Izvor: MozzartSport.com, 26.Jun.2021, 10:22

Košarkašice Srbije igraju za medalju: Da bude pesme i posle Belgije

"Da se vreme u Valensiji upamti po pobedama, uspehu i pesmama", poručila je Tina Krajišnik posle istorijske pobede nad Španijom u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Pale su Italija, Grčka, Crna Gora i domaćin Španija. U polufinalu Evropskog prvenstva u Valensiji košarkašice Srbije sastaju se sa Belgijom (21.00). Uspeh je već napravljen, izboren je plasman na kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo u Australiji, sada je vreme da se izbori i medalja. Pre dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << to je bila bronza, a zbog svega dosad prikazanom na kontinentalnoj smotri, utisak je da je došao trenutak za srebro ili novo zlato.

21.00: (1,55) Srbija (14,5) Belgija (2,70)

Moglo je sve da bude drugačije da je Italija zadržala četiri poena prednosti, koliko je imala u poslednjem minutu susreta sa Srbijom na samom startu prvenstva. Ipak, Sonja Vasić je bila rešena da naša reprezentacija smotru počne pobedom. Na krilima njene sjajne igre izboren je produžetak, a potom i pobeda.

Potom je upisana ubedljiva pobeda nad Grčkom, da bi trijumfom nad košarkašicama Crne Gore naše reprezentativke svima stavile do znanja da su u Španiju stigle po medalju. Spletom okolnosti, u četvrtfinalu su izabranice Marine Maljković za rivala dobile domaćina turnira i branioca titule.

Prvi duel u eliminiacinoj fazi po nepisanom pravilu nosi najveću važnost. Ukoliko se preskoči prvi sudar sa ispadanjem, otvaraju se vrata ka postolju. Trudile su se Špankinje, pa i sudije na četvrtfinalnom susretu u Fonteti da zaustave Srbiju na putu ka odličjima, ali nisu uspele. Pravda je zadovoljena kada je španska košarkašica Kristina Ouvinja promašila jedno od dva bacanja na sekundu do kraja susreta, a onda je u produžetku igrala samo jedna reprezentacija - srpska. Nova sjajna rola Sonje Vasić i mirna ruka Nevene Jovanović u odlučujućim momentima, uz frenetičnu odbranu naših igračica donele su prvi trijumf ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije protiv Španije od osamostaljenja. Famozno četvrtfinale je arhivirano, sledi duel sa Belgijom za finale i medalju.

Predvođene najefikasnijom košarkašicom turnira Emom Meseman, popularne Mačke su i pre početka takmičenja važile za jednog od glavnih favorita. Ipak, na samom startu su se saplele. Selekcija Bosne i Hercegovine predvođena Nikolinom Babić (23p) i naturalizovanom Džonkel Džouns (13p, 17sk) priredila je iznenađenje. Nije belgijskoj reprezentaciji pomogla ni sjajna partija pomenute Eme Meseman (24p, 13sk).

Nije to ipak obeshrabrilo selekciju koja je pred početak kontinentalne smotre važila za glavnog kandidata u borbi za najsjajnije odličje, uz Francusku. Već u drugoj rundi je deklasirana Slovenija (92:57), a potom je u veoma neizvesnom meču sa Turskom došla i do drugog trijumfa (63:61). Ubedljiva pobeda nad reprezentacijom Slovenije obezbedila je Belgijankama i prvo mesto u grupi.

Još jedan neizvestan meč Ema Meseman i drugarice odigrale su protiv Rusije u četvrtfinalu. Do samog kraja je bilo dramatično, da bi poenima Džuli Olemand na šest sekundi do kraja Mačke obezbedile trijumf i megdan sa Srbijom u polufinalu. Neverovatna Meseman je duel okončala sa 33 poena i 11 skokova, upisala je indeks korisnosti 40.

Sa 23,8 poena po nastupu Meseman je i najefikasnija igračica turnira, a na četiri nastupa je prosečno beležila indeks korisnosti 33, što je stavlja na prvo mesto u MVP trci u ovom trenutku. Potpuno je jasno da će zaustavljanje košarkašice Jekaterinburga biti od ključne važnosti za Marinu Maljković i njene izabranice. Opasnost preti i od 31-godišnje Kim Mestdag, koja je najbolju partiju pružila upravo protiv Rusije u četvrtfinalu (19p), kao i junakinje Olemand, koja je dvojkom u poslednjim sekundama obezbedila svojoj reprezentaciji plasman u polufinale.

Kada se pogleda statistika, Srbija je daleko preciznija u šutu za tri poena (34,1%- 23,3%). Pritom je dosad bolje kontrolisala skok. Prosečno naše reprezentativke uhvate 41 loptu pod obručima po meču (14 u napadu), dok Belgijanke imaju čak osam skokova manje u proseku (11 u napadu).

Klupa je takođe važan faktor, s ozbirom da su košarkašice Srbije koje se nisu nalazile na dosadašnja četiri meča u petorci u proseku postizale 38 poena po susretu. Klupa Belgije je dosad prosečno beležila svega 11,8.

Dok je Srbija odigrala dva neizvesna susreta (Italija i Španija), Belgija je samo jednom komotno slavila (protiv Slovenije). Izgubila je jedan duel za razliku od naše selekcije i u poslednjim trenucima izvojevala pobede protiv Turske i Rusije. Činjenica da selektor Filip Mestdag (inače otac reprezentativke Kim) ne koristi puno snage sa klupe, kao i da je Belgija morala iz Strazbura da doputuje do Valensije, ukazuje na to da bi naše igračice u polufinale mogle da uđu i odmornije.

Srbija i Belgija su se dosad sastajle u četiri navrata. Najpre je Belgija slavila u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine (73:60), a potom su naše igračice bile bolje u dva navrata (78:71 i 82:70). Snage su odmerile i u pripremama za prvenstvo Starog kontinenta krajem maja, kada su Belgijanke na turniru u Kortrajku slavile u neizvesnoj završnici, poenima Antonije Delare na 23 sekunde do kraja (64:63).

Kapiten Jelena Bruks pred polufinalni duel ističe da će ukoliko ispoštuju sve zahteve selektorke Maljković uspeti da izbore plasman u finale.

"Znamo protiv koga igramo, biće izuzetno teško. I da ih potpuno poznajemo, opet moramo najviše da verujemo u sebe i u ono što radimo, jer polufinale je samo jedna utakmica. Napravile smo ogroman uspeh pošto smo opet među četiri najbolje ekipe u Evropi. Ulazimo u duel sa Belgijom da damo sve od sebe. Obe ekipe žele da budu u finalu i mislim da ćemo, ukoliko ispoštujemo ono što Marina traži od nas i sve što stručni štab pripremi, slaviti u tom duelu".

Maja Škorić ističe da su se emocije posle velike pobede nad Španijom slegle i da će naše košarkašice učiniti sve da dobiju i petu utakmicu na turniru.

"Naravno da svi želimo pobedu. Zato smo se spremale i zato smo i došle ovde. Pristupićemo maksimalno onom što nas čeka. Emocije su se slegle posle prethodne utakmice i sada je vreme da se fokusiramo na ono što dolazi. Imamo ozbiljan zadatak pred nama, ekipu koju respektujemo, ekipu koja ima odličnu timsku atmosferu, odličnu timsku igru i vrhunske individualne igrače. Moramo da pristupimo ovoj utakmici na najbolji mogući način..."

EVROPSKO PRVENSTVO - POLUFINALE

Subota

18.00: (13,0) Belorusija (30,0) Francuska (1,02)

21.00: (1,55) Srbija (14,5) Belgija (2,70)

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.