22. januar  2015. 12.42  →  20.18 | Izvor: RTV, Tanjug, Beta

Minimalna intervencija države oko franka

DAVOS -

Srbija će primeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rešavanju problema povezanih sa kreditima u švajcarskim francima, izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

video icon

Obraćajući se okupljenima na Rojtersovom forumu globalnih tržišta u Davosu, Vučić je rekao da njegova vlada razgovara sa bankama o izmeni uslova za oko 22.000 klijenata koji su početkom 2000-ih uzeli kredite u švajcarcima, a čiji su troškovi otplate porasli.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti", rekao je premijer, navodeći da neće slediti primer susedne Hrvatske, koja je fiksirala kurs franka na nivo na kom se on nalazio prošle nedelje, pre nego što je švajcarska centralna banka odustala od ograničavanja vrednosti franka.

"Mi to ne radimo sa evrom, niti sa dolarom, niti planiramo da to radimo sa frankom. Hrvati su fiksirali kurs i njihova država moraće da plati dosta novca zbog toga", rekao je Vučić.

Sber banka nudi pomoć u reformama

Vučić je istakao važnost ekonomske saradnje Srbije i Ruske Federacije, kao i ulogu Sber banke u toj saradnji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije nakon sastanka koji je Vučić u Davosu imao sa prvim čovekom Sber banke Hermanom Grefom, Gref je ponudio usluge banke srpskoj Vladi u vidu programa za reformu državne administracije.

Tema razgovora bila je i buduća saradnja, kupovina državnih obveznica, kao i saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u zajedničkim projektima u Srbiji.

Vučić se tokom drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sastao i sa Johanom Šnajderom Amanom, potpredsednikom švajcarske Vlade i ministrom ekonomije.

Kako se navodi, on je informisao švajcarskog ministra o reformama u Srbiji, merama fiskalne konsolidacije i aranžmanu sa MMF-om. Istovremeno je zatražio predloge za reformu obrazo‎vanja, jer je švajcarski sistem obrazovanja jedan od najboljih u Evropi.

Predsednik srpske Vlade uputio je poziv Šnajderu Amanu da poseti Srbiju sa delegacijom švajcarskih privrednika, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiju, što je Šnajder i prihvatio.

Potpredsednik Vlade Šnajder Aman istakao je da su odnosi Srbije i Švajcarske u stalnom usponu i da očekuje veliko interesovanje švajcarskih investitora da ulažu u Srbiju.

 

Vujović: Vrlo brzo modeli rešenja problema s francima

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je deo otplate kredita indeksiranih u švajcarskim francima u nadležnosti tog ministarstva, te će vrlo brzo biti ponuđena rešenja tog problema.

"U nadležnosti Ministarstva (finansija) je samo jedan deo koji se odnosi na garancije kredita za stanove. U većem delu, to je u nadležnosti Narodne banke Srbije (NBS), Udruženja banaka Srbije, konkretnih komercijalnih banaka koje su nudile takve kredite", kazao je Vujović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je naveo da će država učiniti "sve u okviru svojih mogućnosti" da pomogne nalaženje rešenja koji će omogućiti građanima da kroz niže kamatne stope ili druge povoljnosti savladaju povećanje vrednosti franka.

"Očekujem da će ponude koje će ponuditi modele rešavanja problema biti donete vrlo skoro, a implementacija toga će tražiti više vremena", rekao je ministar.

Komentarišući učešće Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, Vujović je istakao da nivo susreta i sadržaja sastanaka koji se tamo održavaju pokazuje važnost Foruma.

O izjavi direktora kompanije "Gugl ajdijas" ( Google ideas) Džareda Koena da bi Srbija bila pogodna zemlja za saradnju, ministar finansija je naveo da je to "vrlo dobar znak", jer pokazuje konkretizaciju interesa investitora za složenije projekte.

"Takve saradnje mogu vrlo brzo da se sprovedu ako postoji spremnost i uređeni zakoni koji dozvoljavaju da se sarađuje na planu ekonomije zasnovane na znanju. Gugl je jedna od njih, mi upravo pripremamo revizije poboljšanja nekih zakona koji će dozvoliti i oblike plaćanja i poštovanja svojinskih prava u internet transakcijama", dodao je on.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

MISKO  22. 01. 2015. | 15:08
vlada subvencionise strane kompanije i to POZAMASNO, a za svoje gradjane koji su investirali u nekoliko desetina hiljada stanova NE BRINE.
gerila  22. 01. 2015. | 18:01
Banke u Srbiji su u stranom vlasnistvu, drzava koja nema svoje banke nema ni finansijsku samostalnost, prakticno nije ni drzava. Samim time nije u stanju da odbrani sebe i svoje drzavljane od strane ekonomske pljacke. Zivio Orban.