Košarkaši Srbije osvojili srebrnu medalju na EP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaši Srbije osvojili srebrnu medalju na EP

KATOVICE - Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na prvenstvu Evrope u Poljskoj pošto je u finalnoj utakmici izgubili od selekcije Španije rezultatom 85:63 (24:14, 28:15, 15:15, 18:19).

Naši mladi košarkaši su ostvarili veliki uspeh. Pored srebrnog odličja, izborili su direktan plasman na prvenstvo sveta iduće godine u Turskoj.

Španiji je ovo prva zlatna medalja na evropskim prvenstvima, a Srbiji prva srebrna pod tim imenom. Ako se uračunaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspesi u reprezentacijama bivših država, ovo joj je šesto srebro.

Čestitka predsednika Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je košarkaškoj reprezentaciji Srbije osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. "Najsrdačnije vam čestitam fantastičan uspeh koji ste ostvarili i našu košarku doveli ponovo u evropski vrh. Želim vam još mnogo uspeha u karijeri", poručio je predsednik Tadić.

U ekipi Srbije po 15 poena su postigli Uroš Tripković i Novica Veličković, dok je Nenad Krstić postigao 12.

U ujednačenom napadu Španije, Pau Gasol je bio najefikasniji sa 18 poena.

Bronzana medalja pripala je Grčkoj koja je savladala Sloveniju sa 57:56.

Reprezentacija Srbije, najmlađa ekipa i najprijatnije iznenađenje ovog šampionata, nije uspela da i drugi put savlada znatno stariji i iskusniji tim Španije, koji je zasluženo osvojio svoje prvo evropsko zlato.

Mladići selektora Dušana Ivkovića, međutim, postigli su ogroman uspeh i vratili Srbiju u elitu evropske i svetske košarke.

Aktuelni svetski prvak i olimpijski vicešampion postao je večeras zvanično najbolji tim u Evropi. Srbija je odigrala verovatno najslabiji meč na šampionatu, a protivnik joj je bio izuzetno raspoložen i motivisan.

Srbija je jedino vođstvo imala početkom meča, kada su trojkom Tripkovića imali 3:2. Riki Rubio i Huan Karlos Navaro postigli su trojke u dva napada Španije i doneli svom timu prednost, koja je od tada samo rasla.

Serija "furije" iznosila je na kraju 15:2, za rezultat od 20:7. Srbija je tada konačno postigla poene, i to penalima Stefana Markovića.

Španija se, međutim, nije zaustavila i nešto kasnije je došla do 15 poena prednosti, a sredinom druge četvrtine i do 20 - 40:20. Sa lakoćom su tada igrali rivali Srbije u napadu, a gvozdenom odbranom potpuno su izolovali rivale.

Poslednji put pokušaj Srbije da se vrati u meč desio se početkom drugog poluvremna, kada je prišla na 14 poena zaostatka, ali su Rubio, Fernandez i Rejes brzo vratili svoj tim na "plus 20".

Španija je u poslednjoj četvrtini vodila 79:50, ali i pre toga je bilo jasno da je pobednik odavno poznat.

Najefikasniji u reprezentacije Srbije bili su Uroš Tripković i Novica Veličković sa po 15 koševa i Nenad Krstić sa 12 poena, dok je Teodosić utakmicu završio sa 5 poena.

Španac Pau Gasol najbolji je igrač prvenstva, dok su u najbolju petorku, pored njega, izbrani Teodosić, Fernandez, Spinulis i Lorbek.

Reprezentativci Srbije, kako je najavljeno, u Beograd se vraćaju specijalnim avionom sutra oko 15 časova. Posle pres konferencije na aerodromu, posebnim autobusom će preko Gazele doći u grad, gde im se za 18 časova sprema svečani doček ispred gradske skupštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.