Kako Lester presvlači kožu: Celu sezonu protiv aždaja sa 11 Spartanaca, tri džokera i Ranijerijevim pica receptom

Izvor: MozzartSport.com, 21.Mar.2016, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako Lester presvlači kožu: Celu sezonu protiv aždaja sa 11 Spartanaca, tri džokera i Ranijerijevim pica receptom

Ekipa koja je postizala najviše golova, sada ih prima najmanje. Odbrana igra u istom sastavu celu sezonu, Vardi i Marez stvaraju čaroliju, Kante i Drinkvoter "gutaju kilomere"... Ima li tajnog sastojka?

Nije slučajno što u engleskoj Premijer ligi trenutno rade samo trojica engleskih stručnjaka. Manje nego ikad. Posle otkaza Meklarenu u Njukaslu, domaći stručnjaci su dotakli dno. Ostali su Alan Pardju (Kristal Palas), Sem Alardajs (Sanderlend) >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i Edi Hauvi (Bornmut). Dakle, stručnjaci koji ne spadaju u elitu, u klubovi koji su daleko od vrha engleskog fudbala. Možda zato nije ni čudo što je na čelu tabele “ludi” Lester sa Klaudijom Ranijerijem na klupi. Italijani su odavno streptomicin za ostrvske stručnjake…. Profesori među ponavljačima. Simbolično, poslednju Ligu šampiona, premijerligaš je osvojio sa Italijanom na klupi.

Faktor iznenađenja, kriza najvećih klubova, sezona u transu Mareza i Vardija, sreća, poneka sudijska odluka i mnogo toga ostalog što neismpatizeri Lesterove šampionske kampanje povlače kao tanke argumente za senzacionalan rezultat ne mogu da budu jedino objašnjenje čudesne sezone.

Mnogo toga je uticalo na Lesterov bajkoviti marš, a možda i najviše Klaudio Ranijeri. Čovek koji je u leto 2004. ispraćen podsmesima i omalovažavenjem sa Ostrva, sada deli lekcije prepotentnim premijerligaškim stručnjacima, baca u nedoumice kritičare i analitičare i ruši sve šablone zasnovane na statističkim trivijalnostima.

Dok Mančester Siti ima po dvojicu skupocenih igrača na svakoj poziciji, Totenhem i Liverpul polovinu engleske reprezentacije i poznate legionare, Arsenal superzvezde poput Sančeza i Ozila, a Junajted i Čelsi se dave u milionima uloženim u igrače, Ranijeri je celu sezonu koja može da se završi titulom izgurao praktično sa 11 igrača i nekolicinom džokera sa klupe.

Lesterovu startnu postavu danas zna skoro svako dete na Ostrvu ili ljubitelj Premijer lige van Engleske. Šmajhel na golu, štoperi Morgan i Hut, Simpson i Fuhs na bekovima, Kante i Drinkvoter u manevru, Olbrajton i Marez kao podrška Vardiju i Okazakiju. Sa klupe uglavnom ulaze Šlup, King i Uljoa. Od prošlog januara i pojačanje Grej. Bez Greja, to je 14 igrača koji su izneli sezonu. Poneki meč i minut su odigrali Dajer, Inler i januarsko pojačanje Amarti. Ali njih trojica su tu samo da nosioci igre ponekad uzmu daha. Njihova uloga je marginalna.

Posebno je impreisvno koliko skučen je Ranijerijev prostor za defanzivnu četvorku. Od defanzivaca sa klupe, u Premijer ligi je samo Vasilevski odigrao dva meča. Sve se svelo na standardnu četvorku u odbrani. Lesterova sreća je što su povrede zaobišle ovaj tim jer Ranijeri ne bi imao adkevatne zamene. Samo jedan ili dvojica da ispadnu iz tima, bio bi ogroman problem. Primera radi, Pelegrini je u Mančester Sitiju koristio Mangalu, Kompanija, Demikelisa, Otamendija, Kolarova, Klišija, Sanju i Zabaletu. Osmoricu!

