KAKO ZAUSTAVITI NEREDE NA SPORTSKIM PRIREDBAMA: Ima li Srbija snage za Britanski scenario?

Izvor: BKTV News, 14.Dec.2017, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO ZAUSTAVITI NEREDE NA SPORTSKIM PRIREDBAMA: Ima li Srbija snage za Britanski scenario?

Ponovo aktuelna tema o kojoj se priča godinama

Žreb na kojem su, pred početak Superlige, određeni takmičarski brojevi klubova, a samim tim i raspored takmičenja, želeo je da fudbalski kraj 2017. godine ozvaniči 156. večiti derbi.

U tom momentu, kompletna sportska javnost, susret Partizana i Crvene zvezde smatrala je za višnju na vrhu torte koja ima ulogu da ukrasi aktuelnu godinu.

Uspesi reprezentacije, ali i klubova sa Topčiderskog brda, u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su konačno trgli iz dubokog sna nezainteresovanu publiku koja u sve manjem broju posećuje stadione širom zemlje, ali su tračak probuđene nade ugasile mučne scene u sredu na tribinama u Humskoj.



Tuča navijača koja je kao epilog imala desetine povređenih, u potpunosti je bacila u senku fudbalsku predstavu timova koji su prvi put u istoriji istovremeno obezbedili proleće na evropskoj pozornici i, što je još bitnije, još jednom podsetila sve zaljubljenike u najpopularniji sport na svetu zašto već godinama popodnevne sate tokom vikenda ne provode pored zelenih tepiha već u fotelji uz prenose Premijer lige, Serije A ili Bundeslige.

Upravo englesko takmičenje bilo je do pre skoro tri decenije negativan primer i kolevka fudbalskih huligana. Sve do odluke Margaret Tačer, tadašnje premijerke Britanije, da stane na put huliganima.

Čelična lejdi povod za rigorozne zakonske mere pronašla je u neseći koja se dogodila 15. aprila 1989. godine na stadionu "Hilsboro" tokom meča Liverpula i Notingem foresta u kojoj je poginulo 96, a povređeno 766 osoba.

Šta vi mislite, da li bi ovo imalo efekta i kod nas? Krajem maja 1985. poginulo je 39 ljudi u najvećem navijačkom incidentu u istoriji fudbala. Pred finale Kupa šampiona između Liverpula i Juventusa, italijanski navijači su stradali od naleta Engleza. "Čelična lejdi" je rešila da se obračuna sa ovom ekstremnom skupinom i stavi ih pod kontrolu, što se desilo ubrzo. Njene oštre reči o navijačima ušle su u istoriju. #zanimljivosti #cinjenice #margaretthatcher #football #soccer #fans #navijaci #srbija #world #svet #region #beograd #bktv #bk #bktvnews www.BKTVNEWS.com ??????

Објава коју дели BKTVNews (@bktvnews) дана 14. Дец 2017. у 6:28 PST

Tragedija u Šefildu bila je okidač za akt kojim je naloženo uklanjanje ograda između terena i publike i uvedena kazna od godinu i po zatvora za svaki ulazak na teren. Takođe, određene su i višegodišnje zabrane ulaska na stadione i visoke novčane kazne nasilnicima uz obavezu navijača da policiji podnose pasoš četiri nedelje pre internacionalnih gostovanja reprezentacije.

Nesreći koja se dogodila na "Hilsboru", četiri godine ranije prethodila je pogibija 39 navijača Juventusa tokom utakmice torinskog kluba sa Liverpulom na stadionu "Hejsel" u Briselu.



Engleski scenario tema je koja je u srpskom fudbalu uvek aktuelna, a "podgreje" je svaki novi izgred na tribinama. Ono što stoji kao prepreka na putu do realizacije jeste pitanje spremnosti države i njena snaga da stane na put osobama koje iz nesportskih pobuda dolaze na tribine sportskih zdanja u Srbiji. U svakom slučaju, izvesno je da u aktuelnoj situaciji, svi uspesi ostvareni kroz sportske "bitke" ostaju u senci onih koje se vode na tribinama.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.