Štefanek: Za ovo sam živeo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2016, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štefanek: Za ovo sam živeo

Olimpijski šampion, srpski rvač Davor Štefanek rekao je da je živeo za zlatnu medalju u Rio de Žaneiru i ponovio da će tek za nekoliko dana biti svestan šta je uradio.

"Živeo sam za ovo, radio...Sve je išlo svojim tokom i na kraju finale. Bila je teška borba, Jermen je izvanredan rvač, da sam izgubio tu borbu on bi zasluženo bio prvi. Kod nas ima desetak rvača gde nijanse odlučuju i dovoljan je samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sekund nepažnje. To se videlo u finalu, on je osvojio bod, posle toga je stao na 10 sekundi, dobio je kaznu, ja sam to iskoristio i osvojio olimpijsko zlato. Prezadovoljan sam, ali još ne znam koja je težina ove medalje. Kažu da ima pola kilograma, ali ja mislim da je mnogo teža", rekao je Štefanek novinarima u Rio de Žaneiru.

Štefanek obrijao selektoru brkove

U sredu uveče u Kući rvanja u Riju slavila se prva zlatna medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama u rvanju koju je nakon 40 godina Srbiji doneo Davor Štefanek i time dobio opkladu i obrijao brkove selektoru Miloradu Dokmancu, tri decenije stare brkove.

Davor je imao i opkladu pre takmičenja – ako uzme medalju, selektor Milorad Dokmanac daće mu da mu obrije tri decenije stare brkove, što je na slavlju i urađeno.

Štefanek je sinoć osvojio zlatnu medalju pošto je u finalu pobedio Jermena Migrana Arutjunjana u kategoriji 66 kilograma grčko-rimskim stilom.

On je rekao da je ignorisao malo nezadovoljstvo jermenskih navijača po završetku meča, koji su mu zviždali.

"Kada sam se popeo na postolje, nisam mogao da verujem da sam tu. Kada sam ušao u polufinale odgledao sam snimke, slike i objave i krenule su mi suze. Tako će da bude i kad se vratim u Suboticu, kada me budu dočekali ljudi koje nisam izneverio, mada i da nisam uzeo zlato ne bih ih izneverio", dodao je Štefanek.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković rekao je da je Štefanek izvanrednim rvanjem obradovao naciju.

"Očekivali smo medalju, a da li će biti zlatna, to je na Olimpijskim igrama lutrija. On je bljesnuo, odlično je rvao, pobedio je sve do finala a u finalu Jermena koji je vrlo nezgodan protivnik. Borio se maksimalno taktički dobro. Ono što smo sanjali, taj san je dosanjan. Srbija ima olimpijskog pobednika u rvanju i mi smo ponosni na to", rekao je Trajković.

On je dodao da se nada da će zlatna medalja biti podstrek za ostale srpske sportiste u Riju.

"Neverovatna energija je izvirala iz njega, bio je toliko samouveren, toliko siguran da se i deo te energije preneo na nas. Nadam se da će pokrenuti niz osvajanja medalja, da se radujemo, da Srbija dođe gde joj je mesto. Dugo poznajem Davora, mislim da je on iznenađen, da će prava reakcija tek uslediti. Jeste se pripremao, čak nas je ubeđivao da će tako biti. Finale je trebalo obaviti sa mnogo koncentracije i strpljenja. Rvanje više od šest, sedam godina redovno donosi medalje sa velikih takmičenja. Imamo odlične mlade borce. Srbija će se, budite sigurni, na isti način veseliti i u Tokiju", naveo je Trajković.

Bivši rvač Momir Petković, koji je 1976. godine za Jugoslaviju osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Montrealu 1976. godine, rekao je da je Štefanek napravio neverovatnu stvar za rvanje.

"Baza svega toga počinje iz Subotice. Krajnje je vreme da se pogleda malo dublje, kako da pomognemo malim sportovima koji nas na svim nivoima predstavljaju na najbolji način. Osim gospodina (Novaka) Đokovića, on je po mom mišljenju drugi čovek Srbije, iza (Nikole) Tesle. On nas predstavlja na način na koji nas niko ne može predstaviti. Davor je imao neverovatan turnir, nije imao nijednu nedoumicu a to je naročito važno u ovom trenucima i na ovakvim takmičenjima. Iz sveg srca mu čestitam", rekao je Petković.

Predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović rekao je da je Štefanek zasluženo osvojio zlato.

"On je fenomenalno rvao sve mečeve, dobio ih lako i glatko sa velikom superiornošću. Očekivao sam taj rezultat kada sam posle prve borbe video kako se bori i u kakvoj je formi. Jermenski rvač je kako dobar, verovatno najbolji u toj kategoriji, ali Davor je rvao pametnije. To je bio težak meč, kvalitetni protivnici, ne zna se ko je bolji, ali Davor je to bolje obavio i zasluženo osvojio zlato. Napokon da se čuje himna Srbije na Igrama. Nadam se da će to motivisati ostale sportiste, da ne bude samo Štefanek sa medaljom. To je i motiv za mlade rvače, za Davora je dosanjan san, a za mlade može da postane", rekao je Lalović.

Divac: Veliki rezultat Štefaneka; Udovičić: Podstrek ostalim sportistima

Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac rekao je danas da se nada da je rvač Davor Štefanek započeo seriju medalja za državni tim na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

"To je bila velika borba i veliki rezultat, pogotovo jer u rvanju dugo nismo imali medalju na Olimpijskim igrama. Nadam se da je Štefanek otvorio seriju. Dan je bio uspešan, košarkašice, odbojkašice i vaterpolisti su se plasirali u polufinale, nadam se da će se tako nastaviti. Emocije su velike, Davor je napravio stvarno veliki rezultat, pre svega za sebe, rvački sport, ali i srpski sport", rekao je Divac novinarima u Rio de Žaneiru.

Divac je rekao da se nadao dobrim rezultatima vaterpolista i odbojkašica, a da su košarkašice napravile malo čudo pobedom protiv Australije i plasmanom u polufinale.

"Nadam se da će u polufinalu pametno i zrelo da odigraju. Biće teško. Atmosfera u olimpijskom selu je fenomenalna, sportisti se međusobno podržavaju i to je lepota ovog takmičenja. Očekujem dobre rezultate u nastavku", dodao je Divac.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je Štefanek ostvario istorijski rezultat za srpsko rvanje.

"Čestitam mu na istorijskom rezultatu za srpsko rvanje i srpski sport. Posle 32 godine ovo je prva olimpijska medalja za rvanje i to je za divljenje. Vratio je srpsko rvanje na svetsku scenu i pokazao da posle evropskog i svetskog prvenstva može da napravi kontinuitet medalja", rekao je on.

Ministar je dodao da mu je Štefanek pre dve godine rekao da ide u Rio po medalju, ali da nije obećao zlato, već jedno odličje.

"To je ogromno, to ne možete videti svaki dan jer će neki sportisti napraviti razloge i alibi ako na naprave rezultat. Od srca mu čestitam prvenstveno kao bivši sportista, svaka mu čast na stavu. Pokazao je da je iznad svih rivala, da je dominantan u svakom pogledu. Znam kako se osvaja medalja, ali nikada nisam znao kako se boriti sa ovakvim pritiskom, osvojiti prvu medalju za celu ekipu od 103 sportiste koji su ovde, što je samo po sebi uspeh. Nositi se sa sobom, sa rivalom i pritiskom da prvi moraš da probiješ led i poguraš druge dodaje veličinu na zlatnu medalju, koja je velika kao cela Srbija. Ovo će biti podstrek ostalim sportistima", rekao je Udovičić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.