Ranijeri kojeg su na Ostrvu više iz zlobe, nego iz poštovanja prozvali “Tinkermen” (“Mislilac”, “Pametnjaković”) jer je konstantno rotirao igrače u startnoj postavi Čelsija, sada na jedan potpuno drugačiji način vodi ekipu i pokazuje da je poput stručnjaka iz italijanske škole, pravi trenerski kameleon.

Nema veliki prostor da menja i rotira, ali kada to radi - radi ga sjajno! Uglavnom u drugom poluvremenu uvodi Šlupa i Uljou posle čega ekipa menja formaciju i prelazi iz standradnih 4-4-2 u 4-1-4-1 ili 4-2-3-1.

“Ne stoje tvrdnje da imamo samo jedan plan za utakmicu. Imamo ih nekoliko i možemo da igramo na više načina. Ranijeri nas posebno priprema za svakog rivala i do tančina studira njihovu igru. U više navrata smo pokazali da možemo da igramo različito”, kaže jedan od Ranijerijevih omiljenih džokera, Džefri Šlup.

Koliko je Lester promenio igru, najbolje može da se vidi ako se povuče paralela između prvog i drugog dela sezone. Do Boksing deja i posle njega.

Jesen su odigrali u pomali divljem stilu napadajući protivnika u svakoj prilici koja im se ukazala. Lester ne umire u posedu lopte i kombinatorici, ali ume da pritisne rivala i izbiju mu dah iz pluća. Do Božića kada se po pravilu lomi sezona, imali su najefikasniji napad lige sa 37 postignutih golova i plovili na talasu lude forme Džejmija Vardija. Postizali su 2,2 a primali 1,2 gola po meču.

U drugom delu sezone, Lester igra slično, ali opet različito. Odirgali su tri meča manje, a imaju jedan poraz više nego pre Boksing deja. Dali su čak 20 golova manje, odnosno 1,2 po meču. Ali umesto 1,4 golova po meču koje su primali do tada, sada primaju gol na svakoj drugoj utakmici. Prosek je 0,5! Smanjili su broj udaraca ka protivničkom golmanu, ali se smanjio i broj pokušaja na Šmajhelov gol iako je Lester sada mnogo atraktivnija meta i poželjnija lovina za svakog od protivnika na kojeg naiđe.

Ranijeri je napravio “italijanski Lester” koji se fantastično brani i koristi šanse koje mu se ukažu.  Na poslednjih pet takmica, Lester je četiri puta slavio nimalcem. Čak devet piuta u 2016. godini su sačuvali mrežu netaknutom. U tom intervalu su prvi put u sezoni povećali posed lopte na iznad 50 odsto. I sve to sa odbrambenom linijom koji igra bez predaha. Baš onda kada su kritičari zavapili da Lester neće umeti da napadne slabije poput Votforda, Palasa, Njukasla... I šta ćemo sad?

Ako ih sreća ili neke više sile čuvaju od povreda, kako onda da ih nije zakačila “žutica”? Ves Morgan je za celu sezonu dobio dva žuta kartona, koliko i Kristijan Fuhs i Deni Drinkovoter, ona vredna radilica Kante samo tri! Robertu Hut ima sedam i do druge nedelje aprila može da dobije još dva, a da ne zaradi suspenziju. Tada se kartoni brišu. Dakle, samo on treba da se čuva…

Klaudio Ranijeri ima malo opcija, ali sve su dobre i funkcionišu.

“Ovo što radimo je kao pravljenje pice. Da bi ispalo dobro, morate da imate dobre sastojke”, rekao je Ranijeri.

Italijan je očigledno letos odabrao vrhunske sastojke koji deluju sve bolji i ukusniji. Na početku je to bila čarolija Mareza i Vardija, ali sada je sve više onih koji veruju da je Ngolo Kante tajni sastojak. Ili Deni Drinkvoter? Ili Ves Morgan? Možda Kasper Šmajhel? A možda tajni sastojak i ne postoji… Možda je samo recept dobar.

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.