Moskva pozvala SAD i EU da utiču na provokativni kurs Albanaca

Izvor: Vostok.rs, 17.Apr.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva pozvala SAD i EU da utiču na provokativni kurs Albanaca

  Rusija poziva Sjedinjene Države i Evropsku Uniju da utiču na kosovske Albance kako bi se zaustavio provokativni i konfrontacijski kurs, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, tokom sastanka sa njegovim srpskim kolegom Ivicom Dačićem. "Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu, da shvate svoju odgovornost za sprovođenje odluka Saveta bezbednosti, u pripremi koje je Zapad, uključujući Sjedinjene Američke Države i EU, bio direktno uključen, i da nateraju kosovske Albance da zaustave provokativni i konfrontacijski kurs", rekao je Lavrov. „Na Zapadu misle da sve mogu da kontrolišu i da uređuju međunarodno pravo kako njima odgovara“, rekao je Lavrov. Lavrov je takođe podsetio da je prošlo 20 godina od NATO agresije, te da oni i dalje tvrde da je to bila "opravdana". Lavrov je izrazio žaljenje zbog toga što "kolege iz Evropske Unije, koje, prema rezolucijama Generalne skupštine UN, služe kao posrednici u dijalogu Beograda i Prištine, ne mogu da se nose sa svojim funkcijama". "Obaveza Prištine da stvori zajednicu srpskih opština, potpisane još pre šest godina u aprilu 2013. godine se sabotira, a Evropska Unija ne može ništa da uradi povodom toga. A odluke o formiranju kosovske vojske u Prištini u decembru 2018. godine su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, što se opet dešava sa pasivnom pozicijom Evropske Unije, a iz sedišta NATO-a dolaze samo procene odobravanja ovog nelegitimnog koraka, kršeći odluke Saveta bezbednosti UN-a", rekao je on. Lavrov je rekao da je sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem razgovarao i o realizaciji projekta "Turski tok" i izgledima za njegovo proširenje na Srbiju. "Razgovarali smo o napretku implementacije projekta `Turski tok`, uključujući i izglede za njegovo proširenje u evropskom pravcu, uključujući i Srbiju", rekao je Lavrov. S druge strane, Srbija očekuje da će do kraja godine biti završen rad na polaganju gasovoda "Turski tok" kroz teritoriju zemlje, izjavio je srpski ministar.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: SAD i EU da natjeraju kosovske Albance da zaustave provokacije

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Apr.2019

MOSKVA - Rusija poziva SAD i Evropsku uniju da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, poslije razgovora sa srpskim kolegom ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.