Izvor: MozzartSport.com, 16.Jan.2021, 00:06

Zvezda bez ideje i energije, ubedljiv poraz u Fonteti; Kalinić razotkrio mane u odbrani, Valensija iskoristila jeftine greške

Slepi miševi upisali prvi trijumf posle tri uzastopna poraza, vratio se Lengston Hol, ali u drugom poluvremenu nije ni igrao do pred završnih pet minuta

Valensiji je laknulo. Posle tri uzastopna poraza u Evroligi, odnosno četiri u pet utakmica, došla je pobeda koja je vraća u "TOP 8 grupu". U Fonteti je lako savladana Crvena zvezda čiji su kvalitet i posvećenost igri na momente bili upitni - 91:71 (27:15, 22:27, 19:15, 23:14). Valensija je prvi put u klupskoj istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nadigrala crveno-bele u Evroligi i to posle šest uzastopnih poraza...

Ovakva Crvena zvezda nema šta da traži u elitnom košarkaškom društvu, pogotovo ne u konkurenciji ekipa koje traže plasman u četvrtfinale! O tome je sada izlišno pričati, pošto je u Valensiji upisan trinaesti poraz u Evroligi, ali to ne znači da odnos prema igri u oba smera treba da bude ispod svakog proseka za ovaj nivo takmičenja. Zvezda je u najvećem delu susreta izgledala suviše mekano, bez dovoljno koncentracije u odbrani, niti žara i energije u napadu. Kada se na to dodaju jeftine greške u organizaciji igre, plus neke sumnjive odluke, poraz je bio neizbežan. Na kraju čak ubedljiv, jer je Zvezda poslednjih nekoliko minuta potpuno stala, što je dovelo do konačnih 20 poena razlike.

-----------------------------------

VALENSIJA – CRVENA ZVEZDA 91:71

/27:15, 22:27, 19:15, 23:14/

Dvorana: Fonteta, Valensija.

Sudije: Boris Rižik Elijas Koromilas, Are Haliko.

VALENSIJA: Pradilja -, Puerto 4, Labejri 16, Van Rosom 6 (6as), Tobi 13, Kalinić 14 (7as), Vives 5, San Emeterio 6, Vilijams 12, Hermanson 4, Sastre 11, Ferando -.

CRVENA ZVEZDA: O’Brajant 21, Hol 2, Volden 3, Uskoković -, Davidovac 5, Lazić 6, Rit 2, Radanov 9 (5sk, 2as), Dobrić 6, Jagodić Kuridža 6 (6sk), Kuzmić -, Kolom 11.

-----------------------------------

Opor ukus u ustima ostavljaju i 16 izgubljenih lopti, što najbolje govori o nedostatku smisla i koncentraciji, dok samo 11 podeljenih asistencija najbolje opisuje koliko problema postoji u organizaciji igre. Lengston Hol se vratio u tim posle onog kratkog izleta u Sankt Peterburgu, ali ni večeras nije bio od preteranog značaja. S obzirom da duže vreme muči muku s povredama, apsolutno logično jer je izgubio svaki takmičarski ritam. Najveći deo drugog poluvremena presedeo je na klupi i ušao je tek u završnici kada je sve bilo rešeno. Za nešto manje od deset minuta imao je samo dva poena, četiri asistencije i dva skoka.

Nikola Kalinić je bio vrlo motivisan protiv svog nekadašnjeg kluba. Bio je osa oko koje se vrtela igra Valensije i neko ko je bez sentimenta i emocija eksploatisao Zvezdinu odbranu i pogotovo veliku rupu u reketu. Najveći problem pravio je u prvom delu utakmice kada je sa visokog posta izdelio čak sedam asistencija, čime je Valensija imala komotnu dvocifrenu razliku bez pomoći kapitena Bojana Dubljevića koji je i večeras bio van stroja. Srpski reprezentativac je u finišu poluvremena zapao u problem s faulovima pa je Zvezdi laknulo jer je s njegovim odlaskom na klupu Valensijin ritam pao. Ali, to se nije dugoročno loše odrazilo na igru Valensije, koja je bez većih problema odbijala svaki pokušaj gostiju iz Beograda da se ozbiljnije potuče bar za neizvesniju završnicu.

