Osetija traži „ruski Bondstil“

Izvor: Glas javnosti, 19.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osetija traži „ruski Bondstil“

Južna Osetija neće ponovo prihvatiti međunarodne posmatrače na njenoj teritoriji i traži od Rusije da u Južnoj Osetiji postavi trajnu rusku vojnu bazu. To je izjavio predsednik nepriznate republike Eduard Kokojti u intervjuu Rojtersu. „Međunarodni posmatrači više se neće nalaziti na teritoriji Južne Osetije - navodi agencija reči Kokojtija.- Mi nemamo poverenja u međunarodne posmatrače, u ljude koji uništavaju pravdu“. Po rečima Kokojtija, Južna Osetija će tražiti od ruskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rukovodstva da instalira tamo vojnu bazu, pošto tu žive ruski državljani. „Ali odluka je na ruskim vlastima“, podvukao je južnoosetijski lider. Kokojti je juče raspustio vladu republike Južne Osetije i proglasio jednomesečno vanredno stanje. Kako navode agencije, on je „oštro kritikovao“ vladu zbog načina na koji se suočila sa humanitarnom krizom posle 8. avgusta i napada gruzijskih snaga na glavni grad Južne Osetije, Chinvali.

Metak u potiljak

U međuvremenu, Rusija je juče počela povlačenje vojnog kontingenta iz zone gruzijsko-južnoosetijskog konflikta, a Istražni komitet pri tužilaštvu Ruske Federacije saopštio je da raspolaže podacima koji svedoče o namernim ubistvima ruskih mirovnjaka u Južnoj Osetiji. Istraga se nastavlja, mada je već prvi uvid tela poginulih mirovnjaka pokazao, da su vojnici bili ubijani smrtonosnim hicima u glavu s bliskog odstojanja. To jest, nisu ih slučajno ubijali tokom bojnih dejstava, već namerno. O prikupljenim dokazima govorio je zamenik predsednika Istražnog komiteta tužilaštva Ruske Federacije, rukovodilac vojne istražne uprave general-major pravosuđa Aleksandar Soročkin u intervjuu Ruskoj gazeti. „Na hice iz bliskog odstojanja ukazuje činjenica, da su oko ulaznog otvora otkriveni tragovi opekotina od barutnih gasova“. Po njegovim rečima, istragom napada gruzijskih vojnika na ruske mirovnjake bavi se oko 80 vojnih islednika i kriminologa iz Rusije. Oni na raspolaganju imaju 20 pokretnih kriminalističkih laboratorija i veliku grupu sudsko-medicinskih eksperata Ministarstva odbrane Rusije, prenose RIA Novosti. „Trenutno naši saradnici vrše preliminarne istražne radnje: pregled mesta zločina, ispitivanje svedoka, izjavio je Aleksandar Soročkin. - Samo među evakuisanim ranjenim mirovnjacima iz Južne Osetije ispitano je više od 30 ljudi“.

NEMAČKO ORUŽJE

BERLIN - Specijalne gruzijske jedinice u sukobu s ruskim trupama koriste i nemačko oružje, objavila je nemačka televizija ARD. Pri tom je navedeno da su eksperti za naoružanje u izveštajima iz kriznog regiona identifikovali kod gruzijskih vojnika standardni model puške G36, proizvođača „Heckler & Koć“ iz Baden-Virtemberga. Legalno to oružje nije moglo biti isporučeno Gruziji, prenela je ARD mišljenje stručnjaka, navodeći da u Ministarstvu za privredu kažu da nisu dodelili nikakvu dozvolu za izvoz oružja.

POVLAČENJE PO PLANU

Rusija je počela povlačenje vojske iz Gruzije u skladu s planom „Medvedjev - Sarkozi“, saopštio je zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga RG general-pukovnik Anatolij Nogovicin, na pres-konferenciji u Moskvi. U isto vreme, Gruzija, po njegovim rečima, kreće sa diverzijskim aktivnostima u Južnoj Osetiji. Predstavnik Generalštaba je takođe izjavio da je Rusija upoznala diplomate SAD sa svim činjenicama konflikta u Južnoj Osetiji.

„Mislim da smo postupili maksimalno humano prema gruzijskoj strani“, rekao je Nogovicin. Ruski general je rekao da brodovi ruske Crnomorske flote u potpunosti kontrolišu vode u Crnom moru kod obale Abhazije i da će se vratiti u luku Sevastopolj kada to „situacija omogući“, a stanje je još nesigurno.

Nogovicin nije želeo da govori koliko će vojske ostati, dodajući da je „proces tek počeo“.

Komentarišući predlog lidera Južne Osetije da Rusija otvori bazu u toj nepriznatoj republici, predstavnik Generalštaba je rekao da je to moguće ukoliko bude doneta politička odluka. Nogovicin je demantovao da je u Južnoj Osetiji bio instaliran balistički lanser („Tačka-U“, a u zapadnoj klasifikaciji Š-21), sa dometom 105 kilometara, usmerenom ka Tbilisiju, nazivajući to još jednom glasinom i dezinformacijom.

Ruski general je rekao da Gruzija drži 12 ruskih vojnika, koji je trebalo da budu danas razmenjeni za 15 gruzijskih, rekavši da ih Tbilisi drži kao taoce, iznoseći zahteve koji su srušili pregovore o razmeni „svi za sve“.

TIMOŠENKOVA RADI ZA RUSIJU

KIJEV - Sekretarijat ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka optužio je premijera Juliju Timošenko „za sistematičan rad u interesu Rusije“. Zamenik šefa ovog sekretarijata Andrej Kislinski pojasnio je rekavši da je „Timošenkova prešla Rubikon i da joj nema povratka“. Kislinski je precizirao da se radi o „njenom stavu u odnosu na rat (Rusije) u Gruziji i da premijer nema mogućnosti za politički manevar“.

