Mistik balet iz SAD gostuje u Beogradu

Izvor: Studio B, 07.Jun.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mistik balet iz SAD gostuje u Beogradu

Poznata američka baletska kompanija "Mistik balet", čiji je osnivač i umetnički direktor Goran Subotić, Beograđanin koji više od dve decenije živi i radi u Americi, gostovaće večeras u Pozorištu na Terazijama i sutra uveče u Bitef teatru.

Beogradskoj publici kompanija "Mistik balet" koju čini internacionalni tim igrača, umetnika i koreografa iz 32 zemlje sa šest kontinenata, uključujući i Srbiju, predstaviće se premijernim programom specijalno rađenim za Evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << turneju 2014.godine.

Kompanija priznata u Americi i širom sveta sa godišnijim gostovanjima na poznatom "Jacob"s Pillow" festivalu u Njujorku i gostovanjima po svetu, ove godine gostuje u Japanu, Nemačkoj, a odmah posle Beograda ima turneju u Centralnoj Americi.

U Pozorištu na Terazijama i Bitef teatru američka baletska kompanija izvešće program pod nazivom "LoveX4", specijalne prerade poznatih baletskih predstava.

Program čini "Labudovo jezero" na originalnu muziku Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Sergeja Vanaeva u preradi i adaptaciji Subotića koji je scenski preradio za savremenu publiku. U komadu igraju: Aleksander Subotic, Hiroko Maehara, Alehandro Uloa Zepeda, Orlando Lopez, Ajaka Jamazaki, Ervin Valesilo, Vilijam Herera.

U najavi Bitef teatra istaknuto je da je on zadržao suštinu koju je Čajkovskovski osmislio, zajedno sa elementom začaranih ljudi labudova, ali pored toga, razvija i unikatnu priču koja akcenat stavlja na akorde svojstvene ljudskoj prirodi.

Drugi komad je "Sunce i čelik" na originalnu muziku Trentamolera i Eliota Smita, koreografija i scenski prokret Vanaev, prerada i adaptacija Subotić. Igraju Maehara, Aleksander Subotić, Valesilo, Karen Mašino, Ting-Ju Cai, Marija Nišida, Ajaka Jamazaki.

Komadi "Sunce i čelik" i "Imaginarna ljubav" originalne su koreografije Lauren Edson koje je scenski preradio Subotić. Dve emocionalne, dirljive i romantične priče prikazane kroz paletu pokreta umetnički izvajanih tela. Igraju Cai, Aleksander Subotić, Herera, Valesilo i Zepeda.

Program zatvara popularna kantata Karla Orfa "Karmina burana" u plesnom izdanju, na originalnu muziku koreografiju i scenski pokret uradio je Vanaev a preradu i adaptaciju Subotić. Igraju Cai, Aleksander Subotić, Herera, Valesilo, Zepeda, Jamazaki, Mašino i Nišida.

Subotić je ovu koreografiju preradio kao splet priča iz burlesknog života baziranog na srednjovekovnoj poeziji, insprisanoj zadovoljstvom, tugom boema, kocke i strasti.

Jedinstvenost kompanije "Mistik Balet" ogleda se u artisticki unikatnom pristupu i neverovatnom talentu mladih umetnika koji omogućuju da svako delo bude blisko, razumljivo publici. Svaki pokret proizilazi iz snažnog osećaja strasti isprepleten sa ljudskim nagonima i instinktom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.