Izvor: Blic, 03.Sep.2016, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamistička grupa Abu Sajaf odgovorna za napad na Filipinima

- Kabinet predsednika poslao je tekst poruku da potvrdi da se radi o odmazdi Abu Sajafa. Gradske vlasti će ovaj napad smatrati kao odmazdu Abu Sajafa - rekla je Sara Duterte, gradonačelnica Davaoa i ćerka filipinskog predsednika za Si-En-En Filipini (CNN).

Ministar odbrane Delfin Lorencana je takodje pripisao napad grupi Abu Sajaf koja je proglasila vernost organizaciji Islamska država, mada niko nije sam preuzeo odgovornost za taj čin.

Napad se dogodio sinoć u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 23 časa po lokalnom vremenu (17 časova po srednjeevropskom vremenu) na pijaci u mestu Davao, a prema poslednjim informacijama, u napadu je poginulo najmanje 14 ljudi a povredjeno 67.

Duterte je bio dugogodišnji gradonačelnik tog mesta pre stupanja na dužnost predsednika u junu.

Predsednik Duterte, koji je danas obišao Davao, proglasio je "stanje bezakonja", što prema njegovim rečima nije isto što i vanredno stanje, ali daje dodatna ovlašćenja vojsci da bude rasporedjena po gradovima i pomogne policiji u postavljanju kontrolnih punktova i sprvodjenju kontrola.

Filipinske snage su u stanju pripravnosti zbog vojne ofanzive protiv ekstremista Abu Sajafa u južnoj pokrajini Sulu, koja se pojačala prošle nedelje pošto su ekstremisti ubili jednog mladog seljaka. Ekstremisti su pretili napadom pošto je vojska saopštila da je 30 napadača poginulo u ofanzivi.

Davao, drugi po veličini grad na Filipinima posle Manile, nalazi se na ; ostrvu Mindanao na kome su aktivni islamisti kao i komunistički pobunjenici. Muslimanski separatisti vode decenijama oružanu pobunu na tom ostrvu u kojoj je poginulo više od 120.000 ljudi, a komunistički pobunjenici takodje vode oružanu borbu od 1968. u ruralnim zonama.

Od dolaska na vlast u junu predsednik Duterte je pokrenuo mirovne pregovore s komunistima i dogovoren je produžetak primirja na neodredjeno vreme dok traju pregovori. On je takodje poslednjih nedelja krenuo u mirovne pregovore sa dve glavne grupe muslimanskih pobunjenika, medjutim krenuo je u oružanu borbu protiv islamističke grupe Abu Sajaf.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.