Omerović: Žene najčešće trpe nasilje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2016, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omerović: Žene najčešće trpe nasilje

Žene su najčešće žrtve porodičnog nasilja koje predstavlja jedan od najkompleksnijih oblika ugrožavanja ljudskih prava, zbog čega je neophodno preduzimati preventivne mere i otklanjati uzroke porodičnog nasilja, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

Omerović je na otvaranju konferencije "Sveobuhvatni pristup borbi protiv nasilja prema ženama" rekao da otklanjanje uzroka porodičnog nasilja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podrazumeva jačanje svesti pojedinaca i preduzimanje efikasnih mera za unapređenje položaja žena u svim oblastima.

On je rekao da je usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i izmenom Krivičnog zakonika, započeta implementacija Istanbulske konvencije ratifikovane krajem 2014. godine, čime je stvoren dobar pravni okvir za multisektorsku saradnju s ciljem sprečavanja porodičnog nasilja.

"Policija, tužilaštvo, sudovi, kao i centri za socijalni rad su ključne institucije u sprečavanju porodičnog nasija. Stoga su propisi koji regulišu njihovo postupanje od veoma velikog značaja za borbu protiv porodičnog nasilja", kazao je Omerović i dodao da usvojeni Zakon počiniocu šalje jasnu poruku da država stoji iza žrtve porodičnog nasilja.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović je kazala da treba raditi na ohrabrivanju žena da prijave nasilje, jer kako je navela, veliki broj žena koji trpi nasilje nikada se nije obratio nadležnim organima.

Ona je rekla da podaci do kojih je zaštitnik građana došao istraživanjem pokazuju da su žene češće od muškaraca žrtve nasilja u porodici, da nasilje najčešće vrše osobe od 26 do 64 godine starosti, kao i da su često počinioci nasilja bili pripadnici policije ili vojske, a da sistem u tim slučajevima nije adekvatno reagovao.

Stevanović je podsetila da su u protekle dve sedmice dve žene izgubile život u partnerskom nasilju, jer su žrtve iz Novog Sada i Kraljeva partneri tukli do smrti, a da je u Trsteniku sin tukao majku i sestru, dok je u Vranju muškarac tukao suprugu i kćerku.

"Normativni okvir je bitan i značajan i treba da se unapređuje, ali sva prava građana krše se na terenu, zato treba videti šta je to što nadležni preduzimaju kada dođe žena žrtva nasilja, gde smo imali propuste", rekla je zamenica zaštitnika građana.

Šef Odeljenja Misije OEBS u Srbiji za demokratizaciju, Jan Lueneburg rekao je da u Srbiji treba raditi na nultoj toleranciji na porodično nasilje, na preventivi, kao i na osnaživanju žena, navodeći da će misija nastaviti da pomože u tome.

Međunarodnom konferencijom "Sveobuhvatan pristup u borbi protiv nasilja prema ženama" u Domu Narodne skupštine obeležen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - 25. novembar, a tom aktivnošću Skupština Srbije se pridružila kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Konferenciju je organizovao Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost Skupštine Srbije, u saradnji sa Zaštitnikom građana i uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.