Šoškić: Bez reforme javnog sektora nema rasta privrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2016, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Bez reforme javnog sektora nema rasta privrede

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je u Srbiji uvođenjem mera štednje učinjen tek prvi korak u realizaciji reformi, odnosno sprečen bankrot, ali da tek predstoje strukturne reforme bez kojih nema privrednog rasta. On je u emisiji "Pravi ugao" RTV-a istakao da je u tom pogledu ključno veće ulaganje u obrazovanje, jer je, kako je ocenio to preduslov da naša privreda postane konkurentna.

"Ono što mora da usledi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je reforma i racionalizacija javnog sektora, uključujući i javna preduzeća, zatim jačanje institucija kroz departizaciju, ali svakako i jačanje obrazovnog sistema. Nedopustivo su mala ulaganja u obrazovanje kod nas, jer je to ključna investicija u privredni razvoj zemlje", ocenio je Šoškić.

Komentarišući ocenu premijera Srbije Aleksandar Vučića da će Srbija postati ekonomski tigar Jugoistočne Evrope, Šoškić je kazao da je tačno da Srbija ima razvojne šanse, čak i veće u odnosu na zemlje u okruženju, ali da nažalost ima najnižu stopu rasta u regionu.

"Činjenice govore da smo u poslednje dve godine imali najniže stope rasta u odnosu na zemlje u regionu, te pad BDP- a koji druge zemlje nisu imale", naveo je on.

Dodao je da je prognoza rasta za Srbiju koju je dao MMF za ovu godinu MGF od 1,5 odsto, najskromnija prognoza u regionu, jer je za druge zemlje u okruženju MMF predvideo rast od preko tri odsto.

Upitan može li Srbija očekivati značajniji rast ukoliko svet klizne u novu krizu, što su takođe poruke koje se mogu čuti od naših političara, ocenio je da bi to bilo moguće teoretski pod uslovom da su započete ozbiljne strukturne reforme, ali ad je realnost takva da smo mi zapravo najviše oslonjeni na privrede nekoliko zemalja evrozone i sve ono što se dešava u našoj privredi je refleks na dešavanja tim zemljama.

Uveren je, kaže, da svi na političkoj sceni razumeju potrebu sprovođenja ozbiljnih strukturnih reformi, ali je, kako je dodao, pitanje da li postoji volja da se to realizuje.

Smatra da ipak ne treba očekivati ozbiljnije reformske poteze pre izbora koji se održavaju na proleće, već tek po formiranju nove vlade, zbog čega će u ovoj godini za privredu biti izgubljeno najmanje šest meseci u ovoj godini.

Sumnja da je realno da prosečna plata u Srbiji za godinu dana bude 500 evra, kako je to najavio premijer. Taj nivo plata, prema njegovim rečima moguće je postići dugoročno, ali uz reforme koje moraju da se obave.

Komentarišući poruke sa aktuelnog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u pogledu o perspektivama globalne privrede, Šoškić je rekao da svetska privreda trenutno ipak ne stagnira jer beleži ras od dva do tri posto, dok su prognoze rasta u SAD i Kini još veće.

A povodom upozorenja iz MMF-a da svetska privreda ulazi u fazu prosečnosti, on je naveo da postoje indikacije koje mogu da utiču na smanjenje tog rasta, kao što su pad cena nafte, udari na svetskim berzama, odnosno pad prosečnih cena hartija od vrednosti za oko 16 hiljada milijardi dolara.

Šoškić, međutim, tza razliku od nekih ekonomista iz Davosa, smatra da priliv migranta sa Bliskog istoka nije negativna vest za ekonomiju, jer kako je ocenio, to predstavlja dodatnu ponudu na tržištu rada, što je bitno za Nemačku koja ima potrebu za većim brojem radne snage kako bi održala funkcionisanje penzionog sistema.

"Mislim da je pitanje migranata više političko pitanje koje se prelama na efikasnost funkcionisanja EU. Migranti će samo inicijalno biti trošak za te zemlje, ali u perspektivi to će biti dodatna ponuda na tržištu rada koja omogućava i rast konkurentnosti tih privreda", ocenio je.

Komentarišući efekte mera štednje na globalnom nivou, Šoškiće je kazao ad su oni različiti zbog specifičnosti pojedinih zemalja. U tom pogledu, kako je naveo, Evropa sa aspekta ukupnog duga prema BDP-u EU nije prekomerno zadužena, a taj dug manji je nego dug u odnosu na BDP u SAD i Japanu.

Ukazao je, međutim, da je ogromna nejednakost u preraspodeli svetskog bogatstva ozbiljan ekonomski problem.

"Ljudi sa nižim dohotkom su skloniji potrošnji, a time i podsticanju rasta. To je važan ekonomski faktor koji se ne sme izgubiti iz vida. Bitno je i pitanje oporezivanja, jer su porezi najčešće skoncentrisani na srednju klasu i male privrednike, dok krupni kapital najčešće izbegava da plaća poreze. I to je globalni problem", naveo je on.

Govoreći o perspektivi Železare Smederevo u kontekstu aktuelnog trenda zatvaranja čeličana u Kini jer nema dovoljno tražnje za njihovim proizvodima, Šoškić je kazao da je najavljeno ulaganje kineskih investitora u našu železaru pitanje njihove procene, te da ne mora nužno da znači da oni u tome neće videti neki interes. Međutim, kako je dodao, u tom pogledu važno je biti svestan i činjenica da su u svetu trenutno u padu i cene metala, a ne samo nafte.

"Promena tog trenda jeste moguća. Za nas jeste važno da rade obe peći u železari ali je još važnije da one proizvode dobit, a ne gubitke", ukazao je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šoškić: bankrot je sprečen, što pre krenuti u drugo poluvreme - strukturne reforme

Izvor: Economy.rs, 22.Jan.2016, 01:35

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je u Srbiji uvođenjem mera štednje učinjen tek prvi korak u realizaciji reformi, odnosno sprečen bankrot, ali da tek predstoje strukturne reforme bez kojih nema privrednog rasta.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.