Izvor: MozzartSport.com, 26.Jan.2021, 20:38

Kraj jednog poglavlja: Žulijen Lizeru okačio skije o klin

I 21 godina je malo kada se gleda majstor

Žulijen Lizeru rekao je da je kraj, dosta je bilo. Povlači se sa belih staza, barem kada su nastupi u Svetskom kupu u pitanju. Jedna epoha privodi se kraju. Era francuske briljantnosti u tehničkim disciplinama. Prednjačili su u njoj Žulijen Lizeru i Žan Baptist Granž. Ovog drugog virtuoza imaćemo priliku da gledamo još malo. I da upijamo.

Zatvoren je krug, okončana izuzetno uspešna karijera, a alpsko >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << skijanje ostalo je bez upečatljive figure. Noćna trka, slalom u Šladming, staza dostojna oproštaja tehničkog perfekcioniste. Mesto gde je Žulijen Lizeru večeras rekao zbogom Svetskom kupu. Nedostajali su samo navijači za veličanstven oproštaj. Ako se to može podvesti pod samo. Dvostruki svetski vicešampion poklonio se praznim tribinama. Surovo zvuči.

Žulijen Lizeru debitovao je u Svetskom kupu 23. januara 2000. godine na trci u Kicbilu. Na istom mestu devet godina kasnije prvi put se našao na najvišem stepenu pobedničkog postolja. Ta 2009. bila je njegova. Obeležio ju je sa dve pobede i još tri podijuma u Svetskom kupu, a kruna karijere bilo je Svetsko prvenstvo u Val d’Izeru. Francuz prefinjene tehnike plesao je između kapija u trkama slaloma i super kombinaciji – oba puta oko vrata visila mu je srebrna medalja. Manfred Pranger mu je u slalomu srušio snove o svetskom zlatu. U super kombinaciji je tih godina neprikosnoven bio Aksel Lund Svindal, tako je bilo i na Svetskom prvenstvu. Lizeru nije imao šanse, drugo mesto bilo je maksimum.

Pored Kicbila, Žulijen Lizeru trijumfovao je u Kranjskoj Gori i Adelbodenu. Na najviši stepenik postolja u drugim disciplinama nije se popeo. Ukupno se devet puta našao na postolju, od toga u trkama slaloma sedam puta, a po jednom u super kombinaciji u italijanskom Sestrijereu i paralel slalomu u Minhenu.

Na Svetskom prvenstvu 2017. godine održanom u Sent Moricu, osvojio je u timskom takmičenju zlatnu medalju sa Aleksijem Panturoom, Metjuom Favrom, Adelin Munije, Nastasijom Noan i suprugom Tesom Vorli, jednom od najboljih veleslalomašica današnjice.

Da ostavi još dublji trag u alpskom skijanju na put su mu stale povrede. Desno koleno je “otkazalo poslušnost” 2011. godine, preseklo je Lizerua, izbacilo ga iz ritma, a operacija odvojila od snega. Dve sezone nije se takmičio u Svetskom kupu, oporavak je potrajao, a po povratku više nije bio isti. Ipak, i pored toga što su rezultati izostajali, Žulijen Lizeru nije pomišljao na oproštaj dok nije zagazio u petu deceniju. Uživao je u svakom trenutku provedenom na stazi.

Žulijen Lizeru je sa suprugom Tesom Vorli interesantnim videom obavestio ljubitelje zimskih sportova putem društvenih mreža da u Šladmingu vozi poslednju trku, a Francuskinja se potrudila na trci u Kronplacu da u toku današnjeg dana na Lizeruov oproštaj bude na visini zadatka. Trijumfovala je Tesa Vorli u veleslalomskoj trci ispre Lare Gut Behrami, supruge švajcarskog fudbalera Valona Behramija, i Marte Basino. Poklonila je pobedu bračnom saputniku i u budućnosti vernom pratiocu od stanice do stanice skijaškog karavana.

A post shared by Julien Lizeroux (@julienlizeroux)

Dobrih rezultata za Žulijena Lizerua odavno nema, pa u Šladmingu nije mogao da računa na visok startni broj. Nekada slalomaš prve kvalitetne grupe startovao je sa rednim brojem 38 u noćnoj trci, ali nije izborio plasman u drugu vožnju i u sedmom slalomu ove sezone ostao je bez plasmana. Kapitensku traku u reprezentaciji Francuske preuzeće Žan Baptist Granž, u čijim se zaokretima neće još mnogo uživati. Uskoro se očekuje i njegovo poslednje krstarenje od kućice do cilja. Jedna generacija je na izmaku, generacija velikih šampiona. Većina njih večeras je u prvoj vožnji odskijala na granici limita u čast legendardnog Žulijena Lizerua. Aleksi Panturo jurišaće ka velikom kristalnom globusu u Svetskom kupu, to će biti njegov poklon Francuskoj i dugogodišnjem saborcu pod zastavom Trikolora, ali i velikom rivalu. A, onda dolazi novi talas čiji će predvodnik biti Kleman Noel, koji je pokazao da ima znanja i umeća da se uhvati u koštac sa najkvalitetnijima, ali je pred njim mnogo rada i velikih rezultata koje treba da ostvari kako bi jednoga dana mogao da bude svrstan u red najvećih francuskog skijanja. Imao je od koga da uči – od Žulijena Lizerua, virtuoza na skijama.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.