U Varšavi počinje nova runda pregovora o antiraketnom štitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Varšavi počinje nova runda pregovora o antiraketnom štitu

VARŠAVA - U Varšavi danas u vrlo optimističkom raspoloženju počinje nova runda pregovora o postavljanju 10 raketa presretača u okviru buduće baze američkog antiraketnog štita u Poljskoj.

Poljski premijer Donald Tusk nagovestio je da bi glavni američki pregovarači o štitu, zamenik državnog sekretara Džon Rud i šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski, koji je lično preuzeo pregovore, mogli danas i sutra da utanače detalje sporazuma, tako da američka baza bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prihvatljiva za Poljsku.

"Iz Vašingtona stižu dobri signali o onome što je za nas prioritet, stalnom prisustva protivraketnih sistema patriot kod nas i saradnje sa Amerikancima da ojačamo našu protivvazdušnu u protivraketnu odbranu", kazao je Tusk. "Signali iz Vašingtona ukazuju na to da se izašlo u susret poljskim zahtevima", potvrdio je poljskom listu "Đenjik" zamenik poljskog ministra odbrane Stanjislav Komorovski, koji na pregovorima o štitu zastupa poljsku armiju.

Poljsko-američki pregovori o štitu zapali su u ćorsokak početkom jula, kada je premijer Tusk odbio američku ponudu vojne pomoći i garancija za bezbednost Poljske kao nedovoljnu, jer je Vašington odbijao da pojača modernim sistemima protivvazdušnu odbranu Poljske, kako ne bi provocirao Rusiju. Prelomni trenutak je, po ocenama analitičara nastupio pošto je sukob u Gruziji naterao američkog predsednika Džordža Buša da ne vodi više toliko računa o mišljenju Rusije. Žurba je prisutna i zbog toga što je avgust poslednji mesec kada postoji šansa da dogovor o bazi postigne Bušova administracija.

Prema izvorima u delegacijama pregovarača, na koje se pozivaju poljski mediji, SAD su sada spremne da razmeste jednu bateriju modernog protivraketnog sistema patriot za stalno u Poljskoj, iako bi ostala pod komandom Amerikanaca. Takođe će po vrlo povoljnim uslovima Varšavi biti omogućena kupovina još pet baterija. Vašington je takođe spreman da pruži političke garancije da će Poljskoj priteći u pomoći u slučaju bilo kakvog napada, ne samo raketnog, kao što je do sada insistirano.

Varšava popušta u svojim zahtevima u zamenu za bazu utoliko što neće od SAD tražiti i vojnu pomoć u stotinama miliona dolara, kakvu imaju strateški američki saveznici poput Pakistana, Egipta ili Turske. Poljaci će se zadovoljiti sumom od nekoliko desetina miliona dolara godišnje, što nudi Vašington.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razgovori SAD i Poljske oko štita

Izvor: RTV Pink, 13.Avg.2008

Optimizam u Poljsko pred pregovore o amiričkom štitu . . . U Varšavi danas u vrlo optimističkom raspoloženju počinje nova runda pregovora o postavljanju 10 raketa presretača u okviru buduće baze američkog antiraketnog štita u Poljskoj. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.