Brazil stagnira zbog inflacije i korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2015, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil stagnira zbog inflacije i korupcije

Privredni rast Brazila, sedme najveće ekonomije na svetu, u prošloj godini je gotovo stagnirao, kao posledica visoke inflacije i velikog korupcionog skandala, saopštila je vlada u Brazilu.

Bruto domaći proizvod (BDP) Brazila je u 2014. porastao samo 0,1 odsto, što je četvrta uzastopna godina usporenog privrednog rasta u toj latinoameričkoj zemlji, čija je ekonomija u 2013. porasla 2,7 odsto, u 2012. za 1,8 odsto, a u 2011. za 3,9 odsto, prenosi agencija Frans pres.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Iako je lani bio domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva u junu i julu, a sada se priprema za održavanje Olimpijskih igara naredne godine, Brazil nije uspeo da preokrene negativne efekte rastućih cena, sve većeg budžetskog deficita i skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras u kojoj je otkrivena velika korupcija i brojne ilegalne radnje kao što je primanje mita od strane privatnih kompanija.

Brazilska predsednica Dilma Rusef je bila šefica Petrobrasa od 2003. do 2010. godine, a godinu dana nakon toga postala je predsednica Brazila.

Kako ocenjuje Frans pres, Rusefova nikada nije uspela da dostigne neverovatni privredni rast Brazila od 7,6 odsto iz 2010. godine, poslednje godine vladavine Luisa Injasija Lula da Silve, harizmatičnog prethodnika i mentora Rusefove.

Prema prognozama centralne banke Brazila, ova godina će biti još gora, jer je prognoziran pad privrede od 0,5 odsto.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.