Izvor: MozzartSport.com, 19.Maj.2021, 15:24

‘Luzer’ Poketino drhti od hrvatskog kup majstora: Niko Kovač je pobedio u 24 od 25 utakmica

I dao mu je sedam komada u jednom od dva dosadašnja međusobna okršaja

S kim god da igra u francuskom fudbalu, Pari Sen Žermen je favorit. Ali večeras mu iz mnogo razloga neće biti svejedno u finalu Kupa Francuske.

Rival je Monako. Ali ne bilo kakav Monako. Već Kovačev Monako.

Otkako je Niko Kovač preuzeo njihovo kormilo, popularni Kneževi su se preporodili. Pre toga je klub iz Monaka imao neuspešne epizode sa Tjerijem >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Anrijem, povratničkim mandatom Leonarda Žardima i eksperimentom sa Robertom Morenom.

Bilo je potrebno hrvatskom strategu malo vremena da se navikne. Tačnije, da navikne sve oko sebe na svoj sistem. Poznat je kao zahtevan trener gvozdene discipline koji je uspostavio taj sistem u Ajntrahtu i imao uspehe sa klubom iz Frankfurta. Doneo mu je i jedini trofej u ovom veku – Kup Nemačke. Preporučilo ga je to Bajernu sa kojim je osvojio triplu krunu i odbranio trofej u Kupu Nemačke. Ali nije imao uspeha u debitantskoj sezoni u Ligi šampiona gde ga je zaustavio kasniji šampion Liverpul.

Izgubio je tada Kovač poverenje u upravi i svlačionici Bajerna ali i dalje je imao rezultate. Jedan od najfascinantnijih je bio kada je usred Londona sa 7:2 razmontirao tadašnjeg evropskog vicešampiona Totenhem na čijoj klupi je sedeo Maurisio Poketino. Njegov večerašnji rival na klupi Pari Sen Žermena. Uprkos toj pobedi, Kovač je uskoro dobio otkaz, a nasledio ga je Hansi Flik i pokorio Evropu.

Poketino je godinu dana kasnije dobio otkaz na klupi Totenhema, a sudbina ih je spojila u francuskom fudbalu.

Kovač je u prvoj sezoni sa Monakom napravio sjajne rezultate. Iznad svih očekivanja. Pogodio je sa sva tri ozbiljna pojačanja (Disasi, Foland i Kajo Enrike), lansirao je i afirmisao neke sjajne mlade igrače poput Čuamenija, Fofane, Diopa, izvukao maksimum iz nekih kojima su karijere bile u silaznim putanjama poput Fabregasa, Jovetića, Sidibea, Martinsa, Agilara, Golovina… Vratio je Monako u Ligu šampiona i borio se za titulu do poslednjeg daha. Kolo pre kraja i dalje ima teoretske šanse za titulu iako to nije realan scenario. Ali već je napravio ogroman uspeh.

Samo zato što je Lil iznenađenje sezone i što se nalazi pred senzacionalnom titulom, ne priča se koliko bi trebalo o Kovačevom radu u Monaku i rezultatima koje je napravio. A najveći bi mogao da bude osvajanje Kupa Francuske. Došao je do njega sa samo jednim primljenim golom u pet utakmica prethodno izbacivši Lion. I nastavio seriju čudesnih rezultata u kup takmičenjima.

Kada se računaju rezultati u nacionalnim kupovima, Kovač ima neverovatan bilans. Vodeći Ajntraht, Bajern i Monako, ostvario je čak 24 pobede u 25 utakmica! Jedini poraz u kupovima je doživeo sa Ajntrahtom u finalu Kupa Nemačke 2017. godine protiv Borusije Dortmund. Već sledeće sezone je sa timom iz Frankfurta pobedio Bajern u finalu i potom sa Bavarcima naredne godine odbranio trofej u finalu protiv Bajerna. Sada u prvoj sezoni sa Monakom gazi ka prvom trofeju.

Prepreka ne može da bude teža. PSŽ je jedan od najjačih timova Evrope. Iako Sveci nisu osvojili Ligu šampiona, iako verovatno neće osvojiti ni prvenstvo, trofej u kupu bi mogao donekle da popravi utisak u sezoni. Iako su se na Parku prinčeva očekivali neki atraktivniji trofeji, na kraju ni ovaj nije ‘za baciti’.

Pogotovo nije za Maurisija Poketina. Sve što je Argentinac osvojio u trenerskoj karijeri je Superkup Francuske u januaru protiv slabog Marselja. A mnogi će reći: ‘superkupovi se ne računaju u ozbiljne trofeje”!

Za razliku od Kovača koji je majstor za kup takmičenja, Poketino se nije baš proslavio. Doduše, umeo je da dovede Totenhem do nekih do finala ali ne i da ih osvoji.

Problem za Poektina je i što je ove sezone već gubio od Kovača. Štaviše, Monakov trener je oba puta u prvenstvu pobedio PSŽ. Prvo Tuhelov PSŽ u novembru na svom terenu (3:2), a onda i Poketinov PSŽ na Parku prinčeva sa 2:0 u februaru. Pre Kovača, Monako četiri godine nije znao za pobedu nad Pari Sen Žermenom. Tačnije, 12 vezanih utakmica. Sveci su umeli baš da se ‘napiju krvi’ Kneževima prethodnih godina. Dva puta su ih kao gosti pobeđivali sa po 4:1 i jednom 4:0, a na Parku prinčeva je bilo i rezultata poput 7:1 ili 5:0. Kovač je prekinuo crnu tradiciju i počeo da naplaćuje dugove.

Sve to su činjenice koje večeras čine PSŽ ranjivim i nesigurnijim nego što bi se očekivalo. Poketino ima i kadrovske probleme u sastavu tima. Prva zvezda Nejmar je suspendovan zbog žutog kartona u prošlom kolu prvenstva. PSŽ se žalio ali odgovor na žalbu nije (još) stigao i teško da ćemo Brazilca večeras videti u sastavu. Suspendovan je i startni štoper Presnel Kimpembe, a povređeni su Lajvin Kurzava, Marko Verati i Julijan Draksler koji bi mogao da krene sa klupe. Dakle, neki prilično bitni igrači nedostaju Poketinu večeras.

Sve nade Parižana će biti uprte u Kilijana Mpapea kojem bi ovo mogao biti poslednji trofej u dresu Svetaca pre velikog letnjeg transfera.

“Mbape je za mene u ovom trenutku najbolji igrač sveta. Jedan igrač nije dovoljan da ga zaustavimo pa ćemo morati zajedno da napadamo i zajedno da se branimo”, poručio je Niko Kovač u najavi finala.

Mbape će činiti ofanzivni kvartet sa Di Marijom, Ikardijem i Rafinjom. Iza njih se očekuju Paredes i Erera.

Sa druge strane, Kovač nema problema u sastavu tima. Iako neće izvesti najjačih 11. Već je poznato da će braniti rezervni golman Majecki. Talentovani Poljak je cele sezone bio prvi izbor u Kupu Francuske ispred standardne ‘jedinice’ Lekomta pa je Kovač rešio da ostane pošten prema njemu do kraja. Mnogo posla očekuje tandem zadnjih veznih FofanaČuameni od kojih će Kovač tražiti žestok presing i zaštitu poslednje linije. I da brzo dodaju loptu na stranu gde su brzonogi Želson Martins i lucidni Aleksandr Golovin. A njih dvojica su zaduženi da distribuiraju loptu do ubitačnog tandema Ben Jeder - Foland.

PSŽ je rekorder u kupu Francuske sa 13 osvojenih trofeja, a ovo takmičenje su osvajali čak šest puta u prethodnih sedam godina. Monako je pet puta osvajao ovaj trofej ali poslednji put daleke 1991. godine.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.