Kalinić je utakmicu završio sa 14 poena (5/7 iz igre, 1/1 za tri), te sedam asistencija, dvaskoka i četiri iznuđena faula za dvadeset pet i po minuta. Sve to donelo je indeks korisnosti 20, najviši u ovoj sezoni. Zvezda je bez prvog strelca Džordana Lojda, ali i bilo kakve reakcije onih koji su bili u kombinaciji bila “osuđena“ na minijature Džonija O’Brajanta. On je susret završio sa 21 poenom na 18 ispaljenih lopti (9/15 za dva, 1/3 za tri), te šest izgubljenih lopti, tri skoka i po jednom asistencijom i ukradenom loptom. Dvocifren je bio još samo Kino Kolom sa 11 poena, te četiri prodate lopte, dva skoka i jednim završnim dodavanjem. Aleksa Radanov je ubacio devet poena, uz pet skokova i po dve asistencije i izgubljene, te jednom ukradenom loptom.

Crvena zvezda je suviše ležerno ušla u utakmicu. Drugačije teško može da se objasni ležerno ophođenje gotovo celog tima prema odbrambenim zadacima, gde je jedino Volden pokušavao da bude agresivan kada je Valensija napadala, mada je sam bio potpuno van utakmice u ofanzivnom delu. Osim toga crveno-beli su za četvrtinu dozvolili rivalu 27 poena uz odlične procente iz igre, uz čak pet izgubljenih lopti jer Kolom nikako nije pronalazio svoj ritam. Da je Zvezdi nedostajalo agresivnosti i u napadu govori podatak da je domaćin već u uvodnih deset minuta izveo čak devet slobodnih bacanja, a gost iz Beograda – nijedno! Rezultat je posle nepunih 12 minuta glasio 35:20, a kada se Labejri prošetao do koša za 44:28 na nešto više od pet minuta do poluvremena, izgledalo je kao da Zvezdi preti rezultatska katastrofa.

Dejan Radonjić je uspeo to da spreči i tajm-aut na četiri minuta do odlaska na odmor urodio je plodom. Zvezdina odbrana se zategla, što je dovelo do toga da Valensija do poluvremena ubaci samo tri poena, a uzastopne trojke Lazića i O’Brajanta podigle su samopouzdanje gostima, pa se na odmor otišlo s prihvatljivih 49:42 u korist tima Đaumea Ponsarnaua.

Na kraju se ispostavilo da je Zvezda samo malo usporila rivala dobrom igrom na trenutke... Veliku šansu da uhvati rezultatski priključak Zvezda je propustila na početku drugog poluvremena posle uzastopnih poena O’Brajanta kada je razlika svedena na samo pet poena (53:48). ali je umesto dobre odbrane usledila još jedna loša timska reakcija što je Vilijams kaznio svojom prvom trojkom na meču. Poslednji trzaj se dogodio s trojkom Koloma na dva minuta pre kraja treće četvrtine, kada je rezultat glasio 64:57, ali je Kalinić brzo “zakrpio“ rupu i uveo ostatak susreta ka konačnom raspletu s razlikom od 20 poena, pošto je reakcija odbrane potpuno izostala...

Najefikasniji igrač pobedničkog tima bio je Luj Labejri sa 16 poena, tri mane dopisao je Majk Tobi, uz pet skokova, dok je Derik Vilijams imao 12 poena i tri uhvaćene lopte. Sem Van Rosom je na šest poena dopisao isto toliko asistencija.

EVROLIGA - 20. kolo

Četvrtak

Anadolu - Himki 99:60

/Sanli 19 - Miki 14/

Alba - Olimpija 70:84

/Lemers 18 - Lidej 16/

Makabi - Baskonija 91:82

/Brajant 14 - Henri 19/

Petak

CSKA - Barselona 75:88

/Higins 25 - Džejms 18/

Fenerbahče - Panatinikos 100:74

/Gudurić 18 - Vajt 13/

Zenit - Žalgiris 77:65

/Gudaitis 15 - Vokap 12/

Bajern Minhen – Real Madrid 76:81

/Rejnolds 18 – Tavares 26/

Olimpijakos – Asvel 63:69

/Herison 13 – Jabusele 19/

Valensija – Crvena zvezda 91:71

/Labejri 16 – O’Brajant 21/

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.