Ескобар: Потребно је више инсистирати на формирању ЗСО

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Maj.2024, 18:44

Ескобар: Потребно је више инсистирати на формирању ЗСО

Одлазећи изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је недостатак подршке Приштине европском предлогу пројекта Заједнице српских општина онемогућио да Вашингтон лобира за процесе интеграција тзв Косова и да је потребно више инсистирати на формирању ЗСО >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << него на настојањима да се зближе Београд и Приштина. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg „Неопходно је да Косово растумачи и примени Заједницу општина са српском већином – то је најтеже питање. Због тога је било важно да Косово покаже да је спремно да се бави проблемима српске мањинске заједнице. То је веома важно и веома тешко“, рекао је Ескобар у интервјуу за вашингтонски Атлантски савет.
Ескобар, који крајем месеца напушта функцију заменика помоћника америчког државног секретара и изасланика САД за Западни Балкан, истакао је да је пут европских интеграција тзв Косова у уској вези са формирањем ЗСО.
„Са америчке тачке гледишта, пошто пут европских интеграција Косова укључује важне делове Заједнице, верујемо да би прихватање европског предлога – кроз европски процес дијалога у споразуму који гарантује ЕУ – пружио америчкој страни прилику да лобира код европских земаља говорећи им да је Косово испунило сваки захтев Европе и да би, сходно томе, требало да дође до нових признања. Али без овог корака нисмо имали довољно прилике за рад“, објаснио је Ескобар.
Ескобар је истакао да је у процесу нормализације односа Београда и Приштине било успеха увек када би ЕУ заједно са САД, странама предала специфичан документ на усвајање, као што је Основни споразум из Брисела, али и нацрт статута ЗСО који је Приштина требало да реализује. „Имали смо резултат увек када бисмо премостили јаз стављањем на сто споразума на прихватање. Када су ЕУ заједно са САД давале специфичан документ увек је било успеха. Успеха смо имали са Основим споразумом и Анексом договореним под утицајем изасланика ЕУ. То је био веома успешан договор, рекао бих историјски. Исто смо урадили и са нацртом статута Заједнице српских општина, који садржи све што је потребно. Што се Косова тиче тај нацрт не предвиђа никакав извршни ниво власти за ЗСО, у потпуности је све у сагласности са Уставом. Такође, даје Србима могућност на самоуправљање и координацију сервиса на сопственом језику, у сарадњи са Србијом“, каже Ескобар.
Говорећи о односима САД и привремених приштинских институција, Ескобар је истакао да су они били бољи у прошлости.
На питање о односима САД и Србије, Ескобар је подсетио да Вашингтон и Београд негују 140 година билатералних односа који су били нарушени само под Слободаном Милошевићем.
Ескобар је указао да се САД и Србија сада налазе у процесу поправљања билатералних односа.
Ескобар је рекао да је Србија у 20. веку била партнер САД, које су отворене за партнерство са Београдом, али да за то постоје услови, као што је опхођење према суседима и евроатлантским партнерима.
Ескобар је навео да подршка Украјини, украјинским избеглицама, као и недавна посета шефа украјинске дипломатије и прве даме Београду показују да Србија озбиљно разматра своју стратешку позицију.
„Заједно са европским колегама држимо Србији отворена врата партнерства, на Србији је да одлучи“, поручио је Ескобар.
Ескобар је такође рекао да су САД разочаране што су у влади два члана која су под санкцијама.
„Али, у суштини, састав владе се није променио у протеклих шест година. У њој су и даље неки људи који су веома активни у стварању тесних односа са ЕУ и САД“, нагласио је Ескобар.
Vučić s predstavnikom UAE: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do tenzija

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ескобар: Потребно је више инсистирати на формирању ЗСО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.