Prodaja ukiseljenog kupusa se lane duplirala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja ukiseljenog kupusa se lane duplirala

Povrtari u regionu specijalizovali su se u proizvodnji kupusa, koji se skoro svakodnevno nađe na trpezi porodica. Zbog specifičnosti u proizvodnji kupusa protekle sezone u na tržištu se pojavio nedostatak, a i cena je viša od one na koju smo navikli.

Proizvođači kupusa trenutno obavljaju potrebne pripreme zemljišta u plastenicima i na otvorenom za prolećnu sadnju kupusa, dok je u staklenicima započela setva zasada. Početak sadnje u zatvorenom predviđa se za drugu polovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << februara, a od sredine marta najverovatnije kupus će moći da se sadi i na otvorenom. Stručnjaci upozoravaju na tri štetočine koje se pojavljuju prilikom prolećnog gajenja kupusa, a to su bela leptirasta vaš, trips i kupusni moljac. Protiv njih umesto hemijskog tretiranja mnogi preporučuju biološke metode.

"Radili smo unazad godinama ispitivanje svake godine, jer nama je bitno i zdravlje naših kupaca i došli smo do zaključka da sa onim preparatima koji su dozvoljeni u biološkoj proizvodnji ako znamo kako se to primenjuje jako dobro možemo da rešimo i u konvencionalnoj proizvodnji štetočine", rekao je Arpad Molnar, fitomedicinar.

Već prilikom odabira sorte kupusa treba obratiti pažnju da biljka bude otporna na trips, koji se ubraja u novije generacije štetočina na ovim prostorima. Monitoring je od velikog značaja prilikom zaštite od bolesti i štetočina, naročito kada se govori o kupusnom moljcu, koji može da preleti i desetak kilometara. Za rešavanje ovogv problema preporučuju se biološke gljive koje deluju sa sličnim efektom kao i pesticidi.

"Poenta je da on mesec dana drži jednu kontrolu kod kupusovog korena i ne pušta žičare, ne pušta muve od kupusa da stavljaju jaja i ono imago što je bilo na našoj parceli to uništi", kazao je Molnar.

Zimski kupus je treutno tražen artikal kako na svetskom tako i srpskom tržištu, te je i cena skočila poslednjih nekoliko dana. Veleprodajna cena kupusa trenutno iznosi oko 30 dinara, ali se očekuje da će se cena ponovo povećavati.

"Mi ga imamo dovoljno za naše potrebe, za naše potrošače, standardne ali nemamo viškova, tako da ja o izvozu sad ne mogu da pričam. Ono što je billo ove godine interesantno i rani kupus je bio jako potražnja velika e tu smo imali i izvoz i unutar države smo isto imali jako velike cene. Kao osećaj mi je da je ova godina što je za nama bila jako težnja i u proizvodnji tako da je rod sigurno pretrpeo štete i bilo je manje ponude ili je možda ova druga priča da je već uzastopno par godina ovaj artikal obescenjen i ljudi su jednostavno odustali od gajenja ovog artikla i sad je došlo do izražaja da je bilo manjka i celo vreme je bila jedna dobra cena", saopštio je Tibor Molnar, Carska Bašta.

Dok je potražnja kupusa na našem tržištu dostigla neki standardni nivo proteklih godina, prodaja ukiseljenog kupusa se duplirala tokom prošle godine.

"Nema tu nikakve velike filozofije i razlike. Isto tako se kiseli kao kući samo to se radi na veliko. Čišćenje, čist kupus stavljamo u bure, ređamo normalno kao i kući, imamo proizvode glavice, rezani kupus i listove, to pakujemo to je sad već samo pakovanje do kraja", izjavila je Gabriela Sabo, poslovođa sektora za kiseljenje.

Kupus i kupusnjače u raznim oblicima redovno se nađu na trpezi, tako da je i potražnja za njima redovna. Najteži posao ostaje povrtarima, koji se trude da uprkos nepredvidljivim cenama obezbede što kvalitetniju robu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.