Minimalna intervencija države oko franka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimalna intervencija države oko franka

Srbija će primeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rešavanju problema povezanih sa kreditima u švajcarskim francima, izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćajući se okupljenima na Rojtersovom forumu globalnih tržišta u Davosu, Vučić je rekao da njegova vlada razgovara sa bankama o izmeni uslova za oko 22.000 klijenata koji su početkom 2000-ih uzeli kredite u švajcarcima, a čiji su troškovi otplate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porasli.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti", rekao je premijer, navodeći da neće slediti primer susedne Hrvatske, koja je fiksirala kurs franka na nivo na kom se on nalazio prošle nedelje, pre nego što je švajcarska centralna banka odustala od ograničavanja vrednosti franka.

"Mi to ne radimo sa evrom, niti sa dolarom, niti planiramo da to radimo sa frankom. Hrvati su fiksirali kurs i njihova država moraće da plati dosta novca zbog toga", rekao je Vučić.

Sber banka nudi pomoć u reformama

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas važnost ekonomske saradnje Srbije i Ruske Federacije, kao i ulogu Sber banke u toj saradnji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije nakon sastanka koji je Vučić u Davosu imao sa prvim čovekom Sber banke Hermanom Grefom, Gref je ponudio usluge banke srpskoj Vladi u vidu programa za reformu državne administracije.

Tema razgovora bila je i buduća saradnja, kupovina državnih obveznica, kao i saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u zajedničkim projektima u Srbiji.

Vučić se tokom drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sastao i sa Johanom Šnajderom Amanom, potpredsednikom švajcarske Vlade i ministrom ekonomije.

Kako se navodi, on je informisao švajcarskog ministra o reformama u Srbiji, merama fiskalne konsolidacije i aranžmanu sa MMF-om. Istovremeno je zatražio predloge za reformu obrazo‎vanja, jer je švajcarski sistem obrazovanja jedan od najboljih u Evropi.

Predsednik srpske Vlade uputio je poziv Šnajderu Amanu da poseti Srbiju sa delegacijom švajcarskih privrednika, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiju, što je Šnajder i prihvatio.

Potpredsednik Vlade Šnajder Aman istakao je da su odnosi Srbije i Švajcarske u stalnom usponu i da očekuje veliko interesovanje švajcarskih investitora da ulažu u Srbiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Rešićemo CHF, ali ne kao Hrvati"

Izvor: B92, 22.Jan.2015

Srbija će primeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rešavanju problema povezanih sa kreditima u švajcarskim francima, kaže Aleksandar Vučić...Premijer Srbije je obraćajući se okupljenima na Rojtersovom forumu globalnih tržišta u Davosu, rekao da njegova vlada razgovara sa bankama...

Nastavak na B92...

Vučić: Učinićemo sve da pomognemo onima koji kredit plaćaju u francima!

Izvor: Telegraf.rs, 22.Jan.2015

Srbija će primeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rešavanju problema povezanih sa kreditima u švajcarskim francima, izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu premijer Srbije Aleksandar Vučić. Obraćajući se okupljenima na Rojtersovom forumu globalnih tržišta u Davosu,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Vučić: Minimalna intervencija države oko franka

Izvor: Prva.rs, 22.Jan.2015

Obraćajući se okupljenima na Rojtersovom forumu globalnih tržišta u Davosu, Vučić je rekao da njegova vlada razgovara sa bankama o izmeni uslova za oko 22.000 klijenata koji su početkom 2000-ih uzeli kredite u švajcarcima, a čiji su troškovi otplate porasli.. ."Učinićemo sve što je u...

Nastavak na Prva.rs...

Vučić: Nećemo fiksirati franak

Izvor: Večernje novosti, 22.Jan.2015

SRBIJA će primeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rešavanju problema povezanih sa kreditima u švajcarskim francima - rekao je u četvrtak Aleksandar Vučić, premijer Srbije, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Obraćajući se okupljenima na Rojtersovom forumu globalnih tržišta u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.