Кинески фосил открива еволуцију коже пернатих диносауруса

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Maj.2024, 18:58

Кинески фосил открива еволуцију коже пернатих диносауруса

У Кини је откривен нови фосил диносауруса из периода креде – Пситакосауруса – биљождера величине пса да кљуном који личи на папагајски, а његова ретко добро очувана кожа открива еволуцију коже пернатих диносауруса, објавио је данас часопис “Nature Communications“. Foto: Pixabay/Terranaut Како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се наводи, фосил је дониран кинеском универзитету 2021. године из приватне колекције, а ирски научници са Универзитетског колеџа Корк, који су аутори студије, истичу да је Пситакосаурус имао љускаву кожу сличну оној коју имају рептили на деловима тела без перја.
Научници су рекли да су прво мислили да је од Пситакосауруса остао очуван само скелет, а да су затим помоћу ултраљубичастог светла открили делове коже златно-жуте боје састављене од сићушних љуспица величине око један милиметар, пренео је Ројтерс.
Аутори студије су истакли да су фосили било којег меког ткива ретки, а да су фосили добро очуване коже још ређи.
Фосил Пситакосауруса откривен је на североистоку Кине и готово је потпуно очуван, а датира пре отприлике 130 милиона година.
Научници претпостављају да фосил, дужине 66 центиметара, припада животињи која је имала три године када је угинула.
Bajden: Odluka MKS “nečuvena“ zbog izjednačavanja Izraela i Hamasa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кинески фосил открива еволуцију коже пернатих диносауруса се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.