Teroristi Abu Sajafa odgovorni za napad na Filipinima, poginulo 14, ranjeno 67 ljudi

Beta

03. 09. 2016. u 09:10

Ekstremistička organizacija Abu Sajaf izvela je napad u Davau, rodnom mestu filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, u kome je poginulo najmanje 14 ljudi

Терористи Абу Сајафа одговорни за напад на Филипинима, погинуло 14, рањено 67 људи

Ekstremistička organizacija Abu Sajaf izvela je napad u Davau, rodnom mestu filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, u kome je poginulo najmanje 14 ljudi, izjavili su danas gradonačelnica tog grada i ministar odbrane.

"Kabinet predsednika poslao je tekst poruku da potvrdi da se radi o odmazdi Abu Sajafa. Gradske vlasti će ovaj napad smatrati kao odmazdu Abu Sajafa", rekla je Sara Duterte, gradonačelnica Davaoa i ćerka filipinskog predsednika za Si-En-En Filipini (CNN).

Ministar odbrane Delfin Lorencana je takođe pripisao napad grupi Abu Sajaf koja je proglasila vernost organizaciji Islamska država, mada niko nije sam preuzeo odgovornost za taj čin.

Napad se dogodio sinoć u 23 časa po lokalnom vremenu (17 časova po srednjeevropskom vremenu) na pijaci u mestu Davao, a prema poslednjim informacijama, u napadu je poginulo najmanje 14 ljudi a povređeno 67.

Duterte je bio dugogodišnji gradonačelnik tog mesta pre stupanja na dužnost predsednika u junu.

Predsednik Duterte, koji je danas obišao Davao, proglasio je "stanje bezakonja", što prema njegovim rečima nije isto što i vanredno stanje, ali daje dodatna ovlašćenja vojsci da bude raspoređena po gradovima i pomogne policiji u postavljanju kontrolnih punktova i sprvođenju kontrola.

Filipinske snage su u stanju pripravnosti zbog vojne ofanzive protiv ekstremista Abu Sajafa u južnoj pokrajini Sulu, koja se pojačala prošle nedelje pošto su ekstremisti ubili jednog mladog seljaka. Ekstremisti su pretili napadom pošto je vojska saopštila da je 30 napadača poginulo u ofanzivi.

Davao, drugi po veličini grad na Filipinima posle Manile, nalazi se na ostrvu Mindanao na kome su aktivni islamisti kao i komunistički pobunjenici. Muslimanski separatisti vode decenijama oružanu pobunu na tom ostrvu u kojoj je poginulo više od 120.000 ljudi, a komunistički pobunjenici takođe vode oružanu borbu od 1968. u ruralnim zonama.

Od dolaska na vlast u junu predsednik Duterte je pokrenuo mirovne pregovore s komunistima i dogovoren je produžetak primirja na neodređeno vreme dok traju pregovori. On je takođe poslednjih nedelja krenuo u mirovne pregovore sa dve glavne grupe muslimanskih pobunjenika, međutim krenuo je u oružanu borbu protiv islamističke grupe Abu Sajaf.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije