Skandali i uspesi u svetskom sportu 2015.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2015, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandali i uspesi u svetskom sportu 2015.

Donosimo listu od deset najvažnijih događaja u svetskom sportu u 2015. godini, po izboru Novinske agencije Beta.

1. KORUPCIJSKI SKANDAL U FIFA - Vlasti SAD su na proleće krivično optužile 14 funkcionera Fife za korupciju, uglavnom funkcionere južnoameričke (Konmebol) i karipske i severnoameričke (Konkakaf) konfederacije, kao i čelnike agencija za sportski marketing. Do kraja godine optuženo je 17 ljudi, dok su petorica priznali krivicu. Zbog nepravilnosti u radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suspendovani su i predsednik Fife Sep Blater, kao i predsednik Uefe Mišel Platini, koji osam godina neće moći da se bave fudbalom.

2. RUSKI ATLETSKI DOPING SKANDAL - Svetska antidoping agencija (WADA) objavila je temeljan izveštaj o sistemskom dopingu ruskih atletičara, zbog čega su svi ruski atletičari suspendovani i pitanje je da li će nastupati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Ruski sportski i državni funkcioneri govorili su prvo da je to politička odluka, ali su potom prihvatili suspenziju bez žalbi i najavili da će nacionalna doping kontrola biti u skladu sa pravilima Međunarodne atletske federacije (IAAF), što je uslov da suspenzija bude ukinuta. WADA je u svom izveštaju kritikovala i IAAF zbog ruskog dopinga, a pod lupu je došao i novi predsednik tog tela Sebastijan Kou, posle navoda za lobiranje.

3. FK BARSELONA - Iako nije igrala impresivno kao nekada, Barselona je osvojila sva takmičenja u kojima je učestvovala: prvenstvo Španije, kup Španije, Ligu šampiona, Evropski superkup i na kraju godine Svetsko klupsko prvenstvo, za apsolutnu dominaciju u svetskom fudbalu.

4. SERENA VILIJAMS I DALJE VLADA ŽENSKIM TENISOM - Amerikanka je osvojila tri grend slem trofeja, postala je tek osma teniserka koja je dostigla 700 pobeda u karijeri i izbila je na treće mesto po ukupnom broju nedelja na prvom mestu WTA liste svih vremena. Osim toga, Vilijamsova je postala prva igračica koja je u poslednjih 25 godina pune dve godine ostala na prvom mestu WTA liste.

5. BOKSERSKI SPEKTAKL I NOVI VLADAR TEŠKE KATEORIJE - U najunosnijem boks meču svih vremena, Flojd Mejveder je na poene pobedio Menija Pakjaa u "borbi veka". Taj meč se čekao skoro šest godina, ali osim ogromne zarade nije doneo velika iznenađenja. Mejveder se posle borbe sa Andreom Bertom penzionisao neporažen, dok je Pakjao okrivio povredu ramena za poraz. U novembru je posle 11 godina Vladimir Kličko izgubio meč, a njegov protivnik Tajson Fjuri postao je apsolutni šampion teške kategorije. Mediji specijalizovani za boks su trijumf Fjurija nazvali "šokantnim", a novi šampion je izazvao brojne kontroverze svojim mizoginim i homofobnim izjavama.

6. BRITANIJA OSVOJILA DEJVIS KUP POSLE 79 GODINA - Britanski teniseri doneli su naciji 10. titulu u Dejvis kupu, prvi put posle 1936. godine. Junak pobede bio je trenutno drugi teniser sveta Endi Marej, koji je dobio oba meča u singlu, kao i dubl sa svojim bratom Džejmijem. Endi Marej je nakon toga dobio prestižnu nagradu Bi-bi-sija i proglašen je sportskom ličnosti godine u zemlji.

7. POSRTANJE ČELSIJA - Nakon osvojene Premijer lige, Žoze Morinjo i ekipa su u novu sezonu ušli kao veliki favoriti, ali su veći deo prvog dela sezone proveli na pozicijama sa timovima koji se bore za opstanak. Čelsi je do Božića zabeležio pet pobeda i devet poraza, a ispao je i iz Kepitol kupa, što je dovelo do smene Morinja, kome je ovo bio drugi mandat među "plavcima". Čelsi je jedino po planu igrao Ligu šampiona, u kojoj je grupnu fazu takmičenja završio kao prvi u grupi.

8. BOLT ODBRANIO SVETSKE TITULE - Mesecima pre Svetskog prvenstva u Pekingu pričalo se o rivalstvu Juseina Bolta i Džastina Getlina, koji se vratio takmičenju nakon suspenzije zbog dopinga, njegove druge u karijeri. Getlin je imao seriju od 27 uzastopnih pobeda pre avgustovskog okršaja na stadionu Ptičije gnezdo, ali je Bolt slavio i na 100 i na 200 metara i tako odbranio titule.

9. GOLDEN STEJT VORIORS - Ekipa Golden Stejta je prošlu sezonu završila kao šampion NBA lige, iako je počela sa problemima u organizaciji. Voriorsi su titulu osvojili na krajnje neobičan način u NBA: sa niskom postavom koja je izuzetno ofanzivno orijentisana. Igrači kalifornijskog tima postavili su brojne šuterske rekorde, a kapiten tima Stefen Kari postao je najkorisniji igrač (MVP) sezone i dobio je prestižnu američku nagradu ESPY za najboljeg sportistu godine. Golden Stejt je u novoj sezoni zabeležio najbolji početak nekog kluba u istoriji NBA, sa 23 uzastopne pobede.

10. PAD RONDE RAUZI - Amerikanka je do novembra bila ubedljivo najpoznatije lice mešovitih borilačkih veština (MMA), pošto je dominantno pobeđivala u svim svojim mečevima. Osim uspešne sportske karijere, u SAD i dobrom delu sveta postala je jedna od najvećih zvezda i van sporta, a mediji su često govorili da je ona najdominantnija figura u svetu sporta. U novembarskoj odbrani titule protivnica joj je bila jedna od najboljih bokserki svih vremena Holi Holm, ali je Rauzi bila bila toliki favorit da su mnogi kladioničari govorili da se ne isplati igrati na nju. Holm je, međutim, potpuno dominirala tokom celog meča da bi u drugoj rundi nogom nokautirala već grogiranu protivnicu i nanela joj prvi poraz u karijeri. Mediji su bili složni da je to najveće iznenađenje u istoriji MMA. Ljubitelji tog sporta su se preko noći okrenuli protiv Ronde, koja se povukla iz javnosti na neko vreme, a vladajuće telo njenog sporta izreklo joj je šest meseci suspenzije, koliko je procenjeno vreme oporavka nakon nokauta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.