Rodnjina i Tretjak otvorili Igre u Sočiju

Izvor: B92, 07.Feb.2014, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodnjina i Tretjak otvorili Igre u Sočiju

Zimske olimpijske igre u Sočiju zvanično su otvorene u petak, a na njima će učestvovati preko 3.000 sportista iz 88 zemalja

Predsednik Rusije Vladimir Putin otvorio je Igre, da bi njihov početak označili Irina Rodnjina i Vladislav Tretjak, koji su zapalili olimpijski plamen u Olimpijskom parku.

U defileu sportista učestvovao je i olimpijski tim Srbije, a zastavu naše zemlje nosio je bijatlonac Milanko Petrović.

Ceremonija svečanog otvaranja upriličena je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Fišt olimpijskom stadionu, a prisustvovalo joj je 40.000 ljudi.

Zvanično otvaranje počelo je tačno u 20.14 po lokalnom vremenu, a započeto je videom čiji akter je devojčica Ljubav, koja je azbučnom redu predstavila sve što će biti viđeno tokom ceremonije.

Sama ceremonija na stadionu je počela predstavom u kojoj je predstavljena Rusija, preko brda i dolina, a usledio je pozdrav predsednika Rusije Vladimira Putina i prvog čoveka Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, a potom i intoniranje himne Rusije.

Već posle 15 minuta ceremonije krenuo je defile sportista ulaskom takmičara iz Grčke, a potom su usledili i predstavnici ostalih zemalja. Zanimljivo, sportisti sa Bermudskih ostrva izašli su na stadion u bermudama, iako su gledaocima na tribinama dobili pokrivače da se ugreju.

Otvaranju Igara, u čiju organizaciju je Rusija uložila više od 50 milijardi dolara, prisustvuju mnogi državnici, među kojima su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić I ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Nikolić je ponovo dobio odlično mesto, pošto su ga smestili odmah iza Princa Alberta od Monaka.

Delegacija Srbije izašla je u 21.05, zastavu je nosio Milanko Petrović, a u defileu su učestvovali i preostali naši sportisti koji su u Sočiju - skijaš Marko Vukićević, Rejhan Šrmković i Ivana Kovačević, takmičari u skijaškom trčanju, članovi bob tima Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo.

Njima će se naknadno, sledeće nedelje, pridružiti i skijašica Nevena Ignjatović i snouborderka Nina Micić.

Zanimljivo je da je delegacija Makedonije, za razliku od prethodnih Igara, izašla među prvima, a Hrvatska i Crna Gora su izašle jedna za drugom.

Na kraju su izašli domaći sportisti, čije odevne kombinacije su podsećale na odelo Deda Mraza. To je takođe označilo kraj defilea sportista na otvaranju Igara u Sočiju.

Posle defilea sportista, u centru pažnje su se našle maskote - polarni medved, zec i leopard, koji su bili na skijama, snoubordu i klizaljkama.

Usledilo je predstavljanje istoriju Rusije, uz tačku skoro hiljadu plesača, i tradicionalni ples horovod. Posebno zanimljiv je bio srednjovekovni ples posvećen Tolstojevom "Ratu i miru".

Po završetku plesne tačke došlo je vreme za govore, a prvi se svima obratio Dmitrij Černišenko, predsednik Organizacionog odbora Igara u Sočiju.

"Dobrodošli na Zimske olimpijske igre u Sočiju. Naš grad je jedinstven, kao što je i cela Rusija. Ponosni smo što imamo privilegiju da ugostimo ceo sve", rekao je Černišenko.

Sledeći na redu bio je prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta Zomas Bah.

"Večeras ispisujemo novu stranicu olimpijske istorije. U ostalim delovima sveta bile su potrebne decenije da bi se uradilo ono što je ovde postignuto za sedam godina. U pitanju je neverovatno dostignuće", istakao je Bah.

Bah je potom reč dao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji je bio kratak i jasan:

"Proglašavam Zimske olimpijske igre u Sočiju zvanično otvorenim".

Usledio je balet "Labudovo jezero" u zanimljivom, modernom, izvođenju, a potom je na stadion uneta olimpijska zastava koju su, između ostalih, nosily Nikita Mihalkov i Valentina Tereškova, prva žena u svemiru.

Posle izvođenja olimpijske himne Ruslan Zaharova je položio zakletvu u ime sportista, a potom su ugašena svetla i na stadionu se pojavilo sazvežđe i siluete sportista.

Posle skoro tri sata olimpijsku baklju je na stadion unela Marija Šarapova, koja je odrasla u Sočiju, a potom ju je predala Jeleni Isinbajevoj. One su zajedno nastavile da trče sa bakljom koju je zatim poneo Aleksandr Kareljin, a posle njega i Alina Kabajeva, Irina Rodnjina i Vladislav Tretjak.

Upravo Ronjina i Tretjak su upalili olimpijski plamen u Olimpijskom parku u Sočiju i tako označili zvanični početak 22. Zimskih olimpijskih igara i usledio je sjajan vatromet iznad Sočija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela ceremonija otvaranja Igara u Sočiju

Izvor: Blic, 07.Feb.2014

Svečanost zvaničnog otvaranja 22. Zimskih olimpijskih igara počela je na Olimpijskom stadionu u Sočiju. ..Na prvim Zimskim olimpijskim igrama u Rusiji nadmetaće se oko 3.000 sportista iz 88 zemalja, a medju njima je i osam sportista iz Srbije...Srbiju će na Igrama, koje će trjati do 23. februara,...

Nastavak na Blic...

Milanko u subotu startuje u Sočiju

Izvor: B92, 08.Feb.2014, 02:06

Samo dan pošto je nosio zastavu Srbije na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, Milanka Petrovića očekuje prva od pet trka na koliko će učestvovati u Sočiju...Petrović će se prvi od svih srpskih predstavnika naći na borilištu, a u subotu će se takmičiti u bijatlonu, u sprintu na deset kilometara...

Nastavak na B92...

Parada nacija na stadionu Fišt

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2014

08.02.2014. -..Na stadionu Fišt u Sočiju u toku je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, koja se zove „Snovi o Rusiji“, i počela je parada nacija...Sportisti se preko specijalne rampe podižu na stadion. Publika vidi zemljinu kuglu koja postaje svetlija sa svakim izlaskom predstavnika nove države....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.