U prvih 6 meseci 563 beba više, povećava se broj visokoobrazovanih majki sa više dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prvih 6 meseci 563 beba više, povećava se broj visokoobrazovanih majki sa više dece

Ukoliko se nastavi trend povećanja broja novorođenih beba mogu se sa sigurnošću konstatovati prvi pozitivni efekti mera za zaustavljanje pada nataliteta, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je za "Blic" rekla da je u prvih šest meseci broj beba povećan za 563, kao i da je pozitivno iznenađenje povećanje broja visokoobrazovanih majki sa više dece.

U poslednje tri godine od kako je osnovana Kancelarija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za demografiju i populacionu politiku novac je ulagan u opštine i gradove, a tim novcem, kako kaže Đukić Dejanović rešeno je 39 stambenih problema, u 81 opštini adaptirani su vrtići i uvedena popodnevna smena.

Dodaje da je u Somboru za roditelje koji imaju najmanje dvoje dece starosti do 15 godina uvedena pomoć besplatnog pranja veša.

Đukić Dejanović navodi da se očekivalo da socijalne mere najviše utiču na materijalno ugrožene porodice koje i inače imaju više dece i dodaje da se prema istraživanjima dogodilo da su se te mere pozitivno odrazile upravo na populaciju žena koje su mlade, obrazovane i žive od svog rada.

"Ti podaci veoma raduju. U ovoj godini svaka četvrta majka sa troje dece je visokoobrazovana, a pre dve godine svaka peta", kaže Đukić Dejanović.

Takođe, zabeležen je porast drugih, trećih i četvrtih rođenih beba.

"Međutim, imamo smanjenje prvorođenih, što je posledica migracija", navodi Đukić Dejanović.

Najavila je da će se u narednom periodu komunicirati sa što većim brojem poslodavaca o što boljem usklađivanju rada i roditeljstva i kazala da se sprovodi najnoviji projekat u jednoj velikoj kompaniji, a obuhvata i zdravstveni i formalno pravni aspekt rada i roditeljstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Više beba u prvoj polovini 2019. godine

Izvor: DANuBeogradu.rs, 19.Avg.2019, 09:17

Više beba je rođeno u prvoj polovini 2019. godine, a i povećan je broj visokoobrazovanih majki sa više dece. Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se, ukoliko se nastavi trend povećanja broja novorođenih...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.