Izvor: Radio 021, 18.Avg.2019, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Dobra vest da obrazovane žene sve više rađaju

Pozitivno je iznenađenje povećanje broja visokoobrazovanih majki sa više dece i, ako se do kraja godine nastavi trend povećanja broja beba, mogu se sa sigurnošću konstatovati prvi pozitivni efekti mera za zaustavljanje pada nataliteta, kaže za "Blic" ministarka Slavica Đukić Dejanović.

U poslednje tri godine otkako je osnovana Kancelarija za demografiju i populacionu politiku novac je ulagan u gradove i opštine tako što su jedinice lokalne samouprave podnosile zahteve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za ono što im nedostaje a procenjeno je da može da pomogne da se donese odluka o širenju porodice, ili pak roditeljstvo učini lakšim.

Đukić Dejanović za "Blic" navodi da je jedan od najčudnijih zahteva, koji je potekao iz Šida, bio električni bicikl.

"Isprva sam bila zatečena, međutim ovaj zahtev je i te kako imao smisla. Namenjeni su za gerontodomaćice koje kada koriste javni prevoz imaju manje vremena da se posvete starima koje neguju. Ovako imaju dva puta više vremena za pacijente, a s druge strane majke i očevi koji žive u porodici sa starima kojima je nega potrebna imaju više vremena za roditeljstvo. Praktično trostruki dobitak i za stare i za roditelje i za decu", navodi Đukić Dejanović.

Ona dalje kaže da su rešili i 39 stambenih problema, u 81 opštini adaptirali vrtiće, uveli popodnevnu smenu, ali bilo je i nekonvencionalnih projekata.

"U Somboru smo, na primer, za roditelje koji imaju najmanje dvoje dece starosti do 15 godina uveli besplatno pranje veša. Ovakva pomoć ženama u servisnim aktivnostima daje mogućnost da to vreme provedu kvalitetno i posvete se i drugim obavezama", kaže Đukić Dejanović.

Kako dalje navodi, socijalne mere su se, na njihovo iznenađenje, najviše pozitivno odrazile na populaciju žena koje su mlade, obrazovane i žive od svog rada. U ovoj godini svaka četvrta majka sa troje dece je visoko obrazovana, a pre dve godine svaka peta.

"U prvih šest meseci imamo povećan broj beba za 563. Zabeležen je porast drugih, trećih i četvrtih rođenih beba", kaže ministarka dodajući da sa druge strane ima smanjenje broja prvorođenih beba usled migracija.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukić Dejanović: Broj beba povećan za 563, mere se pozitivno odrazile na mlade i obrazovane

Izvor: B92, 18.Avg.2019

Beograd -- Ako se nastavi trend povećanja broja beba mogu se sa sigurnošću konstatovati prvi efekti mera za zaustavljanje pada nataliteta, rekla je Slavica Ðukić Dejanović..Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku je za "Blic" rekla da je u prvih šest meseci broj beba povećan...

Nastavak na B92...

BESPLATNO PRANJE VEŠA KAO POMOĆ MAJKAMA Slavica Đukić Dejanović o merama povećanja nataliteta u Srbiji i šta je posebno raduje

Izvor: Blic, 19.Avg.2019, 06:33

Ministarka Slavica Đukić Dejanović u izjavi za "Blic" kaže da je pozitivno iznenađenje povećanje broja visokoobrazovanih majki sa više dece i, ako se do kraja godine nastavi trend povećanja broja beba, mogu se sa sigurnošću konstatovati prvi pozitivni efekti mera za zaustavljanje pada nataliteta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.