Koliko naš mentalitet utiče na osamostaljivanje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko naš mentalitet utiče na osamostaljivanje?

Na Balkanu, oko 80 odsto mladih od 25-te do 34-te godine živi sa roditeljima, a finansijska situacija i nemogućnost zaposlenja, ističu se kao glavni razlozi za kasno osamostaljivanje. Istraživali smo koliko naš mentalitet utiče na ovakvu statistiku.

Ekonomski loše stanje u društvu, ali i traumatične godine odrastanja onih koji su sada u 30-tim, neki su od razloga neodlaska mladih iz svojih ušuškanih porodičnih domova. Roditelji ih finansijski pomažu, a novac koji tridesetogodišnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaradi na svom poslu, ide na njegove lične potrebe i putovanja.

Nataša ima 32 godine, ima posao, ali i dalje živi u roditeljskom miljeu. Kaže, dugi radni sati i izdvojeno malo vremena za sebe, dovode nas do toga da postajemo naizgled sebični.

"I to malo vremena što imamo, prosto želimo da se odmorimo i onda iz tog razloga tu su nam roditelji da nam nešto pomognu, da nam skuvaju ručak, spreme malo stan, to ružno zvuči, mi treba njima da pomažemo ali je prosto takvo vreme došlo", rekla je ona.

U zagrljaju produženog detinjstva, nalaze se i oni koji imaju posao i prihode, pa je neretko naš mentalitet taj koji daje opravdanje za sve.

"Eto možda je to jedan većih razloga a možda i finansije to ja sad više, nisam razmišljala o tome, nekako sam navikla da smo zajedno", rekla je Lena Lambić.

Kako pokazuju podaci Eurostata, na prvom mestu je Makedonija, gde momci žive sa svojim roditeljima u više od 95 odsto slučajeva, a na drugom mestu je Hrvatska sa 93 odsto. Kada je reč o devojkama, najveći procenat onih koje se nisu odvojile od roditelja je na Malti 82,4 odsto i u Hrvatskoj 82,3 odsto.

Sociolog Vladan Vidicki ističe da postoje mladi koji imaju finansijskih sredstava da se odvoje, ali prosto to ne žele, iako su u mogućnosti.

"Razlog tome jesu opet finansije zbog toga što im je mnogo jeftinije da žive sa roditeljima, ali nekakva sigurnost porodičnog doma, prosto kod nas postoji ta tradicija možda življenja u više generacijskim porodicama i to je nešto što se održava i dan danas", naglasio je Vidicki.

Sociolozi ističu da dok su roditelji bili sistemski integrisani u društvo, mladi to danas nisu. Oni su u većoj meri isključeni sa tržišta rada. Ako ne traže podršku u sistemu, oni onda traže u rodbinskim i prijateljskim vezama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.