Foto-vest: Niški maturanti plesom obeležili kraj srednje škole

Izvor: JužneVesti.com, 21.Maj.2024, 18:15

Foto-vest: Niški maturanti plesom obeležili kraj srednje škole

Kraj srednjoškolskog obrazovanja, niški učenici obeležili su danas tradicionalnim plesom maturanata na Trgu kralja Milana. Ples je otpočeo u 12 sati, prethodno su učenici od 10:30 započeli defile iz Čaira.

Mladalački duh srednjoškolaca, svake godine privlači pažnju građana i prolaznika, a maturanti su i ove godine pokazali plesno umeće, sinhronizovane korake i zajedništvo.

Ples maturanata; foto: Jelena Mišić Ples koji su odigrali danas, simbolični je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kraj jednog i početak drugog razdoblja njihovih života.

Počeci Maturantske parade datiraju iz 2001, kada je na jednom mestu plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane.

Narandžaste i crne majce, beli kišobrani i pištaljke, već tada postaju zaštitni znak manifestacije. Sledeće godine ovom projektu se pridružuje Plesni savez Slovenije, Maturantska parada se širi u gradove Slovenije i održava na deset lokacija, sa 8.512 učesnika

Srbija se priključila 2005, a od 2008. pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo omladine i sporta. Iste godine je, navode, po peti put oboren Ginisov rekord kao najveći sinhronizovani ples na svetu sa ukupno 32.344 učesnika.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.