General-major je rekao da su već pregledali tela nekoliko desetina poginulih, koji su podvrgnuti ekspertizi. I već prvi pregled svedoči da su ubistva mirovnjaka bila namerna, a ne slučajna. „Tako su, prilikom pregleda tela jednog od ruskih vojnika otkrivena dva ulazna hica, objašnjava Aleksandar Soročkin.- Prvi koji nije bio smrtonosan - u nogu. Drugi - u glavu. Ulazni otvor bio je na temenu, a izlazni u podbratku. Na pucanje iz bliskog odstojanja ukazuje činjenica da, da su oko ulaznog otvora otkriveni tragovi opekotina od barutnih gasova“.

Da su gruzijski vojnici dokrajčivali ranjene mirovnjake, prethodno je je govorio i izveštač Komsomolske pravde Aleksandar Koc, koji je takođe bio ranjen.

Kolonu u kojoj je putovao novinar napali su gruzijski vojnici. „Ja lično sam bio svedok kako su dotukli dvojicu ranjenih vojnika“, rekao je Koc u intervjuu Prvom kanalu ruske televizije po povratku u Moskvu. Po rečima izveštača, pošto su ga ranili, gruzijski vojnici su hteli da dotuku i njega, ali ga je spasao major Denis Vetčinov.

Treba podsetiti, da je 10. avgusta predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev izjavio da će dokazati svetu da su akcije Gruzije u Južnoj Osetiji bile s ciljem da se učini genocid nad osetijskim narodom. On je naložio da se time bavi Istražni komitet tužilaštva RF na čelu sa Aleksandrom Bastrikinjim. Već 11. avgusta pokrenuta je krivična istraga i ruski islednici počeli da prikupljaju dokaze. A 14. avgusta na osnovu podataka dobijenih tokom istrage akcija gruzijske strane u Južnoj Osetiji, Istražni komitet pokrenuo je pitanje za „Genocid“.

Propali pregovori o razmeni zarobljenih

Rusija je juče optužila Gruziju da su njenom krivicom propali pregovori o razmeni zarobljenih vojnika, prenosi Tanjug. Kako je u Chinvaliju, glavnom gradu Južne Osetije, rekao Andrej Bobrun, pomoćnik komandata Severnokavkaskog vojnog okruga - čija je 58. armija ušla u tu otcepljenu oblast Gruzije posle napada gruzijske vojske, juče u podne po moskovskom vremenu trebalo je da se obavi razmena 14 gruzijskih za pet ruskih vojnika, po principu „svi za sve“. Prema njegovim rečima, tokom pregovora gruzijska strana je „neočekivano istakla zahteve vojnog i političkog karaktera, posle čega je napustila mesto pregovora“. Ruski oficir je rekao da će ruska strana učiniti sve radi obnavljanja pregovora o razmeni zarobljenih vojnika.

Medvedjev: Rusija će uzvratiti milo za drago

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev izjavio je juče da je Rusija miroljubiva zemlja, ali da će svako ko misli da može nekažnjeno da napada ruske državljane i vojnike dobiti „razoran odgovor“, prenosi Tanjug. „Svi koji pokušaju da urade nešto slično dobijaće razoran odgovor, a mi za to imamo mogućnosti - i ekonomske, i političke, i vojne“, rekao je Medvedjev u razgovoru sa veteranima tokom obilaska memorijala Kurske bitke.

„Mi smo uvek bili miroljubiva zemlja. Praktično nema primera u istoriji kada je ruska država, sovjetska država i moderna ruska država započinjala prva vojna dejstva. Ali, čak i najmiroljubivija država mora da ima borbeno sposobne vojne snage“, rekao je ruski predsednik.

Podsećajući na izreku da ko ne bude hranio svoju, hraniće tuđu vojsku, Medvedjev je rekao da Rusija nikoga ne napada, već naprotiv, brani živote i dostojanstvo „svojih državljana, građana drugih država, uključujući one koje su formirane posle raspada SSSR“.

„Ako neko misli da može nekažnjeno da ubija naše državljane, vojnike i oficire, koji su mirovnjaci - mi to nikada nećemo dopustiti“, rekao je predsednik Rusije, posle prošlonedeljnih sukoba u Južnoj Osetiji, gde je gruzijska vojska napala Južnu Osetiju i ruske mirovne snage raspoređene u toj otcepljenoj autonomnoj gruzijskoj oblasti po mandatu Zajednice Nezavisnih Država.

„Došlo je vreme za odricanje od tih iluzija“, rekao je Medvedjev, dodajući da Rusija ne želi zaoštravanje situacije, već da je uvažavaju. “Medvedjev je naglasio da agresija gruzijskih vlasti od pre 10 dana „po svojoj prirodi nema primera u istoriji“.

Kolika razlika u mentalitetu Srba i Rusa .Rusi brane svoj narod a Srbija svoje salje u bestragiju i cak se ni zrtve ne spominju.Zar je moguce da se Srbija poestovetila sa bezdushnom Amerikom , koja ce , ako joj to odgovara , ubijati sam svoje vojnike.

...U cemu vidite paralelu nsa Bondsteel-om , te da eventualnu rusku bazu tako naziavte ?

--Rusi bi bili stacionirani uz svoju granicu , ne 15000km daleko

---stitili bi Svoj narod od agresora

---ne bi formirali vladu u Gruziji po svojim zeljama { kao u Srbiji}

,,,da ne nabrajam ....

kakvo glupo poredjenje. To je isto kao kada bi Srbi trazili da naprave vojnu bazu na Kosovu .Bondstil je americka baza i apsolutno nema veze ni sa Srbijom ni sa Evropom vec sa nasilnistvom

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.