Izvor: Blic, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Singapura do Albanije

Od Singapura do Albanije

Nekad su srpski fudbaleri bili nosioci igre najboljih evropskih klubova, ali danas je, čast izuzecima, situacija drugačija. Transferi se uglavnom sklapaju u Ukrajini, Rusiji, BiH, Kini, ili komšiluku, Rumuniji, Mađarskoj, Makedoniji, Bugarskoj...

Tačan broj naših igrača je nemoguće naći, jer je mnogo njih u nižerazrednim ligama osrednjih zemalja Starog kontinenta, uz svakodnevni odlazak i dolazak. Jesenas je 320 srpskih internacionalaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dvadesetak rođenih u Crnoj Gori igralo na svim svetskim meridijanima, rasprostranjenih u 45 zemalja, među kojima prednjače evropske (38). Naših ima u dalekom Singapuru (Dušić), Libiji (Anđelković), Emiratima (Jestrović), Japanu (Krupniković), Južnoj Americi, (Petković i Đorđević su bili u Brazilu), a trojica su pečalbari i u Albaniji (Kovač, Radusinović, Vukčević). Najbrojniji smo u Ukrajini i BiH (23), zatim Belgiji (22), Rumuniji (19), Poljskoj (17), Rusiji i Makedoniji (po 16). Apsolutni rekorder po broju Srba u svojim redovima je belgijski Lokeren (šest), ukrajinska Tavrija (pet)... Po jedan je u Hrvatskoj (Žilić), Letoniji (Novaković), Belorusiji (Mamić)...

Interesantno je da u kanadskim Belim orlovima igra čak šesnaest fudbalera sa prostora Srbije i Crne Gore.

Nekad smo imali asove u 'top 5' najjačih liga Evrope, Mijatovića (Real), Jokanovića (Čelsi), Savićevića (Milan), Đukića (Valensija), Mirkovića i Kovačevića (Juventus), Mihajlovića (Lacio), Pantića (Atletiko). Sada samo Vidić blista u Mančesteru, Stanković uspešno nosi dres Intera, Pantelić je najbolji igrač Herte, Krstajić komandant odbrane Šalkea, a Vučinić više greje klupu nego što igra u Romi. I tu je kraj.

Sreten Đurović, nekadašnji centarhalf batajničkog BSK-a, Zemuna, podgoričke Budućnosti i čačanskog Borca, već četiri godine igra na Islandu. Nekad je nosio dres prvoligaša Keflavika, a sada igra u drugoligašu Volsunguru.

- Dosta je naših igrača na Islandu, pogotovu u drugoj i trećoj ligi, plate nisu velike, ali su redovne, nikom ne ostaju dužni. Islanđani gaje engleski stil fudbala, sa mnogo agresivnosti i borbenosti, jaki su, snažni, nedostaju im kreativni i tehnički potkovani igrači, koje dovode iz Brazila i Evrope - kaže Đurović.

Kakvi su uslovi za fudbal na Islandu?

- Kvalitet je u rangu irskog ili velškog, stadioni su malih kapaciteta, ali sa svim pratećim elementima, od reflektora i stolica, do pokrivenih tribina i dobrih terena. Sezona traje od maja do septembra, a najbolji i najorganizovaniji klub je Hafnarfjordur, koji je tri puta uzastopno osvajao titulu - dodao je Đurović.

I. Velimirović

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.