je prvi put u 19-godišnjoj istoriji reprezentacije da se BIH kvalifikovala za završnu fazu ovog međunarodnog takmičenja.

U posleratnim godinama politika je bila umešana u sve aspekte života u BiH. Ali, odjednom, sa približavanjem Svetskog prvenstva, te stvari postale su manje važne.

Fudbal je pokazao puno toga, ali se i dalje čudim da to domaći političari ne primećuju“, rekao je Ivica Osim, Sarajlija i dugogodišnji igrač i fudbalski trener, koji je od 1986. do 1992. vodio jugoslovensku reprezentaciju. „Možda oni neće to da uoče ili ne vide dobro, ali kompletna fudbalska reprezentacija i celi njen stručni tim su multikulturalni i multietnički.“

Pre tri godine BiH je dobila dvomesečnu suspenziju sa međunarodnih utakmica jer je odbila da zameni tročlano predsedništvo nacionalnog fudbalskog saveza -- koje čine Bošnjak, Hrvat i Srbin -- jednim predsednikom. FIFA i UEFA, upravna tela u svetskom i evropskom fudbalu, izabrale su Osima za šefa privremenog odbora koji treba da izvede savez iz kontroverze.

Principi za koje se zalažu Osim i njegove kolege su jasni: verska i etnička pripadnost nisu važni u borbi za pravu stvar u ime zemlje i njenog prosperiteta.

Fudbal nosi veliki simbolizam u zemljama bivše Jugoslavije. Meč između Dinama i Crvene zvezde 13. maja 1990. godine bio je simbol početka rata na Balkanu. Ubrzo nakon te utakmice navijači ova dva tima postali su najveći neprijatelji koji su ubijali jedni druge tokom rata.

Danas, kada se Zmajevi pripremaju da prvi put zaigraju na najvećoj fudbalskoj sceni, fudbal zbližava navijače.

„Kada smo se konačno plasirali na Svetsko prvenstvo ljubio sam sve u kafiću u kojem smo gledali utakmicu. Svi smo vrištali „Bosna, Bosna“ i nije me zanimalo da li su se naši roditelji pre 20 godina gledali sa suprotne strane fronta“, kaže Boris Bisanović, navijač iz Bijeljine, u Republici Srpskoj.

„Različitost nacija je najveća prednost BiH, pa ne vidim razlog zašto bi bilo drugačije u fudbalskoj reprezentaciji“, rekao je navijač Eldar Hamzić iz Sarajeva, u Federaciji BiH. „Možda nam u politici ne ide najbolje, ali fudbaleri igraju srcem i to mi navijači najbolje prepoznajemo.“

Ivana Trivunović iz Teslića kaže da se raduje navijanju za nacionalni tim na Svetskom prvenstvu.

„Pre ovoga nikada nisam pokazivala interesovanje za taj sport“, rekla je ona. „Ipak, kada moja zemlja nastupa na tako važnom takmičenju, onda je moje interesovanje ogromno.“

„Ponosan sam na naše Zmajeve i verujem da će za njih navijati i naše komšije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore“, rekao je Suvad Bašić iz Tuzle. „Prvi put imam utisak da ćemo svi slaviti uspehe, bez obzira čijim smo nacionalnim zastavama ogrnuti.“

Na koji način će prvo učešće BiH na Svetskom prvenstvu pomoći smanjenje etničkih tenzija? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.