U januaru nove pogodnosti u trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2018, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U januaru nove pogodnosti u trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio danas da bi Srbija u januaru trebalo da potpiše sporazum o trgovinskim preferencijalima sa pet zemalja Evroazijske ekonomske unije (EEU).

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da očekuje da pregovori EEU sa Srbijom o sporazumu o trgovinskim preferencijalima uskoro budu završeni, a Ljajić kaže da ima još nekoliko tarifnih linija gde ne postoji saglasnost.

"Mi tražimo da se proširi postojeći sporazum o slobodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trgovini sa Rusijom, a koji bi sada trebalo da se odnosi na pet zemalja članica EEU. Radi se, pre svega, o šećeru, cigaretama, određenim vrsta alkoholnih pića, sirevima i Fijatovim automobilima. Za nešto ima saglasnosti, a za nešto još tražimo odgovarajuća rešenja, ali sam veći optimista nego ranije posle ove najave, imajući i u vidu posetu Putina", rekao je Ljajić RTS-u.

On je izrazio nadu da će ruska strana biti malo popustljivija, a mi fleksibilniji i da će doći do kompromisnih rešenja.

"Verujem da će taj sporazum biti potpisan u januaru", dodao je Ljajić.

On kaže da je, na osnovu postojećeg sporazuma, 99 odsto robe iz Srbije koja ide u Rusiju - na bescarinskom režimu.

"Na primer, kada Rusi izvoze cigarete u Srbiju, a 42 odsto uvezenih cigareta su iz Rusije, oni ne plaćaju nikakvu carinu, a mi plaćamo 18 odsto carinu. Tražimo izbalansiran odnos, to jest reciprocitet", dodao je Ljajić.

Putin je pre neki dan izjavio na zasedanju Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta: "Očekujemo da će pregovori o sporazumima o preferencijalnoj trgovini sa Singapurom, Izraelom, Srbijom, i u budućnosti sa Indijom i Egiptom, uskoro biti završeni", prenela je ruska agencija Tass.

Putin je, govoreći o članicama EEU, rekao da bi one trebalo da razmotre ideju kreiranja zajedničke platne infrastrukure, što bi, kako je ocenio, poboljšalo stabilnost nacionalnih platnih sistema zemalja članica EEU, omogućavajući im da budu manje zavisne od dolara i drugih stranih valuta.

U 2018. biće 3,4 miliona turista, oko 1,3 milijarde evra

Srbija će u 2018. imati 3,4 miliona turista i devizni priliv o turizma između 1,3 i 1,35 milijardi evra, izjavio je on.

Ljajić kaže da će tako biti ispunjeni ciljevi najavljeni za ovu godinu po pitanju broja turista.

"Takođe, odnos turista će biti pola - pola, s obzirom da već u prvih 10 meseci prvi put imamo izjednačen odnos domaćih i stranih turista", rekao je Ljajić RTS-u.

Podseća da je Srbija prošle godine imala devizni priliv nešto manji od 1,2 milijarde evra,

Ljajić očekuje da će biti nastavljen veliki rast stranih turista i razvoj turizma u 2019. godini.

On kaže da je rastu broja domaćih turista doprinela akcija sa vaučerima i da će i naredne godine ta akcija biti nastavljena, kao i da su u budžetu obezbeđena sredstva za 100.000 vaučera u 2019. godini.

Ljajić je dodao da je ove godine podela vaučera prekinula tri meseca ranije, jer su svi bili podeljeni.

 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.