Ohrabriti žene da prijave nasilje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ohrabriti žene da prijave nasilje

"Borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici ostaje jedan od prioritetnih ciljeva našeg društva. Podatak da je od početka godine u Srbiji ubijeno 28 žena, kao i da u više od polovine slučajeva nasilje u porodici nije bilo prijavljeno, govore o neophodnosti da sve institucije našeg društva pojačaju aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju žrtava da nasilje i nasilnike prijave" - istakla je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Posebnu pažnju je potrebno posvetiti sprečavanju i zaštiti od nasilja žena na selu, starijih žena i pružanju podrške i pomoći za njihovo osamostaljivanje.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je utvrdio jasne instrumente za borbu protiv ovog oblika nasilja i bolju koordinaciju državnih organa, kao i njihovu obučenost da prepoznaju nasilje prema ženama, je doneo pomake, ali je važna njegova potpuna i dosledna primena i u narednom periodu. Pred nama je donošenje i novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, na oosnovu najboljih praksi zemalja u regionu i iskustva drugih evropskih država, čiji je važan segment posvećen i suzbijanju nasilja nad ženama.

"Ovom prilikom još jednom apelujem na sve da prijave nasilje kada ga primete i da ne okreću glavu i pozivam sve institucije na nastavak odlučne borbe na suzbijanju nasilja nad ženama" - naglasila je Gojković.

Svaka treća žena u Srbiji se suočila sa fizičkim nasiljem 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama tim Ujedinjenih nacija u Srbiji upozorava poražavajuće statističke podatke u svetu i Srbiji gde se svaka druga žena se suočila sa psihološkim, a svaka treća sa fizičkim nasiljem.

Podaci na svetskom nivou govore da svaka treća žena i devojčica doživi fizičko ili seksualno nasilje tokom svog života, najčešće od partnera.

U 2017. godini, svaku drugu ubijenu ženu u svetu ubio je partner ili član porodice. Svaki dvadeseti muškarac ubijen je u sličnim okolnostima.

Ukazuje se da je nasilje nad ženama i devojčicama jedna od najrasprostranjenijih, najpostojanijih i najštetnijih povreda ljudskih prava u našem svetu, koja se često ne prijavljuje zbog nekažnjavanja, tišine, stigmatizacije i stida.

Tim UN u Srbiji ističe da je za borbu protiv nasilja u porodici neophodno koordinirano i sveobuhvatno angažovanje aktera zaduženih za prevenciju, zaštitu i krivično gonjenje, kao i adekvatne strateške mere u tom domenu.

"Nasilje nad ženama je prisutno u svim društvima i svim društvenim slojevima. Nastavićemo da vredno radimo sa svim našim partnerima, na svim nivoima, kako bi otklonili suštinske uzroke tog nasilja, i to kroz preispitivanje društvenih normi i ponašanja, unapređenje zakonodavnog okvira i institucija i poboljšanje usluga za žene koje su preživele nasilje, a nijedna žena ili devojčica neće biti izostavljena", izjavila je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Iskorenjivanje nasilja nad ženama i devojčicama je u središtu UN Agende održivog razvoja do 2030. godine, napominje se u saopštenju i dodaje da je to prvi korak ka globalnom miru i sigurnosti i jedan od preduslova za unapređenje, zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, demokratije i privrednog rasta.

"Zajedno sa Vladom Republike Srbije i partnerima, tim UN u Srbiji je realizovao značajne aktivnosti usmerene ka tome da se nasilje nad ženama i devojčicama iskoreni i te aktivnosti donose rezultate", ističe se u saopštenju i navodi da zajednički rade na prevenciji nasilja, kao i na tome da žrtve nasilja dobiju pravovremenu i delotvornu zaštitu i podršku relevantnih institucija, a da se počinioci kazne.

Zahvaljujući podršci Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, nasilje u porodici u Srbiji postepeno, umesto "privatne stvari", postaje tema od značaja za javnost i dobija sve veću pažnju.

Takođe, u sklopu zajedničkog programa Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama, do sada je 360 policijskih službenika završilo obuku o postupanju prilikom izlaska na lice mesta po prijavi nasilja.

Više od 200 zdravstvenih radnika iz cele Srbije obučeno je za pružanje adekvatne podrške žrtvama.

Kada je reč o prevenciji, preko 2500 dečaka i devojčica se uključilo u različite aktivnosti usmerene ka pospešivanju rodne ravnopravnosti, prevazilaženju štetnih rodnih stereotipa i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja.

Mreža "Novinarke protiv nasilja prema ženama" predstavlja važan stub podrške celokupnom radu u ovoj oblasti. Članice ove neformalne grupe su 31 urednica i novinarka posvećene unapređivanju medijskog izveštavanja o nasilju nad ženama.

Istovremeno, posebna pažnja se posvećuje marginalizovanim grupama žena, među kojima su Romkinje, žene sa invaliditetom i žene iz ruralnih područja, koje nesrazmerno manje prijavljuju nasilje nego druge žene.

U 2018. godini, aktivistkinje iz ženskih organizacija civilnog društva, koje su i same pripadnice osetljivih grupa, obučile su 200 stručnih radnika o specifičnim faktorima ugroženosti tih grupa i o načinima da im se olakša pristup uslugama podrške.

I pored činjenice da decu svedoke nasilja u porodici takođe treba smatrati žrtvama, institucije često ne preduzimaju odgovarajuće mere zaštite, konstatuje se u saopštenju i navodi da su, cilju spašavanja zaštite kako žena, tako i dece, međusektorski timovi iz 12 opština su obučeni i opremljeni da bolje reaguju na rodne i međugeneracijske modele nasilja u porodici.

Tim UN u Srbiji (UNCT), kojim rukovodi stalna koordinatorka UN, sastoji se od 19 agencija, fondova i programa UN.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković: Nastaviti odlučnu borbu protiv nasilja nad ženama

Izvor: RTS, 25.Nov.2019

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je da je borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan od prioritetnih ciljeva. . U izjavi za javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.