OTIŠAO JE PRERANO, A BIO JE NAJBOLJI: Umro je ZAGORKI na RUKAMA, a nije zaboravljen ni posle VIŠE od pola veka

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2020, 07:26

OTIŠAO JE PRERANO, A BIO JE NAJBOLJI: Umro je ZAGORKI na RUKAMA, a nije zaboravljen ni posle VIŠE od pola veka

Nemoguće ga je zaboraviti.

Prošla je 51. godina od smrti Radivoja Koraća, ali sećanja na jednog od najboljih košarkaša sa ovih prostora, ali i šire, ne blede. Poznat po nadimku Žućko, postao je najboljh jugoslovenskih igrača tokom šezdesetih godina prošlog veka. bio je ispred svog vremena i to je ono što ga je napravilo legendom.

Debitovao je u prvoj ligi 1958. godine sa 19 godina. Postao je odmah najbolji strelac lige. I još sedam puta uzastopno ponavljao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je istu stvar.

Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961, 1965), dve na Svetskim prvenstvima (1963, 1967) i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963, i četiri prvenstva Jugoslavije.

Radivoj Korać je poginuo u 30. godini u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. kod sela Kamenice, 12 km od Sarajeva, posle utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcija Bosne i Hercegovine. Izdahnuo je narukama bračnog para Žeravica.

- Košarkaški savez BiH je organizovao revijalnu utakmicu u Sarajevu na koju je bio pozvan i Radivoj Korać, koji je tada igrao u Italiji. Ubeđivali su ga da bi bilo dobro da igra taj meč iako sam mislio da je besmisleno da on vozi od Padove do Sarajeva radi nekog nevažnog meča. Ljudi iz Košarkaškog saveza su insistirali i Žućko je igrao u Sarajevu. Svi igrači su posle utakmice otišli svojim poslom, on je zbog umora prespavao u Sarajevu. Pošto smo bili dobri prijatelji, Zaga i ja smo odlučili da malo porazgovaramo s njim i sledećeg jutra krenemo za Beograd. Kiša nas je pratila na izlasku iz Sarajeva. Žućko je vozio iza nas i ja sam uspeo da preteknem nekog bezobraznog vozača čiji je tristać sve vreme bio na ivici da pređe u suprotnu traku. Kada je Korać hteo da ga zaobiđe, on je malo dodao gas i autobus iz suprotnog pravca je našeg legendarnog košarkaša i intelektualca odveo u smrt. Sve se odigravalo na mostu, kočnice na tom autobusu nisu bile u dobrom stanju i Žućko nije imao gde da skrene. Vratili smo se do mesta nesreće i uneli Radivoja u naša kola u želji da ga odvezemo do prvog lekara. Zaga mu je rukama vraćala organe u stomak. Gledao sam kako Žućko umire na njenim rukama. Tugu koju sam osetio tog 2. juna 1969. godine nikad nisam uspeo da potisnem iz duše - rekao je svojevremeno Ranko Žeravica.

Prošlo je više od pola veka, ali prosto je nemoguće zaboraviti legendarnog Žućka. Možda i najvećeg koji je igrao između dva obruča na ovim prostorima...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.