Boriću se za medalju

Izvor: Politika, 20.Sep.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boriću se za medalju

Aleksandar Maksimović, naš najbolji rvač, optimista pred prve borbe na Svetskom prvenstvu u Budimpešti. – Stižu navijači iz Srbije

Od našeg specijalnog izveštača

Budimpešta – U prestonici Mađarske, Svetski šampionat u rvanju je u punom jeku. Nakon četiri dana takmičenja u slobodnom stilu i za žene podeljene su i prve medalje, ali, se po rečima domaćina šlager prvenstva očekuje sutra i prekosutra kada na strunjaču izlaze borci u grčko rimskom stilu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Boje Srbije će na najvećoj smotri u najstarijem olimpijskom sportu predstavljati četvorica takmičara. Selektor Bojan Mijatov opredelio se za: Kristjana Frisa (60 kg), Aleksandara Maksimovića (66), Viktora Nemeša (74) i Dejana Franjkovića (96).

Naš selektor, koji nije napunio ni godinu trenerskog staža, ne krije da je optimista. Istakavši pre puta da za tako nešto ima dobre adute, iskreno verujući da Srbija iz Mađarske može da se vrati sa odličjem, iako još od 2007. i šampionata u Azerbejdžanu naši rvači nisu osvojili ni jednu medalju na svetskim prvenstvima.

Maksimoviću, članu beogradskog Partizana, ovo će biti peto svetsko prvenstvo. On je, zajedno sa Frisom, naša najveća uzdanica, mada, ne treba potceniti ni mladog Nemeša koji je po godinama još uvek junior, ali ni Franjkovića, koji nije bez iskustva na velikim takmičenjima.

Maksimović je prošle godine bio učesnik Olimpijskih igara u Londonu, sa Partizanom je pre četiri godine u Novosibirsku osvojio Ligu šampiona, na prvenstvima Evrope u Gruziji, Srbiji i Nemačkoj, osvojio je bronzane medalje, ali, nažalost do sada sem 11. mesta u Moskvi (2011), nije imao zapaženijih rezultata na svetskim prvenstvima. Ipak, u našem taboru veruju u ovog mladića koji kada je u pravoj formi može da pobedi svakog protivnika.

Svetsko prvenstvo u Mađarskoj je dobra prilika da pokažemo da imamo sjajnu generaciju rvača, smatra Maksimović. – To je ujedno šansa da u veoma jakoj konkurenciji osvojimo bar jedno odličje, što bi svakako bio veliki uspeh. Iskreno, očekujem da se borim za medalju.

Jedan od glavnih favorita za najviši plasman u kategoriji do 66 kilograma biće domaći rvač.

– Mađar je kandidat broj jedan za osvajanje zlatne medalje. Ove godine smo zajedno trenirali, radi se o izvanrednom borcu. U suštini, svi se dobro poznajemo, konkurencija neće biti ni malo laka. Ovo je prilika da vidimo ko će se najbolje snaći po novim pravilima. Iskreno, ja se radujem povratku starih pravila, jer je našem sportu ponovo vraćena ona atraktivnost koja ga je godinama krasila.

Novi predsednik Svetske rvačke federacije (FILA) Nenad Lalović je u utorak i sredu imao seriju sastanaka u hotelu ,,Meriot” gde su smešteni zvaničnici File Mnogi se slažu da je na čelu federacije došao čovek sa autoritetom.

– Ni sami nismo znali koliko je popularan naš predsednik sve dok mi nisu stizale čestitke iz svih krajeva sveta. Prvi su mi čestitali Amerikanci, potom Mađari, Francuzi. Iskreno, ja sam verovao u gospodina Lalovića. Mnogi su strahovali za dalju sudbinu rvanja, sada, kada smo ostali u olimpijskoj porodici sve moje misli biće usmerene ka Olimpijadi u Riju 2016. –  kaže Aleksandar Maksimović, jedini srpski rvač u na najvećoj sportskoj smotri Londonu 2012.

Selektor veruje u vas i Frisa, smatra da imate kvalitet za pobedničko postolje?

– Sa selektorom se znam još dok smo zajedno bili u reprezentaciji, bilo je to 2006. i 2007. godine. Praktično ja na početku a on na kraju karijere. Imamo modernog selektora koji uvek od nas traži atraktivnu borbu. Fudbalskim rečnikom, njegova filozofija je da uvek prvi moramo da napadnemo protivnika. Nov je u ovom poslu ali veoma dobar.

Veruje se da ćete ovde u Budimpešti imati sjajnu podršku sa tribina. Koliko je ona važna za jednog sportistu?

– Dolazak su najavili mnogi moji prijatelji iz Beograda, iz kluba takođe. Doći će da nas bodre i naši prijatelji iz Subotice, Sente, Kanjiže, Novog Sada. Osećam da će ovde biti dosta naših navijača, jer Budimpešta i nije tako daleko, istakao je jedan od naših aduta Aleksandar Maksimović, pred prve borbe u grčko rimskom stilu.

---------------------------------------------------

Cenov: Sada lakše dišemo

Predsednik Evropske rvačke federacije Bugarin Ceno Cenev, i dugogodišnji prvi saradnik Milana Bate Ercegana, smatra da je ključnu ulogu u borbi da rvanje ostane u olimpijskoj porodici odigrao Srbin Nenad Lalović, sedmi predsednik File:

– Rvački svet je dobio novog vođu. Nije nam bilo loše dok nas je predvodio gospodin Ercegan, zapravo bilo je to zlatno doba našeg sporta. Verujem da dolaze bolji dani za rvanje, nakon sastanka u Buenos Airesu, sada svi lakše dišemo. Ne smem ni da pomislim šta bi se dogodilo da nismo uspeli.

Dragan Todorović

objavljeno: 21.09.2013.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.