RT: Rusija i Kina uživaju najbolje trgovinske i ekonomske veze ikada

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija i Kina uživaju najbolje trgovinske i ekonomske veze ikada

Izvor: Vostok / RT Rusko-kineska saradnja u trgovini, ekonomiji, vojsci i odbrani dostigla je najviši nivo poverenja i nastavlja da se konstantno širi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. "Naši odnosi, koji su trenutno na istorijski visokom nivou, ilustruju kako se veze između dve države moraju graditi u današnjem vremenu", rekao je Putin na Forumu "Jedan pojas - jedan Put" za međunarodnu saradnju u Pekingu. Putin je izjavio da je trgovinski promet između Rusije i Kine doživio istorijski rast od oko 25 odsto, popevši se na 108 milijardi dolara, pobedivši sve prognoze. Prema Putinu, kineska inicijativa "Jedan pojas - jedan put" pretvara se u veoma uspešan projekat koji postepeno proširuje svoj globalni domašaj. Kineski megaprojekat BRI koji se obično naziva "Novi put svile" najavio je predsjednik Ksi Đinping pre šest godina. Obuhvata 152 zemlje u Evropi, Aziji, na Bliskom istoku, Latinskoj Americi i Africi, te se očekuje da će značajno povećati globalnu trgovinu i smanjiti troškove trgovine za polovinu zemalja koje su uključene u projekat. Ruski lider je naglasio sveobuhvatnu prirodu strateških bilateralnih veza između Rusije i Kine, a zemlje će ove godine obeležiti 70. godišnjicu diplomatskih odnosa. Kina je od 25. do 27. aprila domaćin drugog foruma "Jedan pojas - jedan put", kako bi dalje promovisala i potvrdila podršku svojoj ambicioznoj inicijativi za globalnu trgovinu. Događaju prisustvuju poslovni lideri i zvaničnici iz 37 zemalja.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Saradnja Rusije i Kine obara rekorde

Izvor: RTS, 26.Apr.2019

Trgovinska razmena Rusije i Kine 2018. godine dosegla 108 umesto planiranih 100 milijardi dolara, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa kineskim kolegom Si Đinpingom u Pekingu. Đinping saglasan da su bilateralni odnosi te dve zemlje obrazac za odnose velikih sila